Neuvěřitelná série pokračuje

Písečtí hokejisté zvítězili pošesté v řadě a brankář Michal Pinkas inkasoval během vítězné série pouhé čtyři branky. V utkání proti Třebíči rozhodli o svém vítězství domácí již v první třetině. Ve třetí části sice ještě Oliva snížil na 1:3 a Horácká Slavia si vypracovala několik příležitostí, ovšem Šimkova branka definitivně rozhodla o výsledku. Písek stále okupuje sedmou příčku, ovšem na osmou pozici má již náskok čtyř bodů.
1.liga, 33. kolo, so 18.1.2003
Písek
Třebíč
4:1
2:0, 1:0, 1:1
Branky a přihrávky: 9. Mácha (Filipi), 13. Šimek, 25. Pindiak (Všetečka, Filipi), 53. Šimek (Pindiak) - 49. Oliva (Kališ, Vítek). Rozhodčí: Lacina - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 5:5, navíc Jelen (Písek) a Hrůza (Třebič) na 5 min. + do konce utkání. Využití: 1:1. Oslabení: 1:0. Diváci: 1500
Písek: Pinkas - Všetečka, Pindiak, Bartoň, Němeček, Neckář, Jareš - Nouza, Mazanec, Hřebejk - Nedorost, Bouz, Míka - Kořánek, Filipi, Mácha - Kubeš, Šimek, Jelen. Trenéři Rambous, Šperl a Slabý
Třebíč: Neruda - Mocek, Kříž, Hrbáček, Kališ, Klimeš, Polívka, Sedláček - Kaňka, Žiška, Holý - Hrůza, Oliva, Vítek - Fryauf, Zahradník, Dubec
Jedním z nejdůležitějších zápasů v boji o play-off byl bezesporu střet týmů IHC Písek a SK Horácká Slavia Třebíč. Tyto celky jsou v tabulce hned za sebou, a to na sedmém, resp. osmém místě. Ovšem zatímco Třebíč získává body nepravidelně a formu má nestálou (viz. poslední zápas - domácí prohra s Berounem), Písek jede jako dobře promazaný stroj, který sbírá tři body s automatickou jistotou. Ta se projevila hned od úvodních minut zápasu a v podstatě až do konce hry nikdo o vítězi nepochyboval. Písek si výhrou pojistil sedmou příčku a odpoutal se od pronásledovatelů, Horácká Slavia si naopak zkomplikovala cestu do play-off, bodově se na ní dotáhla devátá Opava.

Hned od prvních minut se více potil brankář Třebíče Stanislav Neruda. Skvělá nátlaková hra domácích nutila hosty často k vyhazování puků bezmyšlenkovitě pryč ze svého obranného pásma. Písečtí centři se navíc činili ve vyhrávání buly a z toho pramenily šance a závary před Nerudou. A ten se činil. Třeba hned v 5.minutě, kdy po akci Nedorosta vyrazil střelu Míky na levou tyč. Po jednom z dalších závarů už svítilo červené světlo.

To v 9.minutě mladík Mácha vydoloval puk od mantinelu, rozjel se k bráně, naznačil kličku a rozhozeného Nerudu prostřelil - 1:0.

Gól byl výsledkem tlaku, který si Písek dokázal v první třetině vytvořit. Za stavu 1:0 dál úspěšně narušoval rozehrávku Třebíče, jeho hráči si díky vysokému sebevědomí, nabytému v posledních utkáních, dovolili vodit puk, drzou kličku či riskantní pas. Ve 13.minutě byl vyloučen kapitán domácích Jelen, ale na hanbě netruchlil. Ba naopak.

Tragickou rozehrávku hostů totiž vystihl Šimek, sám před Nerudou naznačil střelu a přes padajícího gólmana jednoduše zavěsil – 2:0.

Hosté poté přidali a kombinace Vítka s Fryaufem skončila na tyčce. Brankář Pinkas tak mohl po dvou zápasech s nulou dál prodlužovat dobu své neprůstřelnosti. V 15.minutě byl opět vyloučen Jelen a zase se málem radoval. To na útočné modré propadl obránce Mocek a domácí centr Filipi jel sám, Neruda ale úřadoval lapačkou a těsně před brankovou čarou puk přikryl.

Na začátku druhé třetiny mohli dva vyloučení třebíčtí hráči, Hrůza a Holý, z trestné lavice s hrůzou sledovat, jak domácí skórují potřetí. Obránci Pindiak a Všetečka si vyměnili puk a ten prvně jmenovaný nádherně zacílil nad lapačku brankáře přesně do růžku – 3:0.

To bylo ve 25.minutě. Hra se pak začala kouskovat, hráči často signalizovali zranění, hodně se vylučovalo i pískalo. Ale když se hrál hokej, tak rychlý a útočný, a bylo se na co dívat. Hlavním aktérem byl většinou brankář Neruda s osamocenými útočníky Písku. Ztroskotal jak Mazanec, tak Míka.

Od poloviny utkání si začal Písek uvědomovat svůj náskok a pomalu ustupoval z fyzicky náročného napadání. Šance se tak urodily i na druhé straně. S kouzly Pinkase si však neporadila ani trojice střelců Třebíče, kteří třikrát v rychlé kadenci a z ideálních pozic pálili na branku a to v pořadí Klimeš, pak Kaňka a nakonec Oliva.

Z posledního buly ve druhé části hry vypálil Mazanec přímo na branku a střela šla jen těsně nad břevno. Byla to záruka, že zajímavé momenty přinese i třetina třetí. Tu začal již v pohodě hrající Písek náporem, překrásnou akcí se blýskl Mazanec, před Nerudou míchal puk Všetečka.

Nakonec však inkasoval po dlouhé době i Písek. To při přesilovce našel prudký pas Kališe volného Olivu, který puk jen přizvedl nad Pinkasův beton - 3:1.

Písek ale nepřipustil drama, za čtyři minuty se radoval Šimek, po nahrávce dnes s chutí hrajícího Pindiaka - 4:1.

Poslední minuty poté patřily píseckému publiku, které si rádo začíná zvykat na výhry a výborný hokej.

Ohlasy trenérů

Rostislav Čada (trenér Třebíče):
Já si myslím, že jsme viděli potvrzení dobré výkonnosti domácího mužstva, které předvedlo agresivní nátlakovou hru, čímž nás několikrát v první třetině dostalo pod tlak. Díky využití dvou přesilových her vlastně Písek rozhodl utkání. Musím říci, že zcela zaslouženě. Dovolím si poznamenat, že tam bylo několik velmi sporných situací způsobených rozhodnutími hlavního rozhodčího, ovšem které ale samozřejmě nerozhodly dnešní zápas.

Karel Slabý (trenér Písku):
Mám z vítězství samozřejmě radost. Vyhráli jsme nad soupeřem, před kterým jsme hráče zvlášť upozorňovali, protože tady u nás posledně vyhrál, a tak jsme měli určité obavy. Potvrdila se ale naše vzrůstající forma našich svěřenců. Začali jsme skutečně nátlakově, což se nám vyplatilo, a to bylo pro další vývoj velmi důležité. Byli jsme skutečně v napadání dobří, hlavně v první třetině. Myslím si, že jsme měli utkání pod kontrolou po celou dobu utkání, i když pár hluchých míst na našem výkonu by se našlo, ale i s tím jsme se zdárně vyrovnali.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy