Úvod nadstavbové skupiny B staršímu dorostu nevyšel

Starší dorostenci zahájili nadstavbovou skupinu B cestou do Ostravy, kde se střetli s Porubou. První zápas nadstavby vyzněl lépe pro domácí, kteří zvítězili pětigólvým rozdílem. Za Písek se trefil jen Jan Marcilis.
Extraliga staršího dorostu, sk. střed, 1. kolo, pá 13.12.2013
Poruba
Písek
6:1
1:0, 1:0, 4:1
Branky a nahrávky: 3. Csomor (Gřeš, Štěpán), 34. Gola (Štěpán), 45. Csomor (Nardelli, Gřeš), 46. Kurnik (Gřeš, Csomor), 48. Nardelli (Csomor, Štěpán), 58. Gřeš (Csomor) – 58. Marcilis (Bednařík). Rozhodčí: Fiedler – Vengřín R., Barteček. Vyloučení: 5:5, navíc Točík (PIS) 10 OT. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 44:31. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 6:1.
Poruba: Sroka – Šustala, Síkora, Štěpán, Šípek, Ščurek, Široký, Kovaljov, Olšr – Bartoň, Dohnal, Gřeš – Csomor, Mládek, Gola – Kurnik, Nardelli, Korec
Písek: Fogl (48. Hauser) – Klochko, Sentenský, Horák, Turek, Červinský, Radoš, Kolutenský – Bárta, Pokorný, Rod, Benařík, Polanský, Klas, Duchoň, Šuhaj, Marcilis, Točík, Pixa

Hosté se první minuty rozkoukávali a než začali předvádět své hokejové umění, od třetí minuty prohrávali. Domácí ve třetí minutě proměnili přesilovku. Tomáš Gřeš po přihrávce Štěpána poslal křižnou přihrávku Martinu Csomorovi, který z první pálil do odkryté brány. Písek pak vzal zápas do svých rukou a domácí se do konce třetiny strachovali o hubené vedení. Jejich šance na úspěch držel skvělými zákroky gólman Dominik Sroka.

Šuhajovi v klíčovém okamžiku kotouč sjel z hokejky, Točík atakován nestihl z otočky zamířit přesně a Duchoňova střela zamířila nad branku. Největší šanci na vyrovnání měli Marcilis s Rodem, ale Sroka, sice na potřetí, dokázal kotouč s pomocí hokejky přikrýt. A ani přesilovka hostům nepomohla k vyrovnání, přesto do přestávky nepustili Porubu z obranného pásma.

Hra domácích se v druhé třetině zlepšila, více bruslili a napadali. Přesto měl Bárta šanci skórovat do odkryté brány, jenže to by musel mít ke kotouči o krok blíže. Další nepřehlednou situaci před domácím brankovištěm dokázala obrana vyřešit, ale ve středním pásmu se ke kotouči dostal Šuhaj a jel sám na bránu. Sroka střelu nad ledem zastavil betony. Domácí si vybírali další slabou chvilku. Obránce Sentenský podpořil útok a z bezprostřední blízkosti bránu přestřelil.

Gřeš nakonec vše vyřešil dlouhým pasem na útočnou modrou, kde vyčkával Csomor a sprintem si jel pro přihrávku na střed hřiště kam ji od Csomora také dostal. Jenže neměl dost času na zpracování a akce ke gólu nevedla. Hra zůstala před Foglem a dostatečný důraz a drzost na brankovišti se vyplatily Patriku Golovi. Kotouč prošel Foglovi pod betony.

Že je nejlepším hráčem Písku předvedl Jan Marcilis i na porubském ledě. S pukem vyjel od branky Fogla a než prověřil postřeh Sroky, projel kluzištěm okolo domácích hráčů, jako by byli jen tréninkovými kuželemi. Ke snížení jeho samostatní akce nevedla. Do třetího dějství šel Písek s dvoubrankovým mankem a šancemi se stavem něco udělat. A hned po zahájení třetí třetiny vystihl přihrávku Marcilis a vybídl Bednaříka ke střele. Sroka byl pozorný a držel Porubu nadále ve vedení.

Velkou minelu udělal Síkora, když v jízdě za svou branku nechal kotouč za sebou a Sroka měl co dělat, aby se Točík k puku nedostal dřív. Nakonec Točík věnoval domácím přesilovku, když použil pěsti místo chladné hlavy. Domácí hledali správnou kombinaci, až ji našel Gřeš s Nardellim a zakončujícím Martinem Csomorem. Do minuty vyhrával RT TORAX 4:0, když Fogl chyboval za brankou při rozehrávce a Antonín Kurnik střílel do prázdné brány. Fogl se sice snažil gólu zabránit rychlým skokem do brankoviště, ale bylo pozdě.

Točík přehnal souboj u domácí střídačky a za útok na hlavu a oblast krku byl vyloučen. Poruba využila třetí přesilovku. David Nardelli mohl poděkovat za gólovou přihrávku Štěpánovi s Csomorem. Do brankoviště Písku se postavil druhý brankář Martin Hauser a hráči v poli dostali nový impuls. Polanský byl blizoučko k vstřelení branky. Ležícího Sroku nepřekonal a následná dorážka nemířila mezi tři tyče.

Začalo se hrát v pomalejším tempu a hlavně ve středním pásmu. Ani jeden tým se ve třetině soupeře dlouho neudržel. Hosté dostávali více prostoru a plně toho využívali. Pokorný, Bednařík, Šuhaj Sroku o čisté konto nepřipravili. Až na druhý pokus se povedlo domácího brankáře nachytat na švestkách. Jan Marcilis jen nastavil hůl a střela Bednaříka skončila v bráně Poruby. Po středovém buly se před Hausera dostal Tomáš Gřeš, který zvyšoval vedení RT TORAXu na 6:1. Zbývající dvě minuty hrál Písek přesilovku, ale na stavu utkání se již nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Petr Rambousek (HC RT TORAX Poruba): O Písku jsme nevěděli nic, jen to, že dostávají málo gólů, ale málo jich i dávají. Což jsme klukům řekli a potvrdilo se to. Spoustu šancí zahodili, ale musím říct, že dneska nás hodně podržel gólman. Dnešní zápas se Srokovi povedl. Po první třetině jsem musel v kabině zvýšit hlas, protože po našem gólu nás Písek přehrával a báli jsme se, kdy přijde vyrovnání. Nakonec se nám zápas vydařil díky třem využitým přesilovkám a dobrému výkonu gólmana.

Roman Heindl st. (IHC Písek): Nás celou sezónu trápí neproměňování šancí. To je naše bolest. Kdyby se nám v první třetině povedlo vstřelit nějaký gól, utkání by se vyvíjelo jistě jinak. Ale srazila nás i nedisciplinovanost některých hráčů a navíc dnes neměl náš gólman svůj den. Máme problémy s koncovkou a to se proti Porubě dnes promítlo.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy