Moc nechybělo a Písek Švédy porazil!

Souboj Písku a druholigového švédského týmu Växjö nabídl živý a svižný hokej, velmi korektně hraný před hlučným publikem, v kterém možná převažovali švédsky mluvící fanoušci. Písek rychle vedl, soupeř srovnal, tak Písek přidal další dva kousky a myslel si, že je hotovo. Soupeř ovšem třemi brankami zápas otočil a nad jediným českým týmem, s kterým se během svého přípravného turné utká, zvítězil. Góly domácích zařídili Květoň, Kořánek a Řehoř.
přípravné zápasy A-týmu, přát., čt 31.8.2006, Zimní stadion Písek
Písek
Växjö
3:4
1:0, 2:2, 0:2
Branky a nahrávky: 2. Květoň (Řehoř), 34. Kořánek (Maroušek), 34. Řehoř (Mikeska, Květoň) - 22. Weinstock (Persson), 40. Rosen (Yngresson), 45. Yngresson (Holmqist), 51. Persson (Saviano).
Vyloučení: 6:7. Využití: 0:2.
Diváci: 350.
Písek: Kubiš - Veselý, Svoboda, Oranský, M. Procházka, F. Procházka, Hauer - Kořánek, Míka, Maroušek - Květoň, Mikeska, Řehoř - Müller, Kašpar, Holec, - Stropnický.
Växjö: Andersson (Karjalajnen) - Holmqist, Eriksson, Markusson, Romo, Pikkarinnen, Heino, Baarnhielm - Saviano, Nolan, Jacobsson, Paukkonen, Persson, Andersson, Yngresson, Weinstock, Augustin, Hjalmarsson, Rosen, Thelin.
Přestože první vážná střela patřila zářivě oranžovým hostům, první branku dával hned z následného protiútoku domácí tým. Postaral se o ní starý lišák Květoň, který předvedl Švédům hned na začátek českou hokejovou chytrost v praxi. 1:0.

V úvodním “poznávání se“ byli mnohem aktivnější domácí, kteří zvláště v první desetiminutovce projevovali velkou snahu seznámit se s brankářem Anderssonem. Kvalitu jeho výzbroje – konkrétně lapačku – testoval David Míka, naopak skákavá snaha Oranského minula branku.

Soupeři zezačátku okukovali vzájemně svůj herní systém, hrál se rychlý, ale téměř bezkontaktní hokej. Zpočátku bylo spoustu pokažených nahrávek, jako by domluva byla obtížná i mezi spoluhráči. Hosté měli bruslařskou a fyzickou převahu, Písek zase uměl více triků s hokejkou.

Hned několik za sebou jich předvedl v 10. minutě Holec, prokličkoval se až před brankáře, ale ve finální fázi svůj bekhend nezvedl. Za hosty zlobil v první třetině především útočník s číslem 15 – Američan Steve Saviano, ten zakončoval například nájezd tří hráčů Växji na Kubiše, nicméně puk netrefil ideálně a minul.

Písek měl na přelomu první a druhé třetiny několik přesilovek k tomu, aby navýšil svůj brankový účet, ale hra v početní převaze se domácím nevedla. Naopak, v čase mezi dvěma přesilovkami se trefili hosté. Marcus Weinstock střílel od modré a po teči některého z hokejistů před Kubišem skončil puk v síti. 1:1.

Hrál se hokej s velkým množstvím šancí, Písek hrozil sice často, ale druhá třetina dlouho patřila hostům. Kubiš by mohl vyprávět, jak se cítil při nájezdech Markussona či Rosena. A nebo když chyboval při rozehrávce Květoň. Domácí brankář však útočníka Anderssona totálně vybruslil, a když se švédský forvard konečně odhodlal ke střele, byl již ve velkém úhlu.

Ve třicáté čtvrté minutě přišli ke slovu zase domácí. Po Marouškově přiťuknutí se do nájezdu dostal Kořánek a že tento hokejista nabírá formu, potvrdila suverenita, s kterou svůj brejk zakončil. V klidu, po ledě a do protipohybu. 2:1. O půlminutku později zaúřadovala první pětka. Květoň se dostal se štěstím mezi kruhy k puku a tím, co vymyslel, jako vždy nezklamal. Zatáhl puk před branku a namazal Řehořovi. 3:1.

Postupem času se dostávali k přesilovým hrám i hosté a poradit si s nimi uměli mnohem lépe než domácí. Předčasně se z hanby vracel těsně před koncem druhé třetiny Kašpar. Ten z trestné sledoval skvostnou bleskovou kombinaci hostů hned po buly v útočné třetině, kterou zakončoval Rosen jednoduše a bez dlouhých cavyků. 3:2.

Poslední třetina přinesla ještě více vystupňované tempo ze strany severských soupeřů, kteří si ale věděli rady jen do té doby, než se dostali před Kubiše. Tváří tvář píseckému brankáři a důrazným bekům ztráceli často odvahu.

Ve 44.minutě se puk povaloval notnou dobu v píseckém brankovišti, valnou hromadou, která rokovala hned vedle (měla obvyklé “sendvičové“ složení: Kubiš dole, na něm kopice útočníků hostí a vše zakryto píseckými beky), byl však téměř nepovšimnut.

A protože puk nebyl v píseckém brankovišti v této části utkání vůbec chráněným druhem, přišly i branky. Ve 45. minutě udeřil Yngresson, jenž dorazil střelu, která přelítla Kubišova záda a dopadla za něj. 3:3. V minutě padesáté první si pak Kubiš na vysvědčení poněkud pohoršil kolonku střely z dálky, protože vlastní holí si do branky srazil jednu z nich, konkrétně tu vyslanou od Perssona. 3:4.

„S nějakými Švédy přeci hokej neprohrajem!“, řekli si pak možná Písečtí, protože od čtvrtého gólu hostí převzali iniciativu a snažili se vyrovnat. Snaha však byla marná a ani poslední Hauerova střela vedle v závěrečné power-play nic nezměnila.

Ohlasy trenérů

Karel Slabý, trenér Písku:
Moc pěkný zápas! Takový jsme potřebovali sehrát, protože soupeř rychle bruslil, hrál důrazný hokej a my jsme podobných soupeřů moc neměli. Jsme za takovéhoto soupeře moc rádi, bylo to pro nás velmi vítané zpestření. Ta jeho hra je jiná než našich druholigových soupeřů, oni jsou na tom výborně kondičně, dobře bruslí a rychle přistupují k protihráčům, na což nejsme zvyklí, takže jsme museli hrát úplně jinak a rychle jednat.
Utkání se z naší strany vyvíjelo dobře, pořád jsme vedli a až potom přišlo těch pět vyloučení za sebou, úplně zbytečných podle mě, při nichž se utkání zlomilo na soupeřovu stranu. Myslím si, že to bylo jinak velmi vydařené a pohledné utkání.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy