Výborný Kubiš, nádherné Květoňovy branky a pak fauly, fauly a fauly...

Písek jen tiše přihlížel, jak si hlavní rozhodčí a tým Řisut nepadli do oka. Trestná lavice vyhrazená pro hokejisty v bílomodrém naplněná k prasknutí, střídačka kvůli úzkému kádru zcela prázdná... Každý hráč hostí, který se na ni z ledu vrátil, div že si nevysloužil od trenéra pochvalu. Řisuty se prezentovaly velmi nečistou hrou, na kterou však doplácely. Písek po nádherné Květoňově brance dlouho nedokázal náskok zvýšit a to, že dlouhé minuty v početní výhodě plynuly bez užitku, přecházel se stoickým klidem. Pak se však párkrát zablesklo a gólman Láníček se natahoval marně, stříleli Svoboda a Kořánek. V poslední třetině pečetil výsledek další krásnou brankou Květoň. Domácí při několika nebezpečných akcích hostí podržel Filip Kubiš, který teprve potřetí v sezóně dostal příležitost jako jednička. A hned vychytal nulu!

Stav série: Řisuty - Písek 0:2

2.liga ČR sk. STŘED, ČtvrF, po 20.2.2006
Písek
Řisuty
4:0
1:0, 1:0, 2:0
Branky: 9. Květoň (Oranský), 30. Svoboda (Řehoř, Pavel Procházka), 43. Kořánek (Míka), 53. Květoň (Pavel Procházka, Kubeš) Rozhodčí: Svoboda - Jelínek, Šmíd Vyloučení: 10:17, navíc Veselý 5 minut + do konce utkání - Ullrych 5 minut + do konce utkání, Klaus 10 minut OT, Eichenmann 10 minut OT + do konce utkání + trest ve hře, Muller 10 minut OT, Link 10 minut OT Využití: 1:0 Diváci: 900
Písek: Kubiš - Svoboda, Veselý (11. Filip Procházka), Oranský, Pavel Procházka, Hauer, Peroutka - Řehoř, Míka, Kořánek - Kubeš, Mikeska, Květoň - Kepl, Kašpar, Kica
Řisuty: Láníček - Petrus, Mádl, Kasík, Palla, Vojtěch Procházka, Link, Pscheidt, Muller, Ullrych, Landa, Eichenmann, Íbl, Scherzl, Klaus, Šelicha, Suchý
Písek začal zápas viditelnou převahou a hráče Řisut nepouštěl ani na výlety do svého pásma. Útočné snažení vyjádřil gólově v 9. minutě, kdy dokonalý pas Oranského napříč středním pásmem uvolnil za obranou zapomenutého Květoně, jehož blafák poslal nejistě působícího brankáře Láníčka na úplně opačnou stranu klece, než kam nakonec domácí kanonýr v pohodě zasunul. První střela na Kubiše přišla až v končící desáté minutě, ale zase stála za to – nejproduktivnější hráč Řisut Tomáš Ullrych se řítil na píseckou bránu úplně sám, Filip Kubiš si jej ale skvěle vybruslil.

V polovině úvodní třetiny dali první předzvěst trestoměřičským orgiím v dalším průběhu zápasu Veselý s Ullrychem, kteří se do sebe u mantinelu pustili dost ostře, a hlavně ručně. Další dvojičky byly téměř okamžitě uklidněny, ale původní dva aktéři, hlavně písecký obránce, předvedli několik pěkných boxerských úderů. Pro rozhodčího Svobodu to znamenalo 5 plus do konce na každé straně – jen tak na rozjezd. Do první sirény pak ještě stačil dvakrát zahrozit agilní forvard Řisut Landa. Nejprve zamotal hlavu Hauerovi a zakončoval sám, napodruhé poslal puk do skvělé pozice Kasíkovi, proti němuž vytasil Filip Kubiš zákrok lapačkou hodný potlesku.

Už od zmiňované rvačky začalo být na ledě čím dál tím víc dusno. Támhle se někdo strkal, támhle někdo někoho povalil, tady háček, tady zase sekera… Všechno vygradovalo nedovoleným zákrokem na Kořánka, proti čemuž se naprosto jasně faulující Muller zle obořil na sudího. Deset minut to spravilo. Ovšem na objasnění tohoto výroku se vydal optat kapitán Řisutských Eichenmann, a když domluvil se svým pruhovaným kolegou, byl bohatší o plných pětapadesát trestných minut. Jak štědré. V tu chvíli už si svojí desítku pár minutek odpykával i hráč s ryze pravicovým jménem Václav Klaus, navíc během následujících čtyř odehraných minut rozdal rozhodčí další čtyři menší tresty. Tím vznikla dost ojedinělá situace. Na ledě byli tři hráči v bílomodrých dresech, na střídačce posedávali kromě náhradního brankáře celí čtyři hokejisté do pole a za plexisklem na opačné straně kluziště se těsnalo šest Řisutských. Písek tak hrál v podstatě neustále pět na tři na ledě, a chvíli sedmnáct proti sedmi co do počtu hráčů schopných zasáhnout do hry.

Každopádně, čistě objektivně, nebylo jim to příliš platné. Oranský s Pavlem Procházkou si snad přes minutu alibisticky přihrávali na modré čáře, zatímco ostatní byli natěsnáni před Láníčka. Když už se někdo z Píseckých odhodlal ke střele, jednalo se v podstatě jen o parodie na nebezpečné rány. Prvním, kdo se rozhodl konečně pořádně vygolfit byl Jiří Svoboda. Napřáhl, pustil na branku svou dělovku a díky clonícím hráčům se hned radoval. Řisuty bude nadále asi uvádět jako svého oblíbeného soupeře, protože za poslední dva zápasy proti nim se trefil dvakrát. Přitom na gól čekal už od sezóny 2003/04.

Sotva se hosté ve čtyřiatřicáté minutě dostali po dlouhé době do čtyřech, okamžitě se jejich počet opět zredukoval. Íbl totiž vkročil na led, kde nepobyl ani patnáct vteřin, a už zahákoval Řehoře. Do cesty se mu navíc připletl i Filip Kubiš prchající z brány při ponechané výhodě – tak ho také srazil. Šup zpátky za katr a čtyři minuty k tomu!

Abychom nevypočítávali jen překrásnou sbírku všemožných faulů, zmiňme pohlednou akci Oranského, Kubeše a Květoně, na jejímž konci posledně jmenovaný vracel Kubešovi před odkrytou část klece, neposlušný kotouč ale přeskočil hokejku domácího útočníka.

V poslední třetině se kolotoč trestů přece jen téměř zastavil, takže když v čase 42:24 přihrával Míka od mantinelu před brankoviště Kořánkovi, hrálo se už zase v pěti na obou stranách. Písecký kapitán nadvakrát přehodil gólmanův beton, a zatímco tuto aktivitu učinil víceméně bez odporu, ihned poté byl řisutskými obránci sestřelen. Je pravda, že během závěrečných minut se na předváděný hokej chvílemi i dalo koukat, o což se velkou měrou starala druhá formace IHC. Lajna hračičků se navíc i opět prosadila. Kubeš se perfektně vrátil do obranného pásma, kde zastavil rodící se šanci soupeře, a vyslal po mantinelu Pavla Procházku. Tomu okamžitě spěchal středem Květoň, který když dostal od svého dvorního obránce přesně mířenou přihrávku, jenom tak letící puk polechtal, čímž jej nádherně poslal pod horní tyčku Láníčkovy klece. Za okamžik modrožlutá jednačtyřicítka uháněla v samostatném nájezdu za hattrickem, ovšem protentokrát výborný zákrok hostujícího brankáře, který vymrštil své betony do vzduchu, mu potenciální radost znemožnil. Když pak Kubiš zastavil brejk Suchého, skončilo utkání se čtyřmi góly a 189 trestnými minutami.

Ohlasy trenérů

Trenér Písku Miroslav Šperl:
Prvních 10 minut jsme začali velice dobře, hosty jsme dokázali zatlačit. Pak Řisuty vytáhly jiný arzenál, začaly faulovat, snažily se hru rozkouskovat a vyprovokovat nás k nějakým faulům, což se jim, myslím, dařilo. Potom už se naši hráči dokázali ovládnout. Řekl bych, že hosté hráli až nečekaně brutální hokej, naštěstí rozhodčí soupeřovy fauly trestal. Byl jsem překvapen, že se Řisuty uchýlily k takovéto hře. Pokud budou chtít vyhrát, tak nemůžou hrát takový hokej, protože zákroky, co dnes předvedly, musí odpískat snad každý rozhodčí. Ve druhé třetině bylo naší chybou, že jsme nedokázali víc zužitkovat přesilovky, měli jsme třeba dost dlouhou přesilovku 5 na 3, ale dali jsme jenom jeden gól. Ve třetí třetině jsme se opět vrátili k té hře z úvodu první třetiny, začali jsme mít opět navrch fyzicky a vytáhli jsme skóre až na 4:0. Další šance jsme neproměnili díky tomu, že jsme při nich přeháněli kombinaci. Třetí třetinu už jsme ale hráli v klidu a v pohodě, soupeř na nás dneska neměl.

Myslím si, že rozhodčí dnes pískal dobře, přestože na něj kapitán Řisut pořád tlačil a znervózňoval ho, snad aby ty fauly pouštěl a mohlo se hrát pořád takhle brutálně. Podle mě to ale odpískal dobře, nenechal se hráči zatlačit někam do kouta.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy