Rychlá odpověď k bodům nestačila

Přesto, že během 24 sekund dokázal Písek odpovědět na druhou branku domácích, na body mu to nestačilo. Tomáš Nouza zůstal mezi hostujícími střelci osamoceným jako Kuba mezi demokratickými státy, a tak Písek odjel z Hané bez jediného bodu. O výhru svého mužstva se dvěma asistencemi postaral Jaroslav Svoboda, který do Olomouce přišel ze zámoří.
Podle autora reportáže pana Vladimíra Paška byli tři nejlepší hráči Písku Milan Filipi (3 body), Ondřej Malinský (2 body) a Tomáš Nouza (1 bod).
1.liga ČR, 8. kolo, st 29.9.2004
Olomouc
Písek
2:1
1:0, 1:1, 0:0
Branky: 4. Ministr (J. Svoboda), 35. Ministr (J. Svoboda, Šafařík) - 35. Nouza (Jelen, Neckář). Rozhodčí: Vampola - Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. Diváci: 750. Střely na branku: 44:42
Olomouc: Vojtek - Vlček, Němeček, Světlík, Klimeš, Dostál, Šafařík, Faltýnek - Karný, Jaroslav Svoboda, Ministr - Komínek, Najdek, Smejkal - Hradecký, Šakarov, Ditrich - Šimo
Písek: Mensator - Neckář, Vokatý, Procházka, Jiří Svoboda, Veselý, Malinský, Tupý, Burkoň - Jelen, Nouza, Filipi - Zika, Šimek, Míka - Kořánek, Kožnar, Štefan - Řehoř, Kašpar, Blovský
Kohouti se do soupeře pustili od samého začátku, již v 18. sekundě provětral Mensatorovu lapačku od modré Šafařík, stejnou střelu předvedl o čtyři vteřiny později Dostál. Olomoučtí se tlačili před píseckého gólmana, ale ten zneškodnil jak bekhend Ministra, tak i přímočarou kombinaci tria Komínek-Najdek-Smejkal. Ve 4. minutě byl nápor domácích korunován úvodní brankou střetnutí, když Svoboda našel před bránou Ministra a ten nedal Mensatorovi šanci. Jihočeši znervózněli, začali chybovat v obraně a zákroky za hranicí pravidel otevřeli sérii vyloučení, od 5. do dvanácté minuty hráli stále ve čtyřech. Kohouti se však dostávali do šancí jen sporadicky, pouze Ministrova formace si dokázala vytvořit převahu a hosté tak mohli hrozit z rychlých protiútoků, zejména střely Malinského a Filipiho nadělali strážci olomoucké svatyně pořádné starosti. Ve 12. minutě odešel na lavici trestů olomoucký Komínek, hosté však v přesilovce nepředvedli nic, naopak dva na jednoho najížděli Hanáci, Hradecký přesnou žabkou přehodil padajícího obránce, Karný pálil z první mimo branku. Jihočeši se osmělili až v 15. minutě, kdy Šimkovu střelu zápěstím přes bránícího Klimeše likvidoval Vojtek s vypětím všech sil. Olomoučtí se stále tlačili dopředu, vynutili si však v samém závěru třetiny pouze přesilovku, když pronikajícího Ministra podtrhnul písecký Svoboda. V následné přesilovce pěkně vypálil Najdek mezi Mensatorovy betony, ten chvíli nevěděl, kde má puk. Ten však ležel v bezpečí, pod pravým chráničem písecké brankářské jedničky.

Také druhou třetinu zahajoval střelecky Michal Šafařík a stejně jako v třetině první byla Mensatorova lapačka na místě. Na druhé straně zajel za olomouckou bránu Řehoř, snažil se zasunout puk pod Vojtka, ten však byl pozorný. Navíc ihned rozehrál na středovou čáru, kam najížděl Najdek, písecký gólman musel poté likvidovat velice ošemetnou střelu. Jihočeši se začali více osmělovat, v šesté minutě se natlačil před olomouckou bránu Kožnar, jeho střelu srazil dobře pozičně postavený Vlček. V desáté minutě se až příliš agilně probíjel před Vojtka Řehoř, zahrál však vysokou holí za hranicí pravidel a šel si odsedět trest. Následná přesilovka jen potvrdila defenzivní sílu hostí. Nepustili Kohouty vůbec do pásma. Následující minuty se nesly ve znamení boje o střední pásmo, za zmínku stojí ukázkový bodyček Světlíka, kterým poslal k ledu píseckého Ziku. Ve 33. minutě si šel odpočinout Malinský a hanákům tentokrát přesilovka vyšla. Svoboda zavážel kotouč do obranného pásma hostí, projel až mezi kruhy a pod nohama dezorientovaných obránců naservíroval Ministrovi druhý gól domácích. Kdo čekal uklidnění v týmu domácích, vydržel pouze 24 sekund. Po této době totiž zvedali ruce nad hlavu písečtí Jelen a Nouza, kteří si pohráli s domácí obranou a Vojtek musel lovit kotouč ze své sítě. Hanáci se ihned vrhli do útoku, Šafařík už překonal Mensatora tvrdou ranou, v cestě však stála ještě branková konstrukce.V závěru třetiny ještě hosté nechali vyniknout Vojtka, když nejprve prošel od modré individuálně Řehoř, přihrál na střelu Zikovi, po chvíli zase Filipi vystřihl nádhernou diagonální přihrávku na Jelena, ten měl čas ještě se pokusit o blafák, Vojtek však podržel Hanáky nad vodou.

Úvod třetího dějství se začal ve vlažném tempu, oba týmy se soustředili na obranu, hrálo se převážně ve středním pásmu, Hostům však brzy došlo, že právě oni jsou nyní na tahu, zvýšili důraz v osobních soubojích a pomalu začali Kohouty tlačit do jejich obranného pásma. Individuální akcí se blýskl Štefan, střílel z velkého úhlu, puk se chvíli líně kutálel kolem brankové čáry, v dohledu však nebyl nikdo na dorážku. V sedmé minutě si vytvořila obrovský tlak Zikova formace, po závaru před brankou domácích se poté těžce zvedal z ledu Faltýnek. Nápor Jihočechů stále sílil, hosté evidentně toužili po vyrovnání, stříleli z každé pozice. Po jedné z takových střel, od modré vypálil ostře Jelen, zůstal na ledě ležet otřesený Vojtek, který musel ránu vytěsňovat maskou. V jedenácté minutě nahazoval Procházka na teč Malinskému, šance měli Štefan i Filipi. Kohouti působili v této fázi bezradným dojmem, bránili se velice ztěžka, pouze za cenu zakázaných uvolnění, jen Ministrova formace dokázala podržet kotouč déle a dále od Vojtka. V minutě patnácté se předvedl Nouza, od vlastní modré přebruslil celé kluziště až před olomouckého brankáře, neměl však už sílu na přesné zakončení a bekhendem trefil Vojtka do prsou. O osudu utkání mohla tak rozhodnout i náhoda, dvojici Ministr-Šafařík se do kombinace položil Malinský, ztečoval však přihrávku do své vlastní klece a Mensator musel dokázat, jak vynikající má postřeh. Hosté se v závěru snažili neustále tlačit, odvolali i brankáře, Olomoučtí však závěr takticky zvládli a častým přerušováním hry se dopracovali až k závěrečné siréně, která znamenala první tři letošní body získané před domácím publikem.

Ohlasy trenérů

Milan Mazanec (trenér IHC Písek): “Zápas byl vyrovnaný, my jsme nechytli první třetinu, hráli jsme v oslabení, i když jsem před tímto hráče před zápasem varoval, přesto jsme udělali drobné chybičky v disciplíně, a to byl v podstatě rozhodující moment zápasu. Věděli jsme, že tlak domácích opadne, to se také potvrdilo, hru jsme minimálně vyrovnali a v poslední třetině jsme měli navrch, bohužel jsme nedokázali dát branky, to je naše dlouhodobá bolest, na jeden gól se nedá vyhrát. Hráče ale musím pochválit, protože trpělivě plnili všechny taktické pokyny i přes nepříznivý stav, chybělo trošku víc rozvahy v zakončení a štěstí."

Kamil Přcechtěl (trenér HC Olomouc): „Stále to není ten uvolněný výkon, jaký bychom si všichni přáli, je to křeč, je to dřina, dáme gól na dva nula a během chvíle dostaneme na dva jedna a jsme zase tam kde jsme byli, celý zápas se třepeme, abychom doma znovu neprohráli a aby problémů nebylo ještě víc, než jsme si na začátku sezony vytvořili. Pro mě jsou teď důležité tři body. Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo vstřelit o jeden gól víc než soupeř. Cítím však, že současný stav hráčů je už pouze otázkou psychiky, jsou v pořádku zdravotně i kondičně, na tréninku je radost se na ně dívat, přihrávají si na jeden dotek, důležité je tuto uvolněnost přenést do zápasu. Hodně nám pomáhá Jarek Svoboda, kdo byl na utkání v Porubě i dnes tady na stadiónu, ví, o čem mluvím. Zvednul obrovsky první lajnu, vyrostl vedle něj i Milan Ministr, bohužel je to jediná formace, která se dá chválit.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy