Nájezdový rozstřel zvládnul lépe Liberec

V sobotu starší dorostenci v nájezdech uspěli, o dva dny později ve stejné discíplíně podlehli Liberci. Pondělním zápas se nesl v duchu obratů a remíza se zdála být tím nejspravedlivějším řešením. V nájezdovém rozstřelu se prosadil pouze hostující Pavel Zacha a verdikt byl jednoduchý - dva body berou Tygři z Liberce, ten zbývající třetí zůstává na jihu Čech.
Extraliga staršího dorostu, 35. kolo, po 31.1.2011
Písek
Liberec
4:5sn
3:2, 0:2, 1:0 - 0:0
Branky a nahrávky: 8. Indrák (Bernad), 16. Vlček (Reiniš), 20. Pícha (Vlk, Šmejkal), 50. Kubec (Ciboch) - 9. Kouba (Mikyska, Jandejsek), 13. Langhammer, 27. Mikyska (Jandejsek), 37. Klíma (Langhammer, Jandejsek), rozhodující nájezd Zacha. Rozhodčí: Poskočil - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 60. Střely na branku: 56:37. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5.
Písek: Mazuch (21. Havelka) – Jirků, Pícha, Lejsek, Turek, Kubec, Janásek, Bernad – Vlček, Krcho, Vlk, Indrák, Chalupský, Reiniš, J. Paukner, Záhora, Ciboch, Volf, Vejda, Šmejkal.
Liberec: Blažek – Mrázek, Jandejsek, Bednárik, Erlebach, Slavík, Beránek, Návrat, Pálek – Slivka, Klíma, Havlas, Zacha, Mikyska, Dlouhý, Shpakov, Kouba, Langhammer, Žďárský.

V úvodních momentech pondělního utkání bylo rušněji před píseckou brankou. Liberečtí zatlačili Jihočechy při vlastní přesilovce a obzvlášť náročná byla pro píseckého brankáře štiplavá střela z hole Jandejska, Mazuch byl ale v první vážnější akci před vlastní brankou úspěšný. Zatímco hosté úvodní přesilovku využít neodkázali, Písek šel z té své poprvé v utkání do vedení. Střelu Bernada od modré čáry Blažek vyrazil před sebe a nikým nepokrytý Miroslav Indrák otevřel skóre.

Hosté odpověděli tím nejlepším možným způsobem a o minutu později bylo vyrovnáno. Jan Kouba přejel s pukem modrou útočnou a z poměrně velké vzdálenosti trefil puk přesně do pravého růžku. Na začátku 13. minuty se Liberečtí dokonali obrat. Marek Langhammer prostřelil ležícího Mazucha po samostatné a především bleskově rychlé akci.

Skóre 1:2 vydrželo necelé tři minuty. Přečíslení dvou domácích útočníků proti samotnému obránci Liberce totiž přineslo vyrovnání. Reiniš předložil křížnou přihrávku Filipu Vlčkovi před bránu a domácí útočník neměl příliš složité dopravit puk za záda bezmocného Blažka. Domácích vycházely přesilové hry a v první třetině stihli Jihočeši využít celkem dvě takové. 17 vteřin před první sirénou potáhl puk v liberecké třetině Miroslav Pícha a polovysokou střelu švihem zamířil přesně k pravé tyči – 3:2.

Od druhé třetiny došlo v písecké brance k obměně brankařů. Marka Mazucha vystřídal mezi tyčemi Martin Havelka. V úvodu prostředního dějství mohl vylepšit náskok Píseckých útočník Vlk, zblízka ale trefil pouze levou tyč za již překonaným Blažkem. Nevyužitou brankovpu šanci domácích hosté zastínili trefou na 3:3 a docílili jí dokonce při vlastním oslabení. Zmatku před píseckou brankou využil Josef Mikyska a zakončením z bezprostřední blízkosti překvapil všechny včetně Havelky.

Vstřelená branka dodala Tygrům sebevědomí a před Havelkou náhle bylo rušněji. Střela Jandejska od modré sice o centimetry horní tyčku přelétla, nakonec se však Liberečtí přece jenom dočkali. Langhammerovu přihrávku zpoza brány přetavil ve čtvrtou branku svého týmu Jakub Klíma, který zakončoval bez přípravy k levé tyči a Liberec šel ve 37. minutě podruhé v utkání do vedení.

Do třetí části Písečtí vstupovali s brankovým mankem. Tomu Jihočeši přizpůsobili herní projev a hned v prvních momentech zasypali Blažka sprškou střel. Hostující brankář svůj tým v důležitých momentech uměl podržet a poradit si dokázal také s únikem Vlčka, jehož bekhendový blafákem vyrazil špičkou betonu. Tygří opora odolávala přesně polovinu třetí třetiny. Poté Ciboch vybojoval pásmo pro Michala Kubce a střela píseckého útočníka přinesla vyrovnání na 4:4.

Písečtí hýřili aktivitou a výsledkem bylo 21 vyprodukovaných střel ve třetí třetině. Kromě Kubce ale nikdo jiný dobře naladěného Blažka nepřekonal. Nejblíže byl Vlček, jeho rána se ale otřela o pravou tyč. Za nerozhodného stavu dospěl pondělní zápas do prodloužení. V něm mohli Písečtí definitivně rozhodnout při vybídnuté početní převaze, výhoda jednoho hráče však Jihočechům přišla vniveč.

O vítězi střetnutí musely definitivně rozhodnout samostatné nájezdy. Jako první se rozjel hostující Mikyska, puk mu ale těsně před zakončením sjel z čepele. Písecký Vlček byl blafákem do bekhendu rovněž neúspěšný. Bezbrankový stav nezvrátila ani druhá série, ve které na brankařích ztroskotali hostující Shpakov i domácí Pícha. Teprve třetí nájezd Libereckých proměnil povedenou ranou do pravého růžku Pavel Zacha a když následně Bernad trefil jen připravenou náruč libereckého brankáře, ukázal se gól nejmladšího hráče utkání jako rozhodující. Písek na vlastním ledě podlehl Liberci 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Pavel Hejl (trenér Písku): Máme cíl probojovat se do nejlepší čtyřky a podle toho jsme vstoupili i to tohoto zápasu. Podařilo se nám vstřelit první branku, ale nakonec jsme to byli my, kdo musel v utkání dotahovat. Soupeř hrál velmi dobře střední pásmo a to nám činilo především ve druhé třetině značnou potíž. Sice jsme soupeře přestříleli, ale větší vůli po vítězství měl podle mě Liberec a to je nakonec také podepsalo na dělbě bodů. Pro nás je to ztráta, kterou budeme muset odčinit na hřištích soupeřů.

Aleš Vladika (trenér Liberce): Do Písku jsme dorazili s velmi mladým mužstvem a vzhledem k tomu jsou pro nás získané dva body malým zázrakem. Soupeř měl více ze hry, nás ale v důležitých momentech podržel brankář a díky bojovnosti a chuti hrát jsme nakonec získali onen bod navíc. Příjemným pozitivem pro nás bylo, když zápas rozhodl Pavel Zacha, který je ročníkem 97 a stabilně by měl hrát v osmé třídě. Myslím, že jasně ukázal, proč patří ke klenotům libereckého hokeje.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy