Omlazená obrana dělala chyby

V utkání rozhodla obranná hra soupeřů. Zatímco někteří mladíci v té domácí dělali žákovské chyby, hostující obranný val, v čele s expíseckým Jarešem, se jich téměř vyvaroval. Písek, který do zápasu nasadil celkem 8 juniorů, nezachránil ani solidním výkonem brankář Pinkas. Domácí trenéři už postrádali obránce Fialu, jenž bude zkoušet štěstí v Kadani, a také Vokatého s chřipkou, v útoku se opět neukázali dlouhodobí marodi Mácha s Balabánem. Podle slov trenéra Slabého by již v pondělí měly přibýt do týmu další dvě posily do zadních řad - budějovický Kotaška a slovenský obránce ze Slovanu Bratislava.
Přípravné zápasy, přát, pá 22.8.2003
Písek
Beroun
2:5
1:2, 0:1, 1:2
Branky: 16. Jelen, 47. Kubeš - 14. Novotný, 19. Eiselt, 40. Šinágl, 43. Slížek, 47. Sláma. Rozhodčí: Holub - Mitáš, Šatava. Vyloučení: 8:7 + Šmátrala 10 min a do konce - Pabiška 10 min, Jech 5 min a do konce. Využití: 0:1. Oslabení: 0:2. Diváci: 200.
Písek: Pinkas (Špiler) - Všetečka, Peroutka, Veselý, Procházka, Oranský, Burkoň - Kubeš, Šimek, Jelen - Brož, Bouz, Míka - Nouza, Šmátrala, Kořánek -Kabát, Štefan, Pošmourný.
Beroun: Handl (Pavlis) - Jareš, Vaněček, Kašák, Ševc, Jelínek, Sláma - Toma, Šinágl, Gengel - Tesárek, Slížek, Eiselt - Besser, Horčička, Novotný - Pabiška, Frolík, Jech.

Do utkání vstoupili lépe hosté, Medvědi z Berouna, kteří po celou první třetinu hráli pohledný hokej založený na dobré rozehrávce a výtečném bruslení. Potvrdili tak dobrou formu v přípravě. Tu pocítil i extraligový Liberec, který si z Berouna odvezl porážku 0:3.

Už v první minutě měl domácí brankář Pinkas práci, prověřoval ho Šinágl. O dvě minuty později se ale osmělili i domácí borci a Šimek pěknou střelou z voleje trefil břevno Handlovy branky. V sedmé minutě chybovala písecká obrana a na Pinkase se řítil sám berounský Slížek, ale domácí gólman včas sklapl betony a nedovolil útočníkovi skórovat. To se povedlo až o několik okamžiků později hostujícímu Novotnému - 0:1. Beroun pokračoval v pěkné hře a zvýšit mohl z přečíslení dvou na jednoho Gengel, ale Pinkas byl proti.

Ve 12. a 13. minutě přišly další šance Berouna, Eiselt dokonce rozezvučel tyč domácí branky. Poté už se přidali také domácí střelci, ve velké šanci se ocitl junior Pošmourný, kterému hezky přistrčil Štefan, leč střela skončila těsně vedle.

Písečtí vyrovnali kuriózním způsobem – po střele Procházky od modré se puk odrazil od Handlovy masky, rozhodčí hru nepřerušil, a tak puk do odkryté branky zasunul Jelen. Hosté odpověděli rychle a 2 minuty na to vrátil Eiselt svému týmu vedení, stačilo k tomu využít chybu mladého beka Oranského. Do šaten se tedy odcházelo za stavu 1:2, a to i po vyložené šanci Bessera, který byl osamocen před Pinkasem, ale ten nádherně lapačkou zachránil.

Hosté pokračovali v nastoleném tempu i ve druhé části a brankář Pinkas měl opět plné ruce práce po střelách Slámy, Horčičky a Kašáka. Až ve 25.minutě se ukázali také domácí útočníci. Brož se hezky proháčkoval, ale vystřelil nad, kotouč se odrazil k Míkovi, ani ten se nadvakrát neprosadil. Další šanci spálil Šmátrala, který postupoval sám na Handla, ale branku těsně minul. V půlce zápasu domácí přečkali dvojnásobné oslabení a od této chvíle se utkání výrazně přitvrdilo.

Beroun však měl stále více ze hry a Eiselt se dvakrát po sobě dostal do šance. Nejprve v oslabení jeho střelu zastavil Pinkas, poté šel tváří tvář proti domácímu brankáři, ale puk mu utekl do rohu kluziště. Přesilovky se domácím vůbec nedařily, a to se potvrdilo ve 40.minutě, kdy dokonce inkasovali. Šikovně to provedl berounský útočník Šinágl – po blafáku puk prostrčil pod Pinkasem. Beroun tak odešel podruhé do šatny opět s vedením, tentokrát už dvoubrankovým.

O smazání soupeřova náskoku se domácí mohli pokusit už po úvodním buly třetí třetiny, 47 vteřin přesilovky jim však bylo málo. Naopak agresivitu při presinku přehnal Bouz a rázem se početní výhoda obrátila. Zatímco Písek jen zřídkakdy soka uzamkl v jeho pásmu, Berounu se to dařilo o poznání lépe, což také dokázal náležitě využít – 1:4, střílel Jareš, dorážel Slížek za záda bezmocného Pinkase.

I poté se kombinace dále více dařila Medvědům, zvláště Horčičkův útok dělal svojí pohyblivostí domácí defenzívě problémy. Třeba bleskové akci celého útoku z 45. minuty chybělo už jen gólové zakončení, křídlo Besser mířilo nad. Ale i domácí útočníci se uměli pohledně prosadit, Šimek zabojoval za brankou a hned našel nepokrytého Kubeše, Handl byl bez šance – 2:4. Radost jim nevydržela dlouho, další kiksy v obraně potrestal z nájezdu dvou na jednoho Sláma. Výsledek 2:5 vydržel až do konce utkání, které v závěrečných nervózních minutách často hyzdily zbytečné fauly. Přesto se utkání narozdíl od toho nedávného v Berouně dohrálo.

Ohlasy trenérů

Karel Slabý:
Soupeř nám ukázal, jak se asi bude hrát první liga, s takovým nasazením, s takovým úsilím. Naši hráči se s tím bohužel nedokázali srovnat. Jedním z důvodů dnešního výkonu je i to, že útočníci bohužel špatně napadají. V útočné třetině ta obrana vlastně začíná. Teď máme tři týdny na to, abychom to dokázali vyřešit.
Mají přijít ještě někteří hráči a my doufáme, že přijdou tak připravení a vybavení, že zapadnou do mužstva. Z Budějovic se u nás v pondělí bude hlásit Kotaška, střídavý start bude mít také Kolda. Pak je tam asi 5 útočníků – Hřebejk, Škoda, Nedorost, Květoň, možná i Vondrka, takže někdo z nich se u nás objeví.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy