1.liga, 18. kolo, so 16.11.2002
Písek
Mladá Boleslav
5:5p

Písečtí diváci naladění výhrou v Berouně a posledními dobrými výkony přišli v hojném počtu. Ovšem úvod zápasu jejich optimismus hodně pošramotil. Úvodní šanci měl sice domácí Míka, ale góly začaly padat na druhé straně. Po souhře celého útoku zakončoval akci na jeden dotek Kristek, krátce na to převzal Vyskočil přihrávku od Sirotka zpoza branky a hosté vedli 2:0. Dvě minuty se zdálo, že se Písek jakžtakž vzpamatoval, ovšem Oliverius po Postlově přihrávce zasadil třetí úder.

Pak si vzal Písek time-out, ale bylo to málo platné. V 10. minutě se do samostatného nájezdu dostal Zdeněk Žák, ale Špiler ho vychytal. Ovšem ve 12. minutě ztrapnil jediný ryzí odchovanec v dresu Mladé Boleslavi Jiří Kristek dva útočníky, pokoušející se o obrannou činnost, a z levé strany tavěsil počtvrté. Gólman Špiler odjel z branky, byť nenesl vinu ani na jedné brance. Početný kotel Mladoboleslavských skandoval: "Deset! Deset!" Útočníci Písku se prakticky nevraceli a obrránci nevěděli, kam dřív skočit. Písek se zdál v naprostém rozkladu, ovšem bylo to jen zdání. Po čtvrté brance zformoval obranné šiky a začal hrát se stoprocentním soustředěním. V 16. minutě sin hezky najel před Zikmunda Nouza, ale teprve o minutu později snížil Pindiak po přihrávce Všetečky ranou těsně nad ledem. O minutu později se ve velké šanci ocitl Šimek, ale ten mířil k nebesům.

I druhou část odstartoval Písek velice aktivně. V těchto fázích utkání se hrál vynikající hokej. Písečtí tvůrci hry Vladislav Kubeš, David Míka, Tomáš Nouza a Martin Bouz zaváželi do útočného pásma jeden puk za druhým. Zejména Ondřej Kubeš po ledě doslova létal a zejména v první polovině utkání byl nejlepším hráčem domácích na ledě. Ve 24. minutě se naskytla domácím devadesátisekundová výhoda přesilovky pěti proti třem a Mazancovu výstavní přihrávku využil ke snížení Míka.Vzápětí se při pokračující přesilovce dostal do samostatného úniku Milan Mazanec, který opakovanou střelou trefil tyč Zikmundovy branky. Písecký kotel začal svůj tým povzbuzovat jako o život, na protější tribuně pak hostující fanoušci postupně zapomínali na "plánovanou" desítku. Písek mohutně útočil, ale volných okének v obraně v této fázi zápasu příliš nenechával.Jednu z mála šancí hostů měl ve 28. minutě Kadlec, který se ocitl Kadlec, ale pinkas jeho šanci pokryl.

O minutu později dorazil přes ležícího Zikmunda puk do sítě Nouza a fanoušci začali hnát Písecké nekriticky do útoku. O několik sekund později si zranil brankář Zikmund koleno a do branky musel Šindelář. Od poloviny zápasu začala Mladá Boleslav opět zlobit. Po chybě Mazance se před Pinkasem objevil osamocený Hnát, ale Pinkas se rozchytával k velkému výkonu. Jeho největší chvíle přišly právě ve druhé polovině druhé části. Nejprve zmařil ránuKadlece a pak doslova vychytal Písku oslabení při vyloučení Bouze. Předvedl asi deset úžasných zákroků, bombu Kristka vyrazil ramenem do výšky a puk, který dopadl těsně před brankovou čáru, stačil ještě hokejkou odpálit. Dvouminutový zámek plný střel přerušil až Míka, který padl obětavě do rány Táborského a puk se od něj odrazil ven ze třetiny. V závěru měli šance na vyrovnání i domácí, ale Míka ani Kubeš nebyli úspěšní.

Ve 45. minutě dokázal vyrovnat Štěpán Hřebejk a začínalo se znovu. Písek chtěl vyhrát, tlačil se dopředu, Mladá Boleslav spoléhala na brejky. V 50. minutě mířil vysoko nad po buly Nouza. O tři minuty později měl vyloženou šanci hostující Metlička, ovšem Pinkas chytal určitě jeden z nejlepších zápasů své kariéry. V 53. minutě však poprvé v zápase kapituloval. Únik tří hráčů na jednoho zakončoval z bezprostřední blízkosti Kristek.

Mladá Boleslav pak začala úporně bránit výsledek, Písečtí se strašně nadřeli na každou střelu. Teprve v 57. minutě se podařilo vypálit Mazancovi, ale trefil hráče před sebou. Necelou minutu a půl před koncem však domácí dobrým forčekingem vybojovali puk v útočné třetině a David Míka svou střelou do vikýře rozpoutal bouři nadšení. Těsně před koncem ještě tvrdě vypálil Mazanec, ale to už by Jihočeši chtěli asi moc.

V pětiminutovém prodloužení už obě mužstva spíše spoléhala na náhodu, hráčům evidentně ubývaly síly. Mírnou územní převahu byli hosté, ale žádnou vyloženou šanci si nevypracovali.

Ohlasy trenérů

Josef Horešovský (Mladá Boleslav): Bod ze zápasu venku je dobrý, to v každém případě, ovšem nikoli tehdy, když vedeme v 1. třetině 4:0. Hlavním důvody, proč jsme si prohráli dva body, jsou dva. Za prvé jsme odstoupili od způsobu hry, kterým jsme si vedení vypracovali, to jest pečlivá obrana a spoléhání se na brejky. Druhým důvodem byla nedisciplinovanost našich hráčů. Teď všichni hráči sedí v kabině a zpytují své svědomí, to už je ale k ničemu.

Miroslav Šperl (Písek): Upozorňovali jsme hráče, že Mladá Boleslav hraje s velkým nasazením a že tu bude chtít bodovat. Naši hráči přistoupili k zápasu katastrofálně, ve 12. minutě to bylo 0:4. Leckdy je za tohoto stavu už rozhodnuto a slouží hráčům ke cti, že zabojovali a dotáhli zápas na remízu. Když pak po hrubé chybě znovu inkasovali, opět se nepoložili a dokázali znovu vyrovnat, čehož si velmi cením. Špilerovi dnes hráči v ničem nepomohli, za obdržené branky nemohl. Teprve s příchodem Pinkase začali hráči bránit. Pinkas byl tedy v trochu jiné pozici, ale v každém případě chytal výborně. Dnes nenastoupil do utkání náš kapitán Jiří Jelen, protože nemá formu.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy