Písečtí hokejoví bojovníci v důležité bitvě obstáli, u Otavy se po dlouhé době slavilo vítězství

Písek – Hokejisté Písku v sobotu po delší době otočili prvoligovým kormidlem na tu správnou stranu. A v pravý čas! Vítězství nad mosteckým spoluobyvatelem suterénních pater tabulky může mít pro další vývoj sezony ohromnou cenu.
1.liga ČR, 27. kolo, so 1.12.2012
Písek
Mostečtí Lvi
4:2
2:0, 0:1, 2:1
Branky a nahrávky: 6. Polodna (Vlček, Ferebauer), 11. Heřman R. (Vaniš, Marek), 44. Rod (Šperger), 59. Šperger - 23. Kuběna (Slavíček, Hess), 60. M. Rohan (T. Rohan). Rozhodčí: Mertl - Zíka, Flégl. Vyloučení: 11:10, navíc Charousek (Most) 10 minut OT. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 460. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.
Písek: Halmoši (Mazuch) - Makovský, Drtil, Semrád, Klement, Kužel, Petráček (21. Dvořák) – Kubeš, M. Heřman, Rod – Polodna, Vlček, Ferebauer – Petruška, Šperger, Sedláček – R. Heřman, Vaniš, Marek.
Mostečtí Lvi: Volke (Gutsevich) - Tomeček, Charousek, Hranáč, Fedorov, M. Rohan, Parýzek, Čechura, Pavlů - Kotrla, Smolka, T. Rohan - Bojer, Kuběna, Gengel - Nedrda, Čurilla, Vaněk - Skvortsov, Slavíček, Hess
Vinou zdravotních absencí a nulového hráčského přílivu z kladenských vod museli trenéři na poslední chvíli zahýbat plánovanou sestavou. Po několikazápasové pauze zaviněné zraněním se naopak vrátil do hry zkušený Zdeněk Šperger a stál u dvou vstřelených gólů svého týmu.

Úvodní minuty charakterizovaly důležitost zápasu a nesly se ve velmi nervózním a opatrném duchu. Domácí celek ale brzy naladil ofenzivní noty a vynutil si tlak, který také tentokrát dokázal střelecky zúročit. V 6. minutě předvedla přímočarou akci druhá písecká formace a kanonýr posledních týdnů Polodna překonal mosteckého gólmana Volkeho umístěnou bekhendovou střelou – 1:0. O čtyři minuty později se prodral do útočného pásma čtvrtý domácí útok; zakončení Vaniše sice ještě Volke vystihl, ale na dorážku R. Heřmana už dosáhnout nemohl – 2:0. Další nápor Jihočechů a nebezpečné situace před mosteckou brankou už k pojišťovací trefě nevedly, a hosté postupně začali nacházet pevnou půdu pod nohama. Z vyrovnaného zbytku třetiny si vysloužil největší pozornost samostatný únik mosteckého Slavíčka, který ovšem minul Halmošiho branku. Ten v tomto případě zasahovat nemusel, ale při dalších střelách soupeře se rozchytal k parádnímu výkonu.

Prostřední dějství příliš hokejové krásy nepobralo. Na svědomí to má mimo jiné i brzký snižující gól mosteckého Kuběny, jenž překonal Halmošiho z bezprostřední blízkosti už po dvou minutách hry a vtiskl zápasu nádech dramatu. V následné neurovnané partii mělo sice písecké mužstvo vcelku znatelnou střeleckou nadvládu, za tou však vězí především série neúspěšných přesilových her. Nejblíže k uklidňující brance měli Žluto-modří ve zhruba půlminutové početní výhodě proti proti třem, ale Volke svůj tým podržel. Zásahy na kontě jeho protějšku přibyly až v posledních minutách druhé části, jednobrankový domácí náskok ale zůstal v platnosti.

Třetí dějství zahájili písečtí hokejisté v oslabení, aniž by tušili, že této herní „kratochvíli“ věnují i převážnou část zbytku zápasu. Pochopitelné i nepochopitelné výroky sudího Mertla se hned šestkrát proměnily ve dvouminutové domácí tresty a soubor ze severu Čech měl cestu k vyrovnání zdánlivě dokořán. Už ve 44. minutě ale zmrazil její touhu po obratu parádně provedený brejk dvojice Šperger – Rod, který druhý jmenovaný přetavil v navýšení skóre. Družina píseckých bojovníků v čele s excelentním Halmošim se poté semkla k mimořádně bojovnému výkonu a přečkala všechna další oslabení bez úhony. Necelé dvě minuty před koncem sáhli mostečtí trenéři ke hře bez brankáře, ta jim ovšem přinesla zkázu – Šperger vyhrál ve středním pásmu důrazný souboj s hostujícím obráncem a střelou do opuštěné branky definitivně ustanovil vítěze zápasu. Radostnou cestu za veledůležitým bodovým ziskem už Píseckým nepokazil ani následný inkasovaný gól z hokejky M. Rohana – 4:2.

Ohlasy trenérů

Jindřich Setikovský, IHC Písek: „Až v den důležitého zápasu o šest bodů jsme se dozvěděli, že nebudeme mít k dispozici hráče dojíždějící z Kladna, tedy Kameše, Daleckého ani Strnada. V brance jsme se rozhodli dát přednost Halmošimu, který se v tréninku jevil dobře a bylo by nefér, aby nedostal šanci. Důvěru nám splatil výborným výkonem. Co se týče samotného zápasu, nebyl příliš pohledný. Diváci ale určitě ocenili nasazení a srdce, které do něj celé naše mužstvo dalo. Předtím jsme doma odehráli několik opravdu dobrých utkání, ale body jsme v nich nezískali. Tentokrát to o nějaké vyloženě atraktivní hře nebylo, ale nezlobíme, se, protože jsme zaslouženě dosáhli na důležité vítězství.“

Václav Baďouček, HC Most: "V dnešním utkání bylo vidět, jak je pro oba celky důležité. V jeho průběhu bylo mnoho vyloučených, čímž trpěla samotná hra. Podle mého rozhodlo utkání to, že jsme nedokázali využít své šance. Myslím si, že jsme jich měli více než domácí, ale projevila se naše nemohoucnost v koncovce."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy