Písek se před baráží učí vyhrávat

Písek měl v plánu ve zbylých zápasech I. ligy hlavně zvyšovat své pošramocené sebevědomí. A plán plní. Porážka silné Ostravy, která se sice potýká s velkou marodkou, je dalším důkazem zlepšující se hry domácího celku. Ten prohrával po velkém zaváhání gólmana Svobody, který kvůli nechycení nahození Vrtíka od červené přišel o druhou domácí nulu v pořadí. Pak ovšem Burkoň vyrovnal a vítězný gól dal ve 47. minutě Jan Řehoř. Ostrava byla nejblíže k vyrovnání při závěrečné power-play, celkově však po celý zápas tahala za kratší konec provazu a do mnoha šancí se nedostávala. Po dnešních výsledcích je už jasné, že baráž bude hrát Písek s Opavou.
1.liga ČR, 51. kolo, so 12.2.2005
Písek
Sareza Ostrava
2:1
0:1, 1:0, 1:0
Branky: 29. Burkoň (Zika, Filipi), 47. Řehoř (Kašpar) - 7. Vrtík (Janeček).
Rozhodčí: Haškovec - Flégl, Packa.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 450.
střely na branku: 30:29.
Písek: Svoboda Petr - Kubeš, Burkoň, Chvojka, Svoboda, Veselý, Malinský, Procházka - Jelen, Filipi, Zika - Polák, Šimek, Lála - Řehoř, Kašpar, Kica - Jelínek, Kounovský.
Sareza Ostrava: Lakosil - Buček, Vrtík, Holík, Grof, Chmelíř, Grman - Janeček, Pavlačka, Krenželok, Holuša, Čech, Kaněra, Glas, Šebasta, Jeřábek, Duba.
Do utkání lépe nastoupili hosté, kteří také jako první ohrozili soupeřova brankáře. Až před domácího Petra Svobodu si nabruslil Vrtík, ale při zakončení nezvedl puk a nastřelil jen beton gólmana. Utěšenou, ale o centimetry nepřesnou střelou se na druhé straně prezentoval s chutí hrající útočník Filipi. Svoje umění tak musel předvést Lakosil v brance hostí předvést až v 6, minutě proti střele Poláka, ale spíš se zatím ještě jednalo o mírné protažení do té doby ztuhlé levé ruky s lapačkou.

Brankář Sarezy Lakosil ostřížím zrakem sleduje puk mezi bruslemi klubka hráčů

Obě mužstva předváděla rychlý a pohledný hokej, a tak se bylo na co dívat. Oba celky se nejen uměly kombinací dostat do soupeřovy obrany, ale i nezřídka poškádlit ochránce svatyní. Přesto asi nikdo nečekal, že první gól přijde z tak nevinné akce, jakou bylo nenápadné, ale o to pro Svobodu nebezpečnější skákající nahození Vrtíka, které k překvapení všech nakonec skončilo v síti. Domácí tým tato rána nesložila, ba naopak do dalšího průběhu zdravě nabudila. Hned při příštím střídání uzamkl první útok Písku soupeřovu pětku před její branku, ale Lakosil svůj tým výraznou měrou podržel.

Útočník Jan Řehoř a brankář Petr Svoboda

V 11. minutě měli možnost domácí 40 sekund hrát v dvojnásobné početní výhodě, kterou málem zužitkoval Jelen. Jeho střela z úhlu do prázdné branky cíl nenašla, protože ji stačil srazit vracející se obránce. Ani poté nedali domácí Lakosilovi klid, poté co ale přežili Ostravští ještě šance Chvojky, Jelínka a Ziky, nasazené tempo na závěr třetiny upadlo.

Obránce Burkoň se letos popáté zapsal mezi střelce

Úvod druhého dějství opět vyšel lépe Sareze, a tak se Svoboda po pro něj vcelku klidné první třetině musel ohánět. Zvláště Krenželok a poté znovu Vrtík byli nejblíže zvýšení skóre. Udeřilo ale na druhé straně, nejprve Písečtí bezpečně přečkali oslabení a následně vyrovnali – snaha Filipiho útoku ukončila střela obránce Burkoně, proti níž Lakosil vleže nasadil svůj efektní zákrok lapačkou, z níž mu ale puk vypadl přímo do branky.

Hra ani po vyrovnání neztratila nic ze spádu a dřívějšího nasazení, jen výrazně ubyly šance před oběma brankami. Až tři minuty před druhou sirénou se opět zablýskalo, když domácí forvard Řehoř namazal dobře najetému Kicovi, jenže mladý útočník zamířil z vyložené pozice vedle. Písečtí v těchto chvílích převzali iniciativu a zatlačili soupeře do jeho pásma, až donutili svoje jinak zamlklé fandy k hlasitému povzbuzování.

Tísněný Martin Veselý prověřuje pozornost Lakosila

I v třetí části se bylo na co dívat, a opět zpočátku díky nástupu hostujícího mužstva. Ani Krenželok, Holuša nebo Pavlačka ale už druhou Svobodovu slabou chvilku po svých střelách nevyvolali. Zato Píseckým se překonat Lakosila podruhé povedlo, když Kašpar našel z roku před brankou připravenou hokejku Řehoře a domácí rázem vedli. Ostrava měla na vyrovnání 13 minut, během nichž ale doplatila jednak na svoji nedisciplinovanost, jednak při velké marodce na úbytek sil. Přesto se do několika slušných příležitostí ostravští útočníci procpali, ale pokaždé ztroskotali na Svobodově výstroji. A protože ani Filipi z mezikruží se svou další jedovkou nepotvrdil hubený náskok, trvalo drama do poslední minuty.

V čase 59:01 přišel time-out a následně i power-play Ostravy, nic už jí ale k vyrovnání nepomohlo. Spíše mohl 10 vteřin před koncem potřetí rozvlnit opuštěnou klec Sarezy Zika, ale od červené čáry mířil těsně mimo.

Ohlasy trenérů

Vladimír Stránský (trenér Ostravy):
Utkání mělo úroveň odpovídající tomu, že se o nic nehrálo, protože domácí jsou jasně v baráži a my v play-off. Myslím, že se také projevila naše rozsáhlá marodka, která trvá už asi deset dní, máme šest hráčů mimo hru, minule jich bylo osm, tři hráči šli z postele rovnou do zápasu… V tomto směru si tedy na výkon týmu nestěžuji, protože se hlavně potřebujeme dát do příštího týdne do kupy, abychom s těma Budějovicema hráli trochu důstojně.

Jindřich Setikovský(trenér Písku):
První třetina byla z naší strany zbytečně vlažná, ale od druhé třetiny jsme začali hrát agresivně, začali jsme lépe bruslit, zjednodušili jsme hru a celkově se zlepšili. Mužstvo ukázalo, že když hrají všichni naplno a nejen jeden nebo dva z pětky, tak že se na to dá koukat. I diváci se dneska chytli, poznali, že hráči bojují a pomohli jim. Nejsou - s prominutím - trubci a poznají, že dnes jeli hráči naplno. Jsem rád, že fandili a zatleskali, i když už jdeme do baráže.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy