Kladenská mašina přejela Písek

Hned první třetina zápasu ukázala, jaký je rozdíl mezi bojem o extraligu a bojem o prvoligové play-off. Vagnerplast Kladno nastřílel oslabenému Písku tři branky hned v první třetině a i přes Nedorostovo snížení na v úvodu druhé části si své jasné vítězství bez potíží pohlídal.
1.liga, 23. kolo, st 4.12.2002
Písek
Kladno
3:6
0:3, 1:3, 1:0
Poslední střet obou soupeřů, který skončil na kladenském ledě překvapivou remízou 1:1, a i vzrůstající forma Písku zaručovaly zajímavé utkání. Dnes se ovšem hrálo podle kladenské režie, o výsledku zápasu bylo rozhodnuto prakticky už v první třetině. Nejprve se hosté ujali vedení 3:0, ještě v průběhu druhé třetiny přidali další tři góly a ve třetině třetí si už jen pohlídali zasloužené vedení. To si ovšem vypracovali nad oslabeným soupeřem – v jeho obraně se objevili během zápasu hned tři junioři, což se na souhře domácích podepsalo.

Již od prvních minut oba celky předváděly bojovnou hru s nasazením z obou stran, leč herní převaha hostů vyšla najevo již ve 4. minutě, kdy zcela nepokrytý Klimt po vyšachování písecké obrany lehce skóroval. Domácí to ale neprobudilo, do další velké šance se dostal Kysela, který tentokrát na Špilera nevyzrál. Za dvě minuty se ukazatel stavu opět změnil, to třetí vážnější střelu hostů vyslal Mojžíš. Písecká obrana opět propadla, nedůsledně pokryla i nahrávače Gardoně. Až v 8.minutě byl poprvé prověřen kladenský brankář Pospíšil, náhradník za odpočívajícího Orcta. Domácí tým bez tří stabilních obránců, které nahradili junioři Burtoň, Procházka a Tupý, měl nadále problémy nejen s nepříjemnou hrou Kladna, ale i s vlastní nepřesností. Rozehrávka byla problémem i při přesilovce ve 14.minutě, kterou velmi zodpovědně hrající hosté v klidu přečkali. V 16.minutě si Kladno opět pohrálo s domácí obranou a po rychlé kombinaci Hořava – Kalla – Gron osamocený Špiler kapituloval. Na konci 1. třetiny hrál Písek další přesilovku, ale bylo to opět jen velké trápení, které odměnilo nervózní domácí publikum pískotem. Písečtí prověřovali Pospíšila jen sporadicky a to ještě z uctivé vzdálenosti, víc jim Kladenští nepovolili.

Na začátku druhé třetiny domácí hokejisté vyrovnali hru, ale více šancí si stále tvořili Kladenští. Například Havlův pokus byl pro Špilera tvrdým oříškem. V 5. minutě ukázal písecký druhý útok, jak na Kladno, první rychlou kloudnou akci založil Nedorost, pěkně našel Míku a ten z blafáku zavěsil pod horní tyčku. Domácí radost netrvala dlouho, za minutu se Ševcova střela odrazila od zadního mantinelu ke kapitánu hostí Zajícovi, který snadno dorazil puk za záda nepříliš jistého Špilera. Tato zbytečná branka domácím vůbec nepomohla, vzápětí si elegantně nabruslil Klimt mezi kruhy a tváří v tvář Špilerovi uspěl, zvýšil na 1:5. Písecká svatyně získala nového a dnes jistějšího strážce – Pinkase. Ten si na nedostatek práce v dalším průběhu druhé třetiny stěžovat nemohl. Také Písek zahrozil, ale Máchovu pěknou přihrávku nezužitkoval v nadějné pozici Filipi. V 9. minutě byl vyloučen Zajíc, Písečtí poté nadlouho uzamkli soupeře v jeho obranném pásmu, za což byli odměněni Šimkovo přesnou trefou z úhlu. Pinkas si vedl opravdu dobře, nic na tom nezměnila ani branka kladenského Finka, který využil další hrubice obránců soupeře a sklepl puk do písecké sítě. Hráči odcházeli podruhé do šaten za stavu 2:6.

Ve třetí třetině Kladno drželo puk, domácím ho půjčovalo minimálně, a ze zabezpečené obrany přecházelo postupnými narážečkami do pásma domácích. Písku se dařilo tyto akce poměrně úspěšně narušovat, ale se získaným kotoučem si hráči rady nevěděli. Nevycházel i jindy úspěšný forčekink a Pospíšil i Pinkas se nudili. Navíc Kladno střílelo už velmi nepřesně a Písek vážně vystřelil až v 8.minutě ránou Míky. Kladno si hlídalo náskok a nepřipouštělo možnost jakéhokoliv zvratu.

Ve 12. minutě roztleskala domácí fanoušky akce celého Nedorostova útoku, sám centr zakončoval po nahrávkách svých křídel Bouze a Míky. Pospíšil kryl betonem. Tato akce odstartovala zvýšenou snahu domácích o zkorigování výsledku, což se povedlo v 16. minutě Filipimu po kolmé nahrávce od mantinelu, kterou vyslal Mácha. To bylo také to poslední, co v tomto utkání ve velké formě hrající Kladno domácím povolilo a za zvuku kladenských bubnů, které dnes píseckému stadionu kralovaly, si došlo pro další tři body.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): Já myslím, že o našem dnešním vítězství rozhodla hlavně první třetina, v dalším průběhu naše mužstvo polevilo hlavně v obranné činnosti, zatímco domácí se začali zlepšovat a hra byla celkem vyrovnaná. Nakonec bylo naše vítězství zasloužené. Hráli jsme celkem v pohodě, podali jsme dobrý výkon, až tedy na některé výpadky v obranné činnosti. Máme silný kádr, hráči chtějí hrát, hrajeme na čtyři pětky a kdyby se nedařilo, stáhneme hru na tři pětky, takže hráči mají tu motivaci hrát a zůstat v sestavě.

Karel Slabý (Písek): Já můžu jen s kolegou souhlasit. My jsme možná byli malinko přemotivovaní, chtěli jsme proti lídrovi zahrát co nejlepší výsledek, tak jako se nám to podařilo na Kladně, ale kluci mi připadali takoví svázaní. Kladno hrálo velmi dobře, pak trochu polevilo, tak jsme se postavili na nohy a vypadalo to jako vyrovnané utkání, ale Kladno bylo dneska jednoznačně lepší. Nám v obranně hráli tři junioři, několik našich beků ze základní sestavy je totiž dlouhodobě zraněno. Jak říkám, Kladno nás překvapilo hlavně perfektní hrou, doma skutečně tak dobře nehráli jako tady.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy