Tuhý boj na úvod: Drama se Žďárem rozsekli junioři v prodloužení

Písečtí junioři nastoupili v pátek 13. září krátce po devatenácté hodině ke svému prvnímu mistrovskému utkání v nové sezoně. Úvodní kolo REDSTONE Extraligy přivedlo k Otavě houževnatý výběr žďárských Plamenů, který se mladým Jihočechům postaral o důkladnou prověrku jejich sil. Písečtí mladíci sice zažili snový vstup do zápasu, když se po prvních dvaceti minutách mohli opírat o velice příjemné čtyřbrankové vedení, hostující celek však v následující periodě dokázal pořádně zabrat a dostat se takřka na dostřel. Plameny ze své trpělivé hry vytěžily naprosté maximum i v závěrečném dějství, kdy s domácími srovnaly krok a vynutily si prodloužení. V nastaveném čase pak po necelých šedesáti vteřinách zaúřadoval a o konečném výsledku této skvělé bitvy rozhodl kapitán žlutomodrého výběru Matěj Přibyl.
REDSTONE Extraliga juniorů, 1. kolo, pá 13.9.2019, Zimní stadion Písek
Písek
Žďár nad Sázavou
5:4p
Písek: Buchta – Kocour, Kulvejt, Šafář, Kurfürst, Hrakholski, Karbulka – Brož, Lamač, Novotný "A", Egert, Přibyl "C", Fríd, Petřík, Andrle, Kouba
Žďár nad Sázavou: Krejčí – Prokop, Pachl Z., Doležal T., Čermák, Pelikán – Malenovský, Pachl T., Procházka, Augusta, Šerejch "A", Jindra "C", Hromádka "A", Bednář, Doležal P.

Lepší začátek svého prvního mistrovského utkání v nové sezoně si svěřenci trenéra Volfa snad ani nemohli přát. Při vstupu na ledovou plochu se ani obávanému pátku třináctého navzdory nepotkali s jakoukoliv nervozitou či počátečními rozpaky a svého soupeře ze Žďáru nad Sázavou takřka okamžitě zahrnuli notnou dávkou své pozornosti. Jejich velká aktivita jim pak také po bezmála třech minutách hry vynesla kýženou vedoucí trefu. Letošní střelecký účet písecké juniorky načal svým střeleckým pokusem Šimon Kouba, jemuž se podařilo Krejčího překvapit po zpětné Lamačově přihrávce. Zanedlouho bylo na písecké střídačce ještě o něco veseleji, na spodku pravého kruhu operující Přibyl totiž zbystřil před bránou číhajícího Yahora Hrakholskiho, který zejména díky svým šikovným rukou dokázal gólmana hostí překonat svým přízemním experimentem z bezprostřední blízkosti. Radost mohli mít písečtí Králové i z bezprostředně nadcházejícího vývoje utkání. První perioda se ještě ani nepřehoupla do své druhé poloviny, když byl Krejčí donucen lovit kotouč ze své sítě potřetí. Střed pravého kruhu se stal příhodným odpalištěm pro Šimona Koubu, který ostříleně vymetl bližší roh žďárské svatyně. Základ čtvrté trefy žlutomodrého výběru pak v závěru třetiny položil přečíslení vedoucí Egert, jenž z pozice pravého křídelníka zkušeně předložil kotouč na druhé straně najíždějícímu Yahoru Hrakholskimu, kterému už jen stačilo uklidit puk do odkryté části Krejčího klece - 4:0.

Specifickým rysem prostředního dějství byla relativně velká nedisciplinovanost, na úkor které se hokejisté Žďáru v jednu chvíli dokonce ocitli v nezáviděníhodné herní situaci 5 na 3. Do té je zhruba na přelomu třetiny uvrtal svým proviněním se Jiří Hromádka, který však naštěstí pro své spoluhráče věděl, jak své hříchy odčinit. Hostující útočník si s grácií nabruslil přímo před Buchtu, kterého nejprve zmátl protřelou kličkou, položil si ho a pak už pouze zasunul kotouč za jeho záda. Korigující trefa se pro Plameny stala vítaným a tolik potřebným impulsem, díky němuž se v závěru dvacetiminutovky dostali dalšími dvěma slepenými brankami takřka na dostřel. Na drama nejprve zadělal Tomáš Pachl, jenž po Čermákově přihrávce kratičce podržel puk, načež přizvedl svou ránu a zacílil do horní části pracoviště vrávorajícího žlutomodrého gólmana. Písecké usnutí na vavřínech pak ještě jednou potrestal Šimon Melenovský, jehož zásluhou snížily s novým přívalem energie hrající Plameny na podstatně přívětivějších 4:3.

Závěrečné dějství již nebylo tolik hektické, oba výběry v jeho průběhu působily mnohem rozvážnějším a organizovanějším dojmem, což mělo na dění na ledě značný vliv. Se stále rychleji ubíhajícím časem pak nicméně začal dosavadní klid z holí hráčů postupně mizet a někteří se následkem toho dopustili prvních chyb. Jednu takovou připustili domácí v devětačtyřicáté minutě, kdy jejich těsné vedení uchránil svou pohotovou reakcí duchapřítomný Buchta. Toho jeho týmoví kolegové z obrany nechali nedopatřením ve štychu, pročež zbyl na osamocenou dvojici po brance lačných hostujících forvardů zcela sám. Domácí brankář však celou situaci dobře přečetl, po vytušeném křižném pasu se zvládl bleskově přesunout, čímž zdárně zlikvidoval nepříjemnou ránu z první, jež přišla z hokejky u pravé tyče slídícího soupeře. Krátce na to už ovšem znovu zafungovala osvědčená spolupráce mezi hostujícím Hromádkou a Šimonem Melenovským, kterému se i za pomoci prvního jmenovaného podařilo se krásně uvolnit a dobře mířenou precizní střelou do pravé části Buchtovy klece srovnat stav klání na 4:4. Ve zbývajících deseti minutách nikdo ostrými nepálil, pročež zápas dospěl až do prodloužení. V tom o osudu celého utkání coby správný kapitán rozhodl po necelé minutě hry písecký Matěj Přibyl, jenž svému celku vystřelil cenný bod navíc.

Ohlasy trenérů

Radek Volf, trenér Písku: "Vedli jsme 4:0, ale upozorňoval jsem hráče, že i takový zápas se dá zkazit. A to se stalo. Podle mě jsme bod ztratili. I když soupeř také vypadal dobře, tak si troufám říci, že jsme byli pořád v tlaku. Možná, že nám vedení 4:0 uškodilo, protože jsme přestali střílet a hrát do branky. Hráli jsme na krásu. První lajna hrála přesilovky na oko pěkně, ne do branky. Musíme být pokorní, dva body bereme, ale mohli jsme mít tři. Dneska se asi projevilo i to, že nám chybí stabilní obránci, kteří jsou nemocní nebo zranění. Ale na to se nebudeme vymlouvat."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy