Starší dorost porazil na nájezdy Liberec a získal první dva body

Po páteční prohře v Mladé Boleslavi si starší dorostenci spravili chuť hned v prvním domácím utkání extraligy. V sobotním utkání s libereckými Tygry to byli Jihočeši, kdo šel na začátku druhé třetiny do vedení, jenže soupeř ve stejné třetině využili přesilovou hru a bylo vyrovnáno. Zápas mezi Pískem a Libercem našel svého vítěze až v nájezdovém rozstřelu, ve kterém se prosadil pouze domácí Pícha a zajistit svému týmu plusový bod navíc. Nejvyšší soutěž staršího dorostu pokračuje dalšími koly opět v pátek a v sobotu. V pátek Písečtí zamíří k jihočeskému derby do Českých Budějovic a o den později se utkají na svém ledě od 16:00 s Hradcem Králové.
Extraliga staršího dorostu, 2. kolo, so 4.9.2010
Písek
Liberec
2:1sn
0:0, 1:1, 0:0 - 0:0 - 1:0
Branky a nahrávky: 25. Ciboch (Jirků), 66. Pícha (sn.) - 38. Dlouhý (Mikyska, Plutnar) Rozhodčí: Mandrysz. Vyloučení: 8:8, navíc Bernad (PIS) a Beránek (LIB), oba pět minut a osobní trest do konce utkání za hrubost. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 90. Střely na branku: 45:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Písek: Havelka - Jirků, Bernad, Pícha, Turek, Lejsek, Kubec, Janásek, Svanda, Vlček, Ciboch, Reiniš, Záhora, Chalupský, Vlk, Vejda, Paukner, Šavrda, Matiášek, Šmejkal.
Liberec: Blažek - Mrázek, Jandejsek, Bednárik, Najman, Slavík, Beránek, Plutnar, Pálek, Klíma, Beníšek, Knap, Mikyska, Dlouhý, Špakov, Kouba, Langhammer, Žďárský, Urban, Pokorný.

Oba dva týmy vstupovaly do sobotního střetnutí po prohře v úvodním kole. Liberečtí v prvním extraligovém utkání podlehli pardubickému celku vysoko 3:8 a ani Písek v Mladé Boleslavi nezaznamenal výsledek, se kterým by mohli být na jihu Čech spokojeni. Porážka 2:6 totiž znamenala nulový bodový zisk.

Vstup do druhého soutěžního utkání byl povedenější pro domácí hráče, kteří se hned v úvodních vteřinách dostali před libereckou branku. Otevřít skóre mohl Ciboch, který se dostal ke střele jako první, ostrou střelu z úhlu ale Blažek pokryl. O pár okamžiků později se pěknou individuální akcí dostal až před libereckou branku také Reiniš, ani proti ležícímu Blažkovi ale uspět nedokázal.

Tygři se do výraznějšího ohrožení soupeřovy branky dostali v sedmé minutě, kdy mohla slavit úspěch povedená kombinace Knapa a Dlouhého, gólman Havelka ale vleže čaroval a díky němu se pokračovalo za bezbrankového stavu i nadále.

Krátce po polovině úvodního dějství se Písečtí při výhodě jednoho hráče usadili před Blažkem. Střela Píchy přelétla tygří branku o centimetry a odraženého puku mohl využít dobře postavený Vlk, z jeho hokejky ale putoval puk pouze do výstroje přemísťujícího se Blažka.

V první části se diváci branky nedočkali ani v případě pěkně provedené akce hostujícího Špakova, který si elegantně pohrál s píseckou obranou. Následnou střelu totiž namířil jen do připravené náruče domácího brankáře.

Teprve prostřední část přinesla první změny. V páté minutě napřáhl na modré čáře Jirků a jeho střelu dorazil za Blažkova záda David Ciboch – 1:0. Liberečtí mohli na první trefu domácích rychle reagovat, když se z čista jasna sám před píseckou brankou zjevil s pukem Klíma, vybídnutý nájezd ale zužitkovat nedokázal.

Krátce před polovinou druhé části putovali ve stejném čase hned dva domácí hráči k menším trestům a Liberci se tak naskytla možnost dlouhé dvojnásobné přesilovky. Jenže Tygři o puk v útočné třetině rychle přišli a faul na rozjíždějícího Vlčka znamenal kromě vyvážení hráčů také konec slibně vypadající výhody.

V následné převaze jednoho hráče se však Tygři dočkali. Klasický přesilovkový vzorec přinesl povedenou souhru na jeden dotek, při které puk putoval po ose Plutnar – Mikyska – Adam Dlouhý a poslední jmenovaný na konci celé akce zakončoval takřka do prázdné branky - 1:1.

Ve třetí třetině drželi více času kotouč na holi hostující hráči. V pětačtyřicáté minutě Havelka čelil několika dorážkám a neskutečný závar před vlastní brankou ukončil zalehnutím kotouče. Na druhé straně si vyprodukoval solidně vypadající šanci Vlček, který se obtočil kolem branky a mířil k bližší tyči, Blažek ale s vypětím všech sil zastavil puk na brankové čáře.

Zápas už se chýlil do prodloužení a do třetí sirény zbývalo pár vteřin, když se s pukem na hostující bránu rozjel k poslední šanci v základní hrací době Vlček a Liberečtí si velmi oddychli, že jeho střela neskončila za zády dobře naladěného Blažka V prodloužení Písek dopřál svému soupeři přesilovku, Liberec ale ve čtyřech proti třem vytěžit v nastaveném čase druhý bod nedokázal. Na řadu tak po pěti minutách nekončícího utkání přišly nájezdy.

Rozstřel odstartoval nájezd Špakova, jeho zakončení ale Havelka přečetl. Na domácí straně se k prvnímu nájezdu postavil Reiniš, pozorný Blažek ale vleže puk před brankou čarou udržel. Ani Klíma nebyl za hosty úspěšný a teprve písecký Miroslav Pícha procedil povedeným blafákem puk do liberecké branky. Kapitán Urban musel dát, oživit naděje na druhý bod ale pro svůj tým nedokázal. Písek tak porazil Liberec na vlastním ledě 2:1 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Pavel Hejl, trenér Písku: Myslím, že zápas byl z naší strany dobře odehraný, akorát nás mohou mrzet neproměněné šance, kterých bylo v zápase nespočet. Je to škoda, mohli jsme si z nich vybudovat náskok a vyhrát za tři body. Takhle jsme se ve třetí třetině v určitých pasážích i báli o výsledek, takže nakonec výhru na nájezdy berem a dvou bodů si ceníme. Mužstvo bych pochválil za bojovnost, především pak brankáře Martina Havelku, který odchytal kvalitní zápas.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy