Rok 2005 zahájil Písek ziskem bodu

Stejným výsledkem 2:1 jako v říjnovém desátém kole skončilo utkání Opava - Písek. Tentokráte ale domácí na vstřelení rozhodující druhé branky potřebovali 63 minut, za což jim patří dodatečný druhý bod. Písečtí si vezou z ledu svého "horního" souseda jeden bod, o který se svou trefou zasloužil Lukáš Zika po nahrávce Jiřího Lály. Jednalo se o úvodní branku v utkání a zároveň první písecký gól v novém roce. Trenér Setikovský tak ve své premiéře naprázdno nevyšel, svůj tým dovedl k bodu. V brance Písku se objevil Michal Pinkas.
1.liga ČR, 36. kolo, st 5.1.2005
Opava
Písek
2:1p
0:1, 1:0, 0:0 - 1:0
Branky: 23. Korotvička (Kašík), 63. Kříž (Boháč) - 12. Zika (Lála, Míka). Rozhodčí: Vampola - Chocholouš, Poruba. Vyloučení: 6:4, navíc T. Lhotský (Opava) 10 min. Bez využití. Diváci: 400. Střely na branku: 42:28.
Opava: Šlupina - Přibyla, Kukol (21. Balcar), Bršlica (21. Sadloň), Procházka, Kramný, Vnenk - T. Lhotský, Harazim, Tomášek - Kříž, Boháč, L. Lhotský - Langhammer, Kašík, Suchánek - Adamčík, Korotvička, Martiník.
Písek: Pinkas - Neckář, Burkoň, Chvojka, Malinský, Svoboda, Veselý - Jelen, Nouza, Šimek - Kořánek, Filipi, Řehoř - Míka, Zika, Kašpar - Vanc, Lála.
Opavští hráči, které posílil na jeden zápas i Martin Tomášek z Vítkovic, se ani nerozkoukali a hned ve třetí minutě měli možnost hrát více než minutovou přesilovku v pěti proti třem. S touto situací si nedokázali poradit a s vyjímkou vyloučení Jelena v polovině zápasu to byla jediná přesilovka Opavy. Přesto Opava zasypávala brankáře Pinkase v první třetině sprškou střel, celkově napočítali zapisovatelé hostujícímu brankáři v první části 17 zákroků. Nejblíže branky byli v sedmé minutě Boháč, který ale sám před Pinkasem nedotáhl blafák, a o tři minuty později Suchánek, který po přiťuktnutí Kašíka pálil v dobré pozici mimo.

Písek se v úvodu zápasu omezil na hru rychlých protiútoků, a hned jeden z prvních jim dokonale vyšel. Míka zatáhl po pravém křídle puk, přes Lálu se puk dostal k Zikovi a ten z první trefil nad Šlupinovo rameno. Za Opavu mohl srovnat Procházka, ale tvrdou ránu nasměroval mimo Pinkasovu branku.

Do druhé třetiny už nenastoupil opavský Langhammer, který měl potíže s třísly, a domácí sestava stažená na tři útoky přivedla domácí k vyrovnání. Kašík ve 23. minutě zavezl puk za branku, k jeho nahození se dostal Korotvička a nadvakrát dorazil kotouč za Pinkase. Vzápětí mohl v oslabení skórovat Adamčík, ale sám tváří v tvář Pinkasovi zkazil bekhendový blafák. Zlepšená hra Opavy přinesla i další velkou šanci, po Lhotského střele prošel puk píseckému gólmanovi mezi betony, ale ty jej nasměrovaly mimo tyče.

Na druhé straně mohl odpovědět v přesilovce Šimek, ale trefil jen tyč, Filipiho šanci s Řehořem zastavil pozorný Šlupina. Písek nevyužil ani nadějnou přesilovku na konci druhé třetiny.

Ve třetí části a zejména v prodloužení dokázali hráči obou týmů připravit opavským fanouškům infarktové situace. Opavský Luděk Lhotský v 47. minutě nastřelil tyč, naopak na druhé straně vypadl puk Šlupnovi z lapačky jen těsně mimo po střele Ziky. Srdce se opavským málem zastavilo po dalším zákroku opavsého gólmana, který lehký nahozený puk neztlumil mezi betony a zastavil jej až bleskovou otočkou rukavicí několik centimetrů před brankovou čárou.

Vrchol střelecké nemohoucnosti přišel v prodloužení. Nejprve domácí Korotvička zazdil možnost úniku na Pinkase, vzápětí nastřelil opavský Procházka nohy soupeře tak šikovně, že na Šlupinu se řítila osamocená dvojice Šimek - Nouza. Neskutečnou šanci ale oba promarnili a neprosadili se ani při následné dorážce a tak přišel trest, v 63. minutě nahrál Boháč na brankoviště Křížovi a ten se přes bránícího hráče dokázal uvolnit a přesně zakončit. V duelu dvou sestupem ohrožených týmů tak vystřelil Opavě velmi cenný bod navíc.

Ohlasy trenérů

Jindřích Setíkovský (Písek): Bylo to vyrovnané utkání, ale byl bych raději, kdybychom v prodloužení zvítězili, měli jsme na to mnohem více šancí. I v průběhu zápasu jsme měli několik situací 2 na 1, ale neproměnili jsme a na jednu branku se vyhrát nedá. Musíme zapracoat na zodpovědnosti, někteří hráči to přijeli jen odbruslit, naopak oba brankáři chytali docela dobře.

Pavel Hulva (Opava): Před zápasem bych byl za dva body rád, ale mohli jsme také vyhrát v základní hrací době, měli jsme zejména v první části zápasu převahu. Nakonec jsme ale za ten výsledek rád, v prodloužení to mohlo být i naopak. Podržel nás Šlupina, navíc všichni hráči bojovali, nemůžu jim nic vytknout. Vystřídali jsme čtyři juniorské obránce, nezvládli to spíše psychicky, ale ani těm němůžu moc vytknout.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy