Starší dorost neměl v Liberci nárok na úspěch

Na první utkání po návratu do extraligy budou chtít písečtí starší dorostenci rychle zapomenout. Favorizovaní Severočeši od počátku udávali tempo hry a i když Jihočeši udrželi v první třetině čisté konto a na začátku druhé periody dokonce odskočili do vedení, nebylo jim to nic platné. Tygři roztočili kolotoč, který se zastavil na konečném skóre 14:2.
Extraliga staršího dorostu - sk. STŘED, 1. kolo, pá 2.9.2016
Liberec
Písek
14:2
0:0, 6:1, 8:1
Branky a nahrávky: 24. Aubrecht (Šafařovský), 28. Jeník (Aubrecht), 30. Bouřil, 31. Bitman (Piroutek), 32. Čermák (Maťátko), 34. Bálik (Mocek), 42. Chrtek (Jeník), 43. Bouřil (Litera), 46. Chrtek (Čermák), 48. Šafařovský (Piroutek), 49. Chrtek (Turský), 50. Šír (Maťátko), 58. Šafařovský, 60. Litera (Damašek, Ira) – 21. A. Novák (Šebesta), 48. Hakl (Kopenec). Rozhodčí: Vyštejn – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 6:4, navíc Hora - Turský, oba 5 min. a do konce. Využití: 3:1. V oslabení: 2:0. Diváci: 87. Střely na branku: 54:16. Průběh utkání: 0:1, 9:1, 9:2, 14:2.
Liberec: Hrstka – Aubrecht, Turský (C), Charvát, Habermann, Ira, Bálik, Had – Šír, Bouřil, Mocek, Maťátko, Čermák, Litera, Damašek, Jeník, Bitman, Hájek, Piroutek, Chrtek, Šafařovský
Písek: Kříž (32.-49. Křepela) – Kopenec, Pokorný, Kukla, Hromada, Chval, Lang, Stárek, Hora – Svoboda, Vokoun, Hakl, Pejša, A. Novák, Přibyl, Šebesta (C), Stauber, Měchura

Svěřenci Jiřího Kudrny vstoupili do sezóny 2016/2017 dominantním výkonem v první třetině. Už v polovině čtvrté minuty zahrozil pohlednou individuální akcí Chrtek, který mezi píseckými zadáky prokličkoval až k zakončení. Místo toho, aby poprvé rozvlnil hostující síť, však narazil na poslední překážku v podobě betonu brankáře Kříže.

Hráči Písku hrozili jen sporadicky, přesto si také dokázali vytvořit své příležitosti. Pejša s Vokounem ujeli ve dvou proti jednomu obránci, druhý jmenovaný si ale po přihrávce od toho prvního na Hrstku nepřišel. Totéž platilo v závěru úvodní dvacetiminutovky i pro hostujícího kapitána Šebestu. Ten se sice vyhnul dvěma bekům Liberce, avšak bekhendový blafák Hrstka dokázal eliminovat.

Ve druhé části už začaly padat góly. Všechno odstartovala situace hned po vhazování, kdy Turskému utekl kotouč na hůl Šebesty, ten ho přiťukl na hůl Adamu Novákovi, který zblízka nedal Hrstkovi šanci. Vyrovnání na sebe dlouho nenechalo čekat, z přečíslení dva na jednoho ho obstaral David Aubrecht.

Krátce před polovinou utkání se Tygři dostali do vedení. Jan Jeník vzal zodpovědnost na sebe a trefil se nechytatelně nad beton. Další zásah přidal záhy Kryštof Bouřil a šelmy rázem mířily za třemi body. Na další branku pak libereckým mladíkům stačilo dokonce jen deset vteřin. Petr Bitman se protáhl kolem levého mantinelu a z ostrého úhlu zavěsil pod víko písecké brány.

Další dvě trefy přidali domácí dokonce v oslabení. Nejprve vyhnal Kříže z branky Matěj Čermák a nedlouho po něm dopravil kotouč už za záda druhého brankáře David Bálik. Před druhou přestávkou si tak Severočeši odnesli do kabin vedení 6:1.

Gólové hody pokračovaly i ve třetím dějství. V přesilovce pět na tři se dostal do samostatného úniku Ondřej Chrtek, který zakončil nekompromisně. A bylo ještě veseleji. Za další minutu totiž Písečtí inkasovali znovu z hole Kryštofa Bouřila. Jestli se zdálo, že s hosty už to nemůže být horší, tak omyl. Ondřej Chrtek si totiž obhodil jednoho z obránců ve žlutomodrém a mezi nohama brankáře prostrčil puk mezi tři tyče.

Písek se ve třetí části dočkal alespoň druhého čestného úspěchu. Na konci přesilovkové akce stál Frederik Hakl. Stav 9:2 ale dlouho nevydržel. Půlminutka stačila Petru Šafařovskému na to, aby pohotovou dorážkou zaokrouhlil počet libereckých branek na deset. Jenže se hrálo jen dalších devět vteřin, když Ondřej Chrtek po přihrávce Turského zvyšoval už na 11:2.

Poté, co Chrtek dovršil svůj hattrick, zamířil Křepela zpět na střídačku, aby uvolnil půdu pro Křížův návrat. Ten ale musel lovit puk ze sítě ještě třikrát. Postupně se trefili Jan Šír, Petr Šafařovský a Miroslav Litera. Tygři tak ladným krokem vkročili do nové sezóny a po vysoké výhře 14:2 si připsali první tři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna (Tělovýchovná jednota Bílí Tygři Liberec): Těžké to bylo v tom, že jsme hráli první ligový zápas. Dali jsme si za cíl do soutěže dobře vykročit. To je vždycky svazující a trochu se to na nás podepsalo v první třetině, kdy se nám nedařilo proměňovat šance. Navíc jsme na začátku prostřední části inkasovali smolný gól, kdy se puk zastavil ve vodě. Zůstali jsme trpěliví a utkání jsme ještě ve druhém dějství rozhodli. Kluci už pak hráli s chutí a dali spoustu krásných branek. Mám radost, že jsme uhráli první tři důležité body a že naše hra byla dobrá. Musíme se ale dívat také dopředu.

Jindřich Setikovský (IHC Písek): Uhráli jsme velmi slušně první třetinu, i když to byla především zásluha našeho gólmana. Liberec byl od začátku lepším mužstvem a poté, co dal dva slepené góly, jsme se sesypali. Tygři ukázali svoji kvalitu a my jsme neměli šanci.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy