Extraliga staršího dorostu, sk. střed, 38. kolo, so 4.2.2012
Kometa Brno
Písek
4:5sn
1:1, 1:1, 2:2 - 0:0
Branky a nahrávky: 12. Král (Beneš), 32. Beneš (Raška), 43. Garčic (TS), 58. Vágner (Mrázek, Raška) - 3. Volf L. (Březina), 29. Červinský (Volf L.), 53. Březina (Indrák), 55. Ciboch (Indrák, Hanus), 65. Březina. Rozhodčí: Pokorný - Pospíšil, Rampír. Vyloučení: 9:8 navíc Jakub Volf (PIS) 5+DK,Petr Dudák (PIS) DK, Kevin Reiniš (PIS) 10 min OS, Tadeáš Král (KOM) 5+DK, Jakub Zbořil (KOM) 5+DK, Filip Vojáček (KOM) 10 min OS. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 44. Střely na branku: 34:44. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5.
Kometa Brno: Klimeš - Zbořil, Mytiska, Štancl, Řeřucha, Vlček, Vojáček, Vágner - Kozel, Král, Lašák, Raška, Vaverka, Mrázek, Jenyš, Kusko, Grünwald, Beneš, Garčic
Písek: Mazuch - Koutenský, Banci, Červinský, Bernad, Hanus, Janásek - Volf J., Březina, Schwamberger, Indrák, Marcilis, Ciboch, Dudák, Vlk, Reiniš, Volf L.

První minuty tentokrát nepřinesly žádné oťukávání, ale šlo se rychle na věc. Hosté vstoupili do zápasu v lepší formě a hned ve třetí minutě ji dokázali přetavit ve vedoucí branku. Březina od pravého mantinelu předložil puk na střed Lukáši Volfovi a dlouhovlasý forvard Písku dokázal zamést puk za Klimešova záda.

I nadále byli o něco málo lepší hosté, nedá se však říci, že by utkání dominovali. Navíc nechali Kometu vyrovnat. Jeden z beků Písku totiž upadl při vyvážení puku a najednou byli sami před Mazuchem Filip Beneš a Tadeáš Král. Druhý jmenovaný zkusil kličku a i když mu nevyšla dokázal ještě pohotově dorazit puk do branky. Poté mohla jít Kometa i do vedení, Mrázek však v přesilovce pouze napálil tyč. V úplném závěru se naopak mohli radovat Písečtí, Klimeš však skvěle zasáhl proti Lukáši Volfovi.

Poměrně atraktivní podívaná pokračovala i ve druhé třetině. Ta už byla hodně vyrovnaná, co dělat měli oba brankáři. Do vedení šli podruhé v zápase hosté. Šimon Červinský se dostal k puku volně ležícímu v levém kruhu pro vhazování, mocně napřáhl a doslova propálil Klimeše.

Z vedeni se však Písek znovu neradoval dlouho. Adam Raška dlouze motal hlavy bekům v modrožlutém a následně přesně načasoval pas na brankoviště, kde byl připravený Filip Beneš. Ten už s překonáním Mazucha neměl větší problém.

Závěr druhé třetiny byl hodně nervózní. K vidění bylo několik ostrých potyček. Z řady vybočila pěstní bitka mezi domácím Králem a hostujícím Jakubem Volfem. Ten se mohl prohlásit za vítěze, protože Krále povalil na zem. Oba byli následně vyloučeni do konce utkání.

Třetí perioda začala zostra. Při průniku byl hákován Richard Garčic a bylo nařízeno trestné střílení. Sám faulovaný nic nevymýšlel a svižnou střelou dostal Kometu poprvé a naposledy do vedení.

Hosté totiž ještě zvýšili tempo a dokázali Kometu svírat v obranném pásmu. Úspěch přišel v 53. minutě, kdy Indrák vybojoval puk a následně jej do perfektní pozice poslal Janu Březinovi, který srovnal na 3:3.

Necelých šest minut před koncem zápasu přišel klíčový moment mače. Jakub Zbořil ostře atakoval hostujícího Bernada a byl vyloučen na pět minut plus do konce utkání. Hosté dokázali dlouhou přesilovku využít hned zezačátku. Do střely Indráka vložil šikovně hůl David Ciboch.

Jenomže v dalším průběhu přesilovky Písku Kometa aktivně bojovala a vysloužila si faul Schwambergera. Trenér Konečný odvolal brankáře Klimeše, Brno tedy hrálo v pěti proti čtyřem. V průběhu power-play napřáhl od modré Lukáš Vágner a jeho střela s cinknutím o tyč zapadla za záda Mazucha.

Po šedesáti minutách tedy přišlo na řadu prodloužení. V něm byli lepší domácí. Beneš jen těsně minul branku Písku, Raška dokonce napálil tyčku. Branku však nastavený čas nepřinesl. Utkáním musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich za Kometu uspěl pouze Richard Garčic, zatímco v dresu Komtermu se radovali Miroslav Indrák a Jan Březina, který se tak postaral o rozhodující branku a udělení bonusového bodu Píseckým.

Sami jsme si zápas pokazili, litoval Adam Raška

Branky se nedočkal, byť v prodloužení jí byl velmi blízko. Přesto si Adam Raška připsal dvě asistence a svým výkonem na ledě si řekl o účast na pozápasových rozhovorech.

Zápas viděl následovně. „První třetina byla naprosto strašná, nic se nám v ní nedařilo. Ve zbytku zápasu mě hodně mrzí ztráta vedení 3:2, když vedeme v takové chvíli o jeden gól, tak to prostě nemůžeme pustit. Udělali jsme zbytečné chyby, inkasovali a navíc obdrželi faul pět plus do konce. Tohle se v závěrečných minutách nemůže stávat. Nevím co k tomu více říci, jsem hodně rozladěn,“ prohodil sedmnáctiletý útočník.

Přesto domácí ze zápasu vytěžili alespoň bod, během hry bez brankáře se jim podařilo vyrovnat na 4:4. „Bylo dobře, že se nám v power play podařilo utkání zdramatizovat. Lukáš Vágner to tam nahodil a puk zaplul až do sítě. Aspoň že ten jeden bod jsme z utkání vydolovali. Tahle herní situace nám poslední dobou vychází, je to ale spíš o štěstí, na tréninku se zaměřuje na jiné herní prvky,“ nenaznačuje cílený důvod, proč Brňanům tahle situace vyšla již po několikáté.

Včera večer vyhráli starší dorostenci domácí duel s Českými Budějovicemi, porazit druhého jihočeského soupeře se jim ale v sobotu odpoledne již nepodařilo. „Na krátký odpočinek bych dnešní prohru neshazoval. Právě naopak nás ta včerejší výhra měla ještě více nakopnout,“ neschovává se za únavu Raška, který byl na ledě vidět s číslem 11.

Adam Raška byl nejblíže brance v prodloužení, jeho pokus ale orazítkoval jen tyčku písecké brány. „Na gól už čekám hodně dlouhou dobu, je tam i dávka smůly,“ ví brněnský útočník.

Sedmnáctiletý Raška v letošní sezóně nahlédl i do brněnské juniorky, mezi oběma soutěžemi vidí rapidní rozdíl. „Juniorská soutěž je o hodně rychlejší, bojovnější. Ten přechod mezi starším dorostem a juniorkou je značný,“ prozradil na závěr nadějný brněnský útočník.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy