Krušná sezóna skončila, Písek v Brně zvítězil a baráž hrát nebude!

Písek se zachránil a nemusí do baráže! To je věta, kterou chtěl slyšet po dnešním zápase v Brně snad každý písecký hokejový fanoušek. A přání se mu splnilo! Napínavý zápas, který se dlouho vyvíjel nepříznivě, skončil vítězstvím hostí 2:1. Skóre utkání otevřel až ve 27. minutě domácí Šperger, Písek však díky drtivému nástupu do třetí třetiny stav otočil. Nejprve vyrovnal Nedorost a poté strhl vítězství a tři body na stranu Jihočechů sváteční střelec Mucha. Jeho gól a to, že již žádný jiný nepadl, rozhodl o tom, že Písek baráž hrát nemusí. Takže - za rok znovu v první lize!
1.liga ČR, OU6, so 6.3.2004
Kometa Brno
Písek
1:2
0:0, 1:0, 0:2
Branky: 27. Šperger (Lhotský,Žůrek) - 45. Nedorost (Šmátrala), 46. Mucha (Kubeš). Rozhodčí: Čížek - Jezionski, Adamec. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. Střely na branku: 23:19. Diváci: 220.
Jako velmi napínavá detektivka vypadalo poslední kolo skupiny o udržení v I. lize. Jediná Kometa měla své jisté, již několik zápasů ví, že ji baráž nemine. Rozhodně však nebylo vůbec jisté, který z ostatních celků ji doprovodí. Písku k jistotě záchrany stačilo jediné – v Brně vyhrát. Před barážovými boji se Kometě vrátili po zranění hned dva důležití hráči – Milan Navrátil a Jiří Žůrek.

Domácí vstoupili do utkání aktivněji. Písecký Špiler musel zasahovat již po 28 sekundách proti střele Štracha. Naproti tomu Tuček se musel během úvodních minut v brněnské brance dost nudit. Za prvních 15 minut na něj Písečtí vyslali jednu slabou střelu. Hra se odehrávala hlavně ve středním pásmu nebo na polovině Písku, byť si ani domácí nedokázali vypracovat vážnější akce. Jen v 8. minutě odzkoušel pozornost Špilera Šperger, ale písecký gólman byl připraven. K převaze Komety přispěly i dvě přesilové hry. Nejprve pykal za faul loktem Míka, ale domácí nedokázali střelecky svou převahu zhodnotit. Více se dařilo Kometě ve 14. minutě při vyloučení Bouze. Hned v úvodu početní převahy si připravila největší šanci I. třetiny. Několika přihrávkami si domácí vyšachovali tmavomodrou obranu, ale Žůrek netrefil prázdnou síť, co na něj zívala ze Špilerovy branky. Písek se ubránil a sám se do prvního vážnějšího ataku dostal až v závěru třetiny během vyloučení Juríka. K celkově druhému zákroku vyzval Tučka nenápadnou střelou Vokatý, jinak se ale domácí ubránili, jen Mucha mířil vysoko nad branku.

Podobně začala i druhá třetina. Kometa měla zpočátku několik nevýrazných střeleckých příležitostí, které nedokázala dovést do konce. Až ve 27. minutě otevřel skóre Šperger po spolupráci s Lhotským a Žůrkem – 1:0. Přidat druhou branku mohli domácí o pár minut později, když byl vyloučen Šmátrala, ale písecký brankář všechno pochytal. Ve 34. minutě se v tandemu vydali do hloubi píseckého obranného pásma Šperger s Žůrkem, ale druhý jmenovaný z jízdy trefil pouze opět Špilera. Po druhé třetině se zdálo, že Písek nemá dnes svůj den a utkání k vítěznému konci, znamenajícímu záchranu nemůže dovést.

Ale do třetí třetiny nastoupili hosté jako vyměnění. Hýřili aktivitou a začali pomalu domácí tým přehrávat. Ve 45. minutě přišel rozhodující okamžik zápasu. Rozhodčí Hradil vyloučil Kometě postupně Točíka a Navrátila, takže hosty čekala na 44 sekund dvouhlavá početní převaha. Po půlminutě přesilovky dorazil Šmátralovu střelu Nedorost, čímž vyrovnal na 1:1 a v následné přesilovce pět na čtyři ještě strhl vedení v zápase na píseckou stranu Mucha. Najednou bylo píseckých celé kluziště, neustále se snažili, byť neúspěšně, pronikat mezi bránící brněnské hráče, vůbec nedovolili domácím myslet na otočení výsledku, které by Písek asi nejpravděpodobněji potopilo směrem do baráže. Již v relativním poklidu se dohrály zbylé minuty, které nakonec dovedly Písecké až k obrovské radosti, která v jejich týmu vypukla po závěrečné siréně, až to vypadal, že si hosté dnes vybojovali vítězství v soutěži než pouhou záchranu.

Foto: Ivo Dostál

Ohlasy trenérů

Svatopluk Číhal (Kometa): „Dnes jsme to výborně odbránili, dozadu hráči 100% plnili své úkoly. Bohužel na jeden gól se ani doma nevyhrává. Při hře pět na pět jsme byli lepší, ale srazilo nás dvounásobné vyloučení ve 3. třetině. Nekalkuluje s tím, proti komu v baráži nastoupíme. Podle výsledků v posledních zápasech bych si ale možná přál raději i ten Prostějov. Soupeři z II. ligy zatím nejsou ještě známí, ale myslím, že tam oproti prvoligovým týmům bude alespoň malý kvalitativní rozdíl.“

Milan Mazanec (Písek): „Na nás byla vidět velká nervozita, hlavně v 1. a 2.třetině nás svazovala, až ve 3. třetině jsme se jí zbavili a pomohlo nám štěstí, motivace záchrany byla velká. Brno to dnes odehrálo jako přípravný zápas, nám pomohl bezchybný výkon brankáře Špilera. Nejtěžší bylo motivovat kluky tak, aby se zbavili té nervozity. V baráži rozhodují vynikající výkony brankářů a osobnosti v týmu. My jich zase tolik nemáme, takže jsme velmi rádi, že jsme se jí vyhnuli.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy