Seveřané u Otavy vyhráli zaslouženě

Ani napodruhé se to píseckým hokejistům nepodařilo! Cíl, který zněl jasně - po necelém roce porazit Växjö Lakers! Domácí svému protivníkovi tentokrát podlehli 3:5, velkou zásluhu na tom měl skvěle hrající Erik Lindhagen, který dal dvě branky, stejně se v utkání podepsal Christian Magnusson. Växjö držel celý zápas pevně ve svých rukou již od třetí minuty, kdy se poprvé trefil Marcus Weinstock. Domácí pouze korigovali, především v úplném závěru, ve velmi rychlém sledu v 57. a 58. minutě brankami Jiřího Vondřicha a vynikající trefou Jiřího Svobody, dobrý výkon podal i Karel Mošovský, což také dokazují dvě jeho asistence! Do utkání zasáhl, na straně domácích, exberounský obránce Pavel Kříž, který se rovněž podílel asistencí. Celý souboj se rozhodně nehrál v rukavičkách a byl plný zbytečných střetů a vzájemných napadání! Hosté si tentokrát odvážejí výhru do Švédska naprosto oprávněně, soupeř Píseckých byl v první třetině a posledním dějství, kromě krátkodobého výpadku, lepším. Skvělou atmosféru připravili pro své hokejisty fanoušci Växjö, kteří je po celé klání podporovali...
přípravné zápasy A-týmu, přípr., so 25.8.2007, s.n.o.p. Arena Písek
Písek
Växjö
3:5
1:2, 0:0, 2:3
Branky a nahrávky: 20. Novák, 57. Voldřich (Svoboda), 58. Svoboda (Mošovský) - 2. Weinstock (Andersson), 7. Magnusson (Marsh), 45. Andersson (Weinstock), 49. Johnson (Marsh), 51. Magnusson.
Rozhodčí: Ondřej Pavel (Mitáš, Streďák).
Vyloučení: 10, navíc Kořánek, Řehoř 5 + DKU - 11, navíc Markusson 2 + DKU, Joseffson, Thelin a Carlsson 5 + DKU.
Diváci: 250.
Písek: Kubiš - Svoboda, Burkoň, Kříž, Procházka F., Procházka M. - Řehoř, Kořánek, Míka, Nikodém, Květoň, Vondřich, Novák, Kica, Kašpar, Mošovský, Pošmourný, Rutkis.
Växjö: Karjalainen - Persson, Helmersson, Anderson, Augustin, Hejno, Rantalo, Nyberg, Markusson, Romö, Thelin, Magnusson, Ström, Weinstock, Marsch, Rosén, Hjalmarsson, Karlsson, Lindhagen, Thoresen, Josefsson, Holmqvist.
Ještě před hvizdem rozhodčího se ve s.n.o.p. areně rozhostila bouřlivá atmosféra, kterou rozpoutali právě hostující fanoušci, díky jejich vlajkám, šálám nebo fandění vlastně zpočátku ani nebylo tak docela jasné, kdo hraje ve svém prostředí! První vážnější šance se ze severských soupeřů naskytla Peterovi Strömovi a Jeremiasovi Augustinovi. Domácí se snažili rychle odpovědět, ale soupeřova obrana byla příliš suverénní a okamžitě ničila jakékoli snahy. Většina hráčů na ledě se ještě podle všeho teprve rozkoukávala, když ujel Marcus Weinstock a po přihrávce od Niklase Andersona nezaváhal - 0:1!
Písečtí opět dostali rychlý gól na začátku utkání, což je evidentně "uzemnilo" a jejich hra byla velmi opatrná. Po hákování Magnussona následovala první přesilovka, ta ale vyzněla od domácích opět celkem nepřesvědčivě, jediný, kdo se mohl prosadit byl Michal Procházka. Sotva se hosté dostali zpět do pěti, okamžitě skórovali, již podruhé v zápase, když Kevin Marsch poslal do breaku Christiana Magnussona. Aby toho nebylo pro písecké hokejisty málo, další možnost přesilovky dostali hráči Lakers. Vedli ale 0:2 a jejich přesilovka, možná právě proto, byla poněkud rozpačitá, snad jen Christian Magnusson vypadal, jakoby si udělal výlet k brance Kubiše, ale ne za účelem dostat kotouč za jeho záda, ale probrat, co budou dělat po utkání :o).
Jinak zavládlo na ledě po dlouhou dobu dilema ve středním pásmu obou mužstev, které vystřídaly až další nahodilé střely domácích. Ti hned následně dostali další možnost přesilovky.. Možná právě díky ní se začalo na ledě opět něco dít a o prosazení se hlásili Václav Kašpar s Vladimírem Novákem, jenže opět narazili na tvrdý odpor Švédů, kterým se jejich rozhodnutí rozhodně nelíbilo! Přidal se Řehoř, který pálil skvěle z kruhu, to ale neznamenalo větší rozruch pro brankáře hostů.
Při následné hře 4 na 4 hrubým zákrokem zakončoval třetinu Aki Hejno a jeho chování oplatil okamžitě, 19 vteřin před koncem první třetiny, Vladimír Novák po přihrávce Karla Mošovského.

Mohlo by se zdát, že kontaktní gól Písecké do další třetiny nastartuje, ale bylo to naopak, začínala lépe pro švédské soupeře kteří dostali hned na začátku další přesilovou hru. Obě mužstva se opět rozehrávala velmi pomalu, takže jsme mohli viděli velmi vlažné tempo.
Sporným zákrokem, podle rozhočího, poslal k zemi Johana Marcussona Tomáš Burkoň. Švédský soupeř dostal další početní výhodu a v domácím obranném pásmu následoval poplach, přesto Filip Kubiš měl práci pouze sporadicky..
Při následující krátké přesilovce domácích málem právě oni sami inkasovali, to když po svém křídle ujel Martin Romö! Na druhé straně odpověděli následnou akcí Libor Nikodém a Václav Kašpar, což se nejspíš nelíbilo švédské straně a tak následovala střelecká smršť, především takový Robert Rosén dával svým protihráčům hodně co proto..
Písečtí se při bránění dostali za trestnou hranici a byli odměněni dalším trestem! Následovaly především střely mimo, ale clonící hráči rozohnili Filipa Kubiše a tak si to ve fleku, který je určený jen a pouze jemu, tedy brankovišti, vyřídil s Johanem Thelinem osobně!!
Domácí se dostali pod tlak, do perfektních akcí se tak postupně pustili Christian Magnusson, Per Helmersson a Kevin Marsch! Ale seveřané zapomněli na svou obranu a tak na druhou stranu ujel do samostatného průniku Jiří Vondřich!
Hra hostů začala být vzápětí nesmyslně podrážděná a následovala vyloučení, postupně až do 5:3, což byla další šance na srovnání ukazatele skóre! Mezitím vším si Christofer Persson a Milan Kořánek vyměňovali své názory tak náruživě, že to vyústilo v pěstní souboj, kapitán domácích v něm vyhrál, což se také nezdráhal potvrdit domácímu kotli!! Diváci možná ani nevěřili, že jsou stále na přípravném klání! Hra tomu odpovídala, ale hrubost rozhodně ne!
Klání stále pro hráče od Otavy pokračovalo ve dvojnásobné početní výhodě a tak domácí přichystali hned několik dalších příležitostí v podání Filipa Procházky, Karla Mošovského, Vladimíra Nováka či Jiřího Vondřicha. Domácí dostávali na svoje hokejky suverenitu, což dokazovala také následná akce Petra Kicy, který dostal křížnou přihrávku od Václava Kašpara a po dalších manévrech se hra přesunula na déle než dvě minuty k brance hostů!
Z Växjö na konci druhého dějství ještě zahrozili Steffen Thoresen a Erik Lindhagen, účet se ale tentokrát uzavřel vyrovnaně!

Třetí třetina odstartovala útokem hostů, střílel Patrik Carlsson a Niklas Anderson, na druhé straně se snažil podobně vrátit Ondřej Pošmourný. Domácí dostali další možnost přesilovky, ale jejich zakázaná uvolnění dávala jasně najevo, že se dopředu nehrnou!
Chybou v rozehrávce Petra Kicy se dostal do šance Erik Lindhagen, tomu ještě Filip Kubiš zabránil, následně už ale na další dorážku nestačil a hosté odskočili zpět na dvoubrankový rozdíl! Skóre mohlo být okamžitě ještě vyšší, to když pálil Gustav Hjalmarsson! Síly v té době na ledě nebyly ani zdaleka vyrovnané a domácí zaostávali za švédským protějškem o mílové kroky, to navíc bylo umocněno vyloučením Ondřeje Pošmourného! Per Helmersson a Peter Ström tak vzápětí měli možnosti zvýšit brankový rozdíl! Jako by to nestačilo, přišel další trest a domácím v té chvili na ledě chyběli již dva hráči! Další branka v jejich síti byla na spadnutí, po přitakání od Steffena Thoresena zvyšoval o gól na 1:4 opět Erik Lindhagen.
Necelé dvě minuty poté, naprosto nekompromisně, propálil všechny mety Christian Magnusson a písečtí se mohli se svým vítězstvím nadobro rozloučit!
Vzápětí následoval druhý pěstní souboj v podání Johana Thelina a Jana Řehoře, tentokrát vyhrála švédská průbojnost a druhý jménovaný se vracel na střídačku bez svého dresu.
Marcus Weinstock se ocitl v samostatném průniku, jeho nájezd byl ale přijatý ledabyle a tak si o chvilku později chtěl spravit chuť jeho kolega Johan Markusson. Přestože už by se mohl zbytek utkání dohrát v naprostém klidu, protože vše bylo prakticky rozhodnuto, následovaly další nepříjemné souboje, které byly jako vystřižené z bojů finále extraligy!
Domácí ještě stačili korigovat, to když se po asistenci Pavla Kříže prosadil Jiří Vondřich a hned z další vážnější střely se na stejné straně po 47 vteřinách opět bodovalo, v podání Karla Mošovského a výborným zásahem Jiřího Svobody!
Poslední šanci na konci třetí třetiny měl ještě Pavel Kříž, ale to již nezměnilo nic na tom, že Växjö Lakers vyhrál 3:5

Ohlasy trenérů

Ohlasy s Janem Rybáčkem přineseme v samostatném článku v neděli 26.8.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy