Osamocený Veselého gól na body nestačil

Písečtí hokejisté budou muset na první body v barážové skupině ještě počkat, a to minimálně do pátku, kdy se představí na ledě Techniky Brno. Domácí utkání s mužstvem Havlíčkova Brodu totiž nezvládli a podruhé si v baráži připsali prohru, tentokrát 1:3. Marné dobývání branky hostů totiž Písečtí ukončili až v 53. minutě gólem Martina Veselého, ale to již na ukazateli skóre svítilo nepříznivých 0:3. Další branky za Nerudovými zády již zaplněné ochozy píseckého stadionu neviděly. O tři úspěchy Rebelů se postarali postupně Čermák, Žák a Havel.
2.liga ČR sk. STŘED, baráž, st 15.3.2006
Písek
Havl. Brod
1:3
0:0, 0:1, 1:2
Branky a nahrávky: 53. Veselý (Míka, Kubeš) - 21. Čermák (Endál), 44. Žák (Třetina), 50. Havel (Cachnín, Zmrhal) Rozhodčí: Würtherle - Bejček, Kabourek Vyloučení: 8:12, navíc Řehoř 5 + do konce utkání a Květoň 10 minut OT Využití: 1:1 Diváci: 1215 Střely na branku: 17:30
Písek: Pinkas - Svoboda, Veselý, Oranský (45. Michal Procházka), Pavel Procházka, Peroutka, Filip Procházka - Řehoř (12. Pošmourný), Míka, Kořánek - Květoň (51. Gajovský), Mikeska, Kubeš - Kica, Kašpar, Holec
Havl. Brod: Neruda - Beránek, Cachnín, Čermák, Endál, Havel, Jelínek, Kreuzer, Kubát, Kukla, Kunstmuller, Mečiar, Plachý, Roháčik, Sedláček, Třetina, Ondřej Včela, Petr Včela, Vomela, Zmrhal, Žák
Písečtí borci vstoupili do utkání poprvé v sezóně před domácím publikem ve žlutých dresech a vypadalo to, že se chystají nasadit vražedné tempo už od prvních vteřin, aby tak odčinili úvodní zaváhání na ledě Vajgaru. Rodící se tlak ale zabrzdilo už po minutě a půl hry přísné vyloučení Kubeše. V přesilové hře Třetina nebezpečně tečoval Mečiarovu chytrou ránu. Sotva se počet hráčů srovnal, vynutil si faul na druhé straně domácí útok složený z mladíků. Ten mimochodem hlavně zpočátku působil hodně nebezpečně a aktivně. Z početní výhody však mnoho nebylo, hlavně také proto, že hráči Rebelu měli velmi dobře přečtené písecké pokusy o kombinaci, a tak řada přihrávek končila na holích soupeře. Přesto Havlíčkův Brod nebránil nijak úporně – právě naopak! Hra hostujícího týmu byla jednoduchá, účelná a zároveň oku diváka neškodící. Celkem jednoduše se Rebelové dostávali do útočného pásma, kde musel vyniknout až Michal Pinkas. Ten v 7. minutě reflexivně vykopl beton do tušeného směru Čermákova pokusu a stal se tak hrdinou okamžiku. Havlíčkobrodského útočníka posléze profackovali domácí obránci, takže dalších ohrožení byl protentokrát gólman Písku ušetřen. Za okamžik se udála sporná situace…

Jan Řehoř se snažil ve středním pásmu přibrzdit soupeřova hráče spěchajícího podpořit útok, avšak trefil jej tak nešťastně, že sudí Würtherle bez váhání udělil vysoký trest – Písek se chystal na pětiminutové oslabení, do konce zápasu už navíc nemohl počítat se službami svého druhého nejlepšího střelce v základní části. Důvod? Faul kolenem. Na zimním stadionu se ale určitě našla řada diváků, kteří viděli, jak domácí desítka trefila svého soka – ač do kolene – čistě bokem.

Žlutomodrá čtveřice, ať už měla jakékoliv složení, se však bránila udatně. Když už pustila některého z protihráčů do zakončení, čekal zde připravený Pinkas. Jako při dlouhé kličce Třetiny, kdy už to vypadalo, že havlíčkobrodskému forvardovi nezabrání v zasunutí do branky žádná pozemská síla… Byl tu ale ‘Pína‘ a jeho hokejka. Pět vteřin před vypršením Řehořova trestu se ještě Čermák prosadil přes Veselého, spoléhajícího na možné ofsajdové postavení útočníka hostí. Jeho zakončení z levé strany však Pinkas bez obtíží pokryl.

Odměnou za oddřených pět minut byla domácím minutu trvající dvojnásobná přesilovka, začínající v 16. minutě. Při ní si v pravém rohu obranné třetiny Rebelů pohrál se svým strážcem Květoň a v jedu dobu tak byl poměr sil na ledě v podstatě pět na dva. Domácí jednačtyřicítka volila vybruslení před bránu a střelu. Ta šla kousek nad. Následoval ostrý projektil Pavla Procházky s dorážkou v podání Mikesky. Vše zmařil Neruda a jeho chrániče.

Početné publikum se ještě ani nestačilo vrátit na svá místa po první přestávce, a už se stadionem roznesl oslavný křik. Nepocházel však od domácích fanoušků, ale od zhruba stovky příznivců Havlíčkova Brodu, které v čase 20:31 rozjásal pohotový Čermák, využívající nedorozumění Pinkase s vlastními beky. O odpověď, ne však dostatečně důstojnou co do vývoje zápasu, se postaral v přesilovce Veselý, jehož bomba od modré orazítkovala brankovou konstrukci. Havlíčkobrodští pak toto, i další dvě oslabení, přicházející v rychlém sledu přečkali, dá se říct bez problémů. Domácí nepustili do výraznějších šancí.

To agilní Čermák na opačné straně pohrozil mnohem více. Natlačil se přes Pošmourného a nabídl Mečiarovi poloprázdnou klec. Puk, líně se klouzající za brankovou čáru, zastavil na poslední chvíli Veselý. Nevyhodil však dost důrazně a hodně paseky v Pinkasově brankovišti udělala následně prudká Cachnínova rána. Stanislav Neruda se opět vyznamenal v šestatřicáté minutě, kdy se něho z levé strany řítil Mikeska. Brankář Rebelů však sebevědomým vyjetím proti střelci tuto příležitost zlikvidoval ještě než se stačila pořádně projevit.

Poslední dějství začali logicky náporem Písečtí. Okamžitě po úvodním buly vyslal Pošmourný Míku, který Nerudu hodně protáhl, dostal se i k dorážce vlastní střely, ovšem nepodařilo se mu dotlačit kotouč za záda výtečně chytajícího gólmana. A tak se stalo, že na začátku čtvrté minuty třetí třetiny se jako vánek otevřeným oknem dostal do píseckého pásma Třetina, předal za bránu Žákovi, kterého nikdo nebránil, tudíž si modrobílá devítka dovolila ze svého postavení vyjet a překonat Pinkase mezi nohou a tyčkou. Oranského, který podle trenérů zřejmě celou situaci vyřešil špatně, nahradil třetí Procházka na domácí soupisce – Michal. A hned bylo o zábavu postaráno. Technické finesy od tohoto mládence čekat nelze, když se mu však do cesty připlete cokoliv, co nenese označení “já jsem spoluhráč“, obvykle to skončí v kotrmelcích. A dvacetiletý obránce to během několika následujících střídání opět dokázal.

Osmačtyřicátá minuta tohoto zápasu nechť je zapsána černým písmem v deníčku sudího Würtherleho. V tomto čase totiž zřejmě chyboval. Nejprve pustil jasný faul na pronikajícího Květoně, a když si písecký brankostroj za okamžik lehce přitáhl svého soupeře, který se okamžitě poroučel k zemi stylem přezrálé švestky, zvedl pravici na znamení chystaného vyloučení. Tomáš Květoň se pochopitelně lehce obořil na pruhovaného muže a rázem bylo jasné, že už si do konce základní hrací doby nezahraje. Jeho desetiminutový trest (oprávněný) znamenal citelné oslabení ofenzívy Písku, hodlajícího smazat dvoubrankové manko. Navíc Havlíčkobrodští zužitkovali i původní dvouminutové vyloučení a zvýšili tak svůj náskok už na nelichotivých 0:3. V oslabení se sice ještě dostali domácí do přečíslení, při kterém však Veselý - podporující útok proti všem hokejovým zvyklostem během početní nevýhody – zvolil ryze obráncovské řešení a vypustil bombu golfovým úderem. Ta šla hodně mimo. No a pak už se měnilo skóre… Cachnín si na pravém kruhu z pohledu hostí počkal na nejvhodnější okamžik a poslal do brankoviště Havlovi takovou přihrávku, že stačilo jen správně nastavit hokejku a bylo vymalováno.

Písečtí se ale ani teď nevzdali. Vynutili si další přesilovku a v 53. minutě už to tam prostě spadnout muselo. Nejprve si na Pošmourného pas od mantinelu pěkně sjel Veselý, minul však i tentokrát. Téměř hned nato pálil Míka, Neruda puk lehce škrtl hřbetem lapačky, a o vteřinku tak oddálil první úspěch domácího týmu. Kotouč se totiž odrazil na modrou k Veselému, na jehož nahození díky clonícímu Míkovi brankář neviděl, a poté, co se za jeho zády rozzářilo červené světlo, nezbylo mu, než se zlobit na své beky, že před ním nevyčistili prostor. V samém závěru pak IHC dostalo ještě podruhé v utkání možnost přesilovky pěti proti třem, kterou navíc podpořil Pinkasův úprk z brány. Kromě tyčky Pavla Procházky, která byla zřejmě slyšet až někde na druhém břehu Otavy, už ale domácí neprovedli nic zásadního. Přesto je jejich výkon třeba vyzvednout – bojovali naplno až do konce! Havlíčkův Brod ovšem sehrál stejně tak skvělou partii.

Ohlasy trenérů

Karel Slabý, trenér IHC Písek: "Viděli jsme velice pohledné utkání, bohužel se smolným koncem pro nás, kdy jsme prohráli doma. Z naší strany bylo příliš vyloučených. My si nedokážeme odpustit některé věci, které do hry nepatří. Víme, že Havlíčkův Brod dokáže přesilovky uhrát, zvládá to. Byli jsme na to upozorněni a je to naše chyba, nemělo by se to opakovat. Nutíme k tomu kluky, bohužel někteří nás zřejmě nerespektují, jak bychom potřebovali. Na tomhle směru musíme ještě zapracovat, ať už je to do dalších utkání nebo do příští sezóny. Jinak jsme v zápase vyvinuli obrovskou snahu. Před pěknou kulisou se kluci snažili, vydali ze sebe opravdu všechno. A že se to nepovedlo? To je hokej."

Kamil Pokorný, trenér HC Rebel Havlíčkův Brod: "Z naší strany to bylo hodně psychicky náročné. Sice jsme hráli venku, nebyli jsme pod takovým tlakem jako doma, ale nemohli jsme si dneska dovolit už nic ztratit, pokud chceme zůstat ve hře. Zápas byl hodně vyrovnaný a důležité bylo, že jsme dali první gól. Pak jsme ubránili spoustu oslabení a následně jsme soupeři utekli na rozdíl tří branek. Tam už jsme si věřili, že zápas dotáhneme do vítězného konce. I když dali domácí v závěru na 3:1, tak my jsme to bojovností a nasazením, podpořené výborným brankářem Nerudou, zaslouženě vyhráli."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy