Fantazie! Starší dorost si zahraje čtvrtfinále play-off, Piráty udolal na nájezdy

Zimní stadion v Písku ovládla neskutečná euforie. Domácí mladíci předvedli ve výborné atmosféře úctyhodný týmový výkon. Hosté sice dokázali ve třetí části smazat dvoubrankový náskok Píseckých, ti se ale nevzdali a neuvěřitelným způsobem vrátili na svou stranu vedení o dvě branky, což jim zaručovalo alespoň prodloužení zápasu. Postupový gól vystřelil svému týmu v samostatných nájezdech Jan Březina.
Extraliga staršího dorostu, sk. střed, OF2, so 10.3.2012, KOMTERM Arena
Písek
Chomutov
5:2sn
1:0, 1:0, 2:2 - 1:0
Branky a nahrávky: 12. Dudák (Indrák), 38. Březina (Vlk J., Hanus), 55. Vlk D. (Bernad, Indrák), 56. Schwamberger (Hanus,Ciboch), 65. Jan Březina - 41. Fronk (Huňady, Hejcman), 51. Kämpf (Kaše O.). Rozhodčí: Vokřál - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 9:6 (navíc Janásek a Reiniš 10 min. OT). Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 250. Střely na branku: 35:35.
Písek: Mazuch (Škuta)- Švanda, Banci, Žáček, Hřebíček, Bernad, Hanus, Janásek, J. Březina, Schwamberger, Indrák, Ciboch, J. Vlk, Dudák, D. Vlk, Reiniš, L. Volf, Novotný.
Chomutov: Dvořák (38. Maštalířský)- Havel, D. Hlava, Souček, Procházka, Černý, Tejnor, Kaše, Huňady, N. Hlava, Fronk, Kämpf, Pastyřík, Šmíd, Drobný, Cestr, Zezula, Vlastník, Hejcman, Szathmáry, Chrpa.
Postupová matematika zněla jasně. Pokud chtěli domácí pomýšlet na postup do čtvrtfinále play-off, museli chomutovké Piráty porazit alespoň o tři branky. Hned od úvodu utkání bylo jasně znát, že Písečtí nehodlají dorostencům Chomutova přenechat postup bez boje. Tým Písku hrál aktivně a ojedinělé výpady hostujích hráčů bez problémů eliminoval. Jihočeši dokázali přestát sérii vyloučení a paradoxně v oslabení otevřeli gólový účet, když Indrákovu střelu dorazil za Dvořákova záda Petr Dudák - 1:0. Chvíli poté už mohl Písek vést o dvě branky, ale Indrákova střela jen těsně minula chomutovskou klec. Žádný z týmů už se do první sirény neprosadil a po dvaceti minutách svítlo na světelné tabuli nejtěsnější možné vedení hochů od Otavy.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu, jako předchozí perioda. K vidění byl svižný hokej s řadou pěkných akcí. Z jedné takové střílel Ciboch, ale trefil pouze břevno. Domácí hráli v pohodě a v zádech měli skvělou diváckou kulisu. Zato Chomutovští působili křečovitě a jen stěží likvidovali útočné akce píseckých dorostenců. Ve třicáté minutě zahrozil Huňady, který trefil z nenápadné akce jen boční síť. Ke konci prostřední části se ke slovu dostali opět domácí. Ve třicáté osmé minutě si s odraženým kotoučem poradil Jan Březina a zimní stadion v Písku explodoval radostí podruhé - 2:0. Po této obdržené brance se z klece poroučel chomotovský gólman Dvořák, jehož nahradi rezervní brankář Maštalířský.

Do třetí periody vstoupili o trochu lépe mladíci z Chomutova a hned v první minutě této části hry přišla pro ně velice štastná situace, když se kotouč zastavil v kaluži vody a následný Huňadyho pas uklidil za Mazuchova záda Jiří Fronk a vrátil tak postupovou naději na chomutovské hole – 2:1. Na domácích začala být znát nervozita a nutnost vstřelit branku, která by je vrátila do zpět do hry o postup. Jenomže přišla další útočná akce Chomutova, na jejímž konci stál David Kämpf, který rozpoutal obrvoskou radost na střídačce Pirátů. Komterm Arena oněměla zklamáním. Pak se ale stalo něco, v co už možná nikdo z písekých příznivců ani nedoufal. Doslova z mrtvých vstání! Zhruba šest minut před koncem základní hrací doby se k dorážce Bernadovy střely probojoval Dominuk Vlk a upravil na 3:2. Necelou minutu po něm se k puku dostal Daniel Schwamberger, který kotouč pohotově zasunul pod Maštalířského beton – 4:2.

Piráti tak neuhlídali slibný vývoj ve třetí části a Písečtí si tedy vynutili prodloužení, kde si jim naskytla možnost přesilovky čtyř proti třem. V této početní výhodě měl na hokejce postupový gól Bernad, ale kotouč jen těsně nepřešel brankovou čáru. Chomutovští ale tlak Písku přestáli a zápas dospěl až k rozstřelu v podobě samostatných nájezdů.

Na straně hostů se na Mazucha postupně rozjeli Hlava, Havel a Hejcman, ale žádný z nich si na skvěle chytajícího gólmana Jihočechů nepřišel. Na straně druhé se k nájezdu postavili Ciboch, Indrák a hlavně Jan Březina. První dva jmenovaní sice se svými pokusy neuspěli, ale poslední jmenovaný si v rozhodující chvíli věděl rady, když po učebnicovém forhednovém blafáku definitivně vystřelil postup pro mladíky v žlutých dresech – 5:2. V ochozech píseckého zimního stadionu mohl vytrysknout gejzír radosti a oslav.

Ohlasy trenérů

Roman Heindel (IHC Komterm Písek): Hráčům musím poděkovat, za to, co dnes předvedli. Jsou to oni, kteří mají největší zásluhu na tomto obrovském úspěchu. Odehráli to srdcem a týmově, za což jim musím ještě jednou poděkovat.

Martin Všetečka (IHC Komterm Písek): První zápas v Chomutově jsme prohráli 5:3, takže jsme si řekli, že začneme hrát aktivně, protože soupeř by nás mohl podcenit. Klukům se podařilo vstřelit dva góly, hráli jsme výborně a plnili vše, co jsme si předsevzali. Na začátku třetí třetiny jsme smolně inkasovali, když se puk zastavil v kaluži a hosté toho dokázali využít a poté jsme dostali ještě jednu branku. Chomutov se dostal na koně, bylo to zase úplně o něčem jiném. Našim hráčům se ale povedlo neskutečným výkonem doslova vstát z mrtvých. V nájezdech už to bylo "hop nebo trop", ale specialista Jan Bžezina ukázal, že svou kličku umí parádně a díky tomu jsme v dalším kole a chceme jít dál a dál.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy