Písečtí dravci umlčeli táborský stadion šesti vítěznými trefami!

Zasloužená výhra 6:2 v jihočeském derby proti HC Tábor se vůbec nerodila lehce. Na začátku zápasu hráli Písečtí špatně, přežili několik přesilovek kohoutů a ve 13. minutě z ničeho nic zásluhou Karla STRNADA poprvé udeřili. Pak přišla snová druhá třetina, kde výbornou hrou utekli na 5:0 po brankách Petra HUČKA, Jana POLATY, Jana SÝBKA a Jana MARCILISE. Domácí ale snížili a dvěma góly se vrátili do zápasu. Drama vrcholilo na začátku třetí části, kdy domácí promarnili minutovou přesilovku pěti proti třem. Definitivní tečku udělal devět minut před koncem Jan SÝBEK, který zvýšil na 6:2.
2. liga ČR, sk. JIH-VÝCHOD, 21. kolo, st 28.11.2018, Zimní stadion Tábor
Tábor
Písek
2:6
0:1, 2:4, 0:1
Tábor: Řehoř (29. Vecka) – Havran, Hajič, K. Černý, Duben, T. Černý, Košař, Pípal – Blažek, Matušík, Březina, Sladkovský, Zayml, Hrala, Drda, Pechánek, Řezáč, Prášek
Písek: Hauser – Parýzek, Hanus, Houdek, Bílek, Červinský, Turek – Polata, Hučko, Sýbek, Šuhaj, Koupal, Tintěra, Marcilis, Šuhaj, Strnad, Petřík, Novotný

Snad poprvé v novodobé druholigové historii obou klubů vstupovali do derby v roli favorita písečtí hokejisté. I když spolu oba celky v tabulce sousedí a písečtí měli před kohouty náskok jen čtyř bodů, aktuální forma hochy od Otavy opravňovala k nadějím na bodový zisk. Neznámá role však Písku paradoxně trochu svazovala ruce. Táborští začali aktivně, dobře napadali a hned v první části si vynutili tři přesilovky. Nevyužili však žádnou. Nejblíž brance byl domácí Sladkovský, když z pravého kruhu napálil břevno Hauserovy klece. Písečtí se z tlaku Táborských oklepali tím nejlepším možným způsobem. Prakticky ze druhé větší šance otevřeli skóre - Martin Koupal se dostal mezi kruhy k odraženému puku, posunul jen před branku na Karla Strnada, který z otočky prostřelil brankáře Řehoře. S domácími mohlo být ještě hůř v závěru první periody, kdy po rychlém brejku napálil břevno písecký univerzál Tintěra.

Rozhodující pasáž zápasu začala z obou stran opatrně. Menší šanci neproměnili domácí v přesilové hře, nepříjemnou zajímavostí druhé třetiny byl také hvizd z hlediště, který se nápadně podobal píšťalce a v jednu chvíli zastavil zajímavou akci Písku. Svěřenci trenéra Herra pak u sudích protestovali a tak hlasatel musel diváky napomenout. Smolným hrdinou 27. minuty byl táborský gólman s extraligovými zkušenostmi Milan Řehoř, který si za svá záda srazil z rohu nahozený puk Petra Hučka. Ten kotouč nahazoval ze záporného úhlu a ke svému překvapení sledoval, jak kousek neposedné černé gumy poskakuje za brankovou čáru - 0:2. Za další dvě minuty Písek odskočil na 0:3 - v přesilové hře dostal na modré nabito kapitán Martin Parýzek, jehož šikovnou střelu těsně před Řehořem tečoval do branky Jan Polata. To už bylo na táborského gólmana moc a odjel na střídačku.

Jeho kolega Vecka však čisté konto dlouho neudržel. V čase 30:44 si v přesilové hře počkal u pravé tyčky Jan Sýbek, perfektním pasem ho z levé strany našel Petr Hučko a nejproduktivnější hráč Písku pohodlně zvýšil na 0:4. Destrukce táborského sebevědomí pokračovala v dalších minutách. Nejprve před Veckou neuspěl Hučko, ale v čase 33:55 přebruslil obránce Tábora Jan Marcilis, dojel vyhozený kotouč a tváří v tvář domácímu brankáři předvedl skvělé zakončení. Nejprve si mladíka v domácí brance položil dlouhou kličkou do forhendu a pak neomylně zavěsil do horní části branky - 0:5. Smůlu hokejisté z města husitů protrhli vzápětí, když do šibenice Hauserovy branky zaplula střela zápěstím obránce Martina Havrana. Přes clonící hráče nemohl písecký gólman nic vidět. Necelé dvě minuty před druhou pauzou bylo na tribunách táborského stadionu veseleji, když po brejku a přečíslení skóroval Jakub Drda.

V úvodu závěrečné periody Písek zahodil dohrávanou přesilovku a přišly chvíle napětí, když se po dvou faulech hosté dostali do minutového oslabení tří proti pěti. Gól na 3:5 čtvrt hodiny před koncem by mohl pořádně zamíchat kartami. Hráči od Otavy však předvedli výbornou bojovnost, kterou v brance jistil výtečnými zákroky Martin Hauser. Táborská početní výhoda byla nepříjemná, ale nic nepřinesla. A tak mohl klid na hole žlutých vrátit Jan Sýbek, který devět minut před koncem pláchl po levé straně. I když ho obránci naháněli, seč jim síly stačily, písecký střelec si to namířil za domácí branku, kterou objel a propasíroval kotouč kolem tyčky za Veckova záda - 2:6. Zbytek utkání už se pak dohrával v poklidnějším tempu - Písečtí svůj náskok už pustit nehodlali. V závěru navíc hostům tekly nervy a tak si dvojnásobnou přesilovku zahrál i Písek. Na výsledku 2:6 už to ale nic nezměnilo.

Písecký výkon tak opět zdobila produktivita osvědčených střelců. Proti slepené sestavě Tábora se však v dobrém světle předvedli i mladíci z juniorky. Uznání ochozů si vysloužil například nejmenší z nich Vojtěch Šuhaj, který překvapoval diváky svou odvahou a šikovností na puku.

Ohlasy trenérů

Karel Herr, trenér Písku: "Vážíme si toho, že jsme zvládli první třetinu, kdy měli domácí hodně šancí. Od nás to nebylo úplně ideální. Pro nás bylo dobře, že jsme to zvládli odehrát bez obdrženého gólu a jeden dát. Byli jsme dnes hodně produktivní a podržel nás gólman. Domácí to pak nezvládali psychicky a dělali fauly. My jsme si to hlídali a odskočili na 5:0. Pak se to trochu lámalo, když Tábor dal na 2:5, ale třetí třetinu už jsme kontrolovali."

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy