Senzace! Heroický výkon píseckých hokejistů zabrzdil rozjetého favorita z Hané

Při letošní prvoligové derniéře na píseckém zimním stadionu tekla hokejová radost proudem. Nadšeně hrající domácí mužstvo si senzačně vyšláplo na druhý tým tabulky z Olomouce a obohatilo své konto o mimořádně cenné tři body.
1.liga ČR, 35. kolo, čt 27.12.2012
Písek
Olomouc
2:0
2:0, 0:0, 0:0
Branky a nahrávky: 12. Vaniš (R. Heřman, Petruška), 18. Šperger (Kubeš). Rozhodčí: Pražák - Zíka, Flegl. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 480. Průběh utkání: 0:0, 2:0.
Písek: Halmoši - Veselý, Petráček, Kužel, Kříž, Drtil, Ruprecht - Kubeš, Šperger, marek - Polodna (21. Sedláček), Vlček, Ferebauer - Petruška, Vaniš, R. Heřman.
Olomouc: Halász – Houdek, Škůrek, Ondrušek, Janáček, Bartoň, Staněk, Valenta – Řípa, Selingr, Vodný – Číp, Švaňhal, Diviš – Pekr, Rác, Herman – Kucharczyk.
Písečtí trenéři nasadili od úvodních minut do hry pouze tři formace. V obranných řadách doplnil nedávno příchozího Jana Veselého ze Sparty také plzeňský bek Jakub Ruprecht. Ten už oblékal písecký dres v přípravě na tuto sezonu, prvoligové zkušenosti ovšem začal sbírat v Berouně.

Hanácký celek bodoval před čtvrtečním střetnutím šestnáctkrát v řadě, a vyhoupl se díky tomu na druhou příčku v tabulce. Až přišel zápas u Otavy...
Písecké mužstvo vstupovalo do utkání obtěžkané dvouciferným debaklem z Ústí, od začátku ale dávalo najevo, že podobný kolaps nehodlá opakovat. Nadšeným výkonem uvrhlo favorita do defenzívy a olomoucký brankář Halász si nemohl ani na okamžik vydechnout. V některých dosavadních zápasech vyzněl podobně slibný start Píseckých do ztracena, tentokrát si ale vysloužili sladkou odměnu. Ve 12. minutě se ocitl před olomouckou brankou Vaniš, v koncovce se neukvapil a zajistil svému týmu zasloužené vedení. O šest minut později jásaly ochozy píseckého stadionu podruhé - Šperger nasměroval z nulového úhlu kotouč do předbrankového prostoru a jeho pokus se od jednoho z hostujících hráčů odrazil za Halászova záda - 2:0.

V prostřední dvacetiminutovce se obraz hry přece jen proměnil. Domácí sice zahájili i tuto část velmi směle a vynutili si tři přesilové hry, žádnou z nich se jim ale nepodařilo zužitkovat. Hráči Olomouce navíc viditelně přidali na důrazu i pohybu a brankář Halmoši měl práce nad hlavu. Pořádně horko bylo před jeho brankou hlavně při dvojnásobné početní převaze soupeře ze 38. minuty, ale mimořádně obětaví písečtí hráči v čele se strážcem své svatyně náporu Moravanů odolali.

Do poslední dvacetiminutovky vyrukoval soubor z Hané s viditelnou touhou po brzkém výsledkovém obratu. Jedinečnou příležitost ke skórování mu nabídla hlavně série čtyř přesilových her, brankář Halmoši se však rozchytal k excelentnímu výkonu. V 50. minutě pohrdl nefalšovanou tutovkou olomoucký obránce Valenta a čas pro hosty nemilosrdně plynul. Heroický výkon písecké hokejové družiny byl nakonec nad jejich síly a na konto předposledního týmu tabulky se přestěhovaly nesmírně cenné tři body. Po závěrečném hvizdu domácí hokejisté své vítězství s diváky náležitě oslavili a do šatny je vyprovázel dlouho neslýchaný potlesk.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (IHC Písek): "Po dvou vyloženě nepovedených utkáních jsme proti aktuálně nejlepšímu týmu první ligy sehráli výborný zápas. Rozhodli jsme se pro hru na tři pětky a všichni ti, kteří nastoupili, podali fantastický výkon. Kluci měli výborný pohyb, hráli obětavě a do puntíku plnili všechno, co jsme si před utkáním řekli. Všechno podtrhl skvěle chytající brankář Halmoši. Pro náš mladý tým je to jasný důkaz a signál, že při takovémto nasazení a odpovědnosti může uspět proti každému mužstvu v soutěži."

Petr Fiala (HC Olomouc): Bohužel jsme do zápasu nevstoupili dobře. Soupeř se dostal do dvoubrankového vedení a nečekaný stav nám začal dělat problémy. Nedokázali jsme hrát, co jsme chtěli, nedařilo se hru oživit. Je to pro nás prohra, se kterou se absolutně nepočítalo. Ještě si k tomu budeme muset s hráči říci své.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy