Velmi nešťastně zahájená baráž...

Scénář, který asi nikdo v píseckém táboře nečekal, se stal skutečností v prvním barážovém zápase. Úvodní třetina ukázala technickou převahu Písku, ale zároveň naznačila, že se druholigoví Rebelové neporazí sami. To se potvrdilo ve druhé třetině, kdy jednu z mnoha přesilovek proměnil Žák. Písečtí odpověděli rychle, ale naposled - do minuty též v přesilovce srovnal Lukáš Zika. Písek ucítil šanci, ale pozorní hosté s výborným Nerudou odolávali, písecký tlak účinně tupili a ve třetí třetině rozhodli. Druhý gól padl díky přízni rozhodčích, kteří přehlédli faul hráče hostí a nepochopitelně nepřerušili hru, následné protesty nebyly nic platné. Třetí puk za Svobodou jen potvrdil fakt, že baráž začala pro Písek velmi nešťastně. Ten totiž již sil na zvrat neměl.
1.liga ČR, baráž, ne 13.3.2005
Písek
Havl. Brod
1:3
0:0, 1:1, 0:2
Branky: 26. Zika (Jelen, Filipi) - 25. Žák (Kubát), 46. Červenka (Zmrhal), 47. Kubát (Třetina).
Rozhodčí: Blecha - Havlín, Kureš.
Vyloučení: 6:7 + Jelen (PIS) 10 OT.
Využití: 1:1. V oslabení: 0:0.
Diváci: 1400.
střely na branku: 32:25.
Písek: Svoboda (Kubiš) - Burkoň, Kubeš, Veselý, Lupač, Pešek, Chvojka, Mainer, Neckář - Zika, Filipi, Jelen - Míka, Polák, Rambousek - Lála, Šimek, Kracík - Kořánek, Kašpar, Kica.
Havl. Brod: Neruda (Novák) - Zmrhal, O. Včela, Staněk, Konta, Meloun, Roháčik (Beránek, Vomela) - K. Fink, Cachnín, Sobotka - Žák, Kubát, Jaroš - Pukáček, Červenka, Třetina - (P. Včela, Kunstmuller, Nekvasil)
Zatímco písečtí trenéři Setikovský se Šperlem poslali do zápasu čtyři kompletní pětky, havlíčkobrodští Pokorný s Rytnauerem vsadili jen na pětice tři. Přesto domácí hosty nijak nepřebruslili a důrazem ani nasazením soupeře nepřehrávali. Brod tím, že dokázal eliminovat tradiční hlavní sílu Píseckých, postavil základní kámen ke svému vítězství.

Do utkání překvapivě vstoupili díky přesilové hře lépe hráči hostujícího týmu, kteří mohli hned jít do vedení, ale písecká brankářská jednička Petr Svoboda havlíčkobrodského Kubáta vychytala. Poté se na čas přestěhovala hra před branku Nerudy, ale ani on nekapituloval. Písečtí přitom uplatnili svoji lepší technickou zdatnost, dařilo se jim svého soupeře mírně přehrávat, ale do nebezpečnějších pozic se i přes tlak nedostávali. Omezili se jen na několik tvrdých pokusů od modré, které buď spolehlivě končily na Nerudovo výstroji, nebo na mantinelu za ním. Defenzívě hostujícího mužstva se dařilo držet domácí forvardy na uzdě a blokovat či srážet jejich střelecké pokusy, útočná aktivita Rebelů se nesla v duchu brejků a čekání na chybu Písku při rozehrávce. Ty čas od času přišly, naštěstí pro domácí zůstaly nevyužity. První část tedy gólovou nadílku nepřinesla, spokojenější s tím byli hosté, kteří nepřipustili snahu Písku - rozhodnout brzkým prvním gól.

Jaroslav Polák se snaží přetlačit Jaroše

Druhé dějství přineslo dvě rozpačitá vyloučení Píseckých. První ještě domácí v čele se Svobodou vzorně ubránili, při druhém už si ale tak dobře nepočínali a po velkém tlaku poprvé kapitulovali. Nejprve ještě kapitán Rebelů Cachnín trefil tyč písecké branky, zanedlouho už ale proti střele Žáka do růžku Svobodovi nepomohla ani železná konstrukce. Domácímu mužstvu to vlilo novou krev do žil, a tak vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. Filipiho nadějná příležitost ještě zůstala bez úspěchu, ale následný závar před Nerudou a odražený puk na hůl střelce Ziky už v kýžený první gól domácích vyústil. Rebelové se poté museli bránit častým útočným rejdům Písku, které už ale v gól nepřerostly, i když třeba pohledné samostatné akci Lály by gólová třešnička slušela.

Gólman Petr Svoboda má puk tentokrát v bezpečí

O osudu tří bodů tak rozhodla poslední třetina, v níž hosté vstřelili další dvě branky, zatímco domácí střelci nenavázali na brankové hody z přípravných zápasů a vyšli tentokrát skoro naprázdno. Rozhodující branky dosáhli Havlíčkobrodští ve 46. minutě, kdy využil Červenka toho, že po faulu na Kubeše přestali domácí hrát a čekali na hvizd rozhodčích, který však nepřišel. Exslávistický mladík tak mohl pohodlně zakončit svoje sólo blafákem. Šokovaný domácí tým dorazil hned za minutu třetím gólem Kubát, který po přihrávce zpoza branky prostřelil přesunujícího se Svobodu. Ve zbývajících 13 minutách se už nervózní a trápící se písecký tým nezmohl ani na zkorigování, i když třeba při akci Šimka k tomu bylo blízko. Brod odehrál nejenom závěr velmi zkušeně a tak si překvapivé body do barážové tabulky rozhodně zasloužil více než domácí.

Ondřej Kubeš se v souboji před Nerudou

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (trenér Havlíčkova Brodu):
Myslím, že domácí byli hodně pod tlakem, čekalo se od nich jenom vítězství. My jsme proto hráli trpělivě, důrazně v obraně, čekali jsme na šance. V prvních dvou třetinách jsme měli obrovský problém šance proměnit. Přesto jsem po druhé třetině, kdy byl stav 1:1, říkal hráčům, ať hrají dál trpělivě, protože domácí musí a půjdou dopředu. Čekali jsme na brejk. A hned ten první nám vyšel, vzápětí ten druhý gól už byl nadplán a uklidnil nás. Myslím si, že jsme to s přehledem dovedli do vítězného konce.

Miroslav Šperl (trenér Písku):
Havlíčkův Brod, i když jsme ho kolikrát viděli, dneska překvapil. Nečekali jsme, že dokážou hrát tak agresivně a bojovně. Je na nich vidět, že už svůj cíl splnili a že už jsou v klidu. Největší problém byl, že jejich bojovnost a nasazení předčila naše hráče, takhle se o udržení v první lize prostě hrát nedá. Co dneska hráči předváděli, to bylo bez bojovnosti, bez nasazení, tak těžko můžeme něco vyhrávat. Já jsem upozorňoval v přípravných zápasech, kdy jsme zahazovali šance jak na běžícím pásu, že to musíme zlepšit, ale my jsme se dneska ani do těch šancí nedostávali. Soupeř měl vyložených šancí víc. Prostě dneska jsme po zásluze prohráli. Bojovnost a srdce hostů slavily úspěch a pokud se naši hráči z neproberou, budeme těžko vyhrávat.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy