Po roce Vánoce, Vánoce přicházejí…

…tak tenhle už tradiční pokřik vytáhli spolu s prskavkami písečtí fanoušci při posledním domácím zápase základní části letošního ročníku druhé ligy. Shrnuli tak v podstatě průběh zápasu. Hosté z Pelhřimova totiž byli jen slabým odvarem slova ‘soupeř‘ a IHC si v klidu dokráčelo pro body za vítězství – a Vánoce jsou přece svátku klidu a míru. Mír sice na ledě chvílemi nebyl, ale všichni jistě pochopí…
Když se po půlminutě druhé části trefil skvělý Jan Řehoř, zvýšil tak už na 3:0. V úvodu se totiž radovali už Květoň s Míkou. Poté sice menší uzlík na jednoznačné dějové linii utkání zamotali Frühauf s Digrinem, ovšem odpovědi Hauera a Pavla Procházky umlčely náznak jejich rodícího se útočného snažení. Písek vyhrál zaslouženě, o tom není pochyb.
2.liga ČR sk. STŘED, 21. kolo, st 30.11.2005
Písek
Pelhřimov
5:2
2:0, 3:2, 0:0
Branky: 8. Květoň (Pavel Procházka), 11. Míka (Hauer, Pošmourný), 21. Řehoř (Veselý, Kořánek), 29. Hauer (Míka, Maroušek), 31. Pavel Procházka (Řehoř, Kašpar) – 24. Frühauf (Skořepa, Digrin), 26. Digrin (Skořepa) Rozhodčí: Horák – Fiala, Blažek Vyloučení: 9:8 Využití: 3:1 Diváci: 425
Písek: Pinkas - Veselý, Neckář, Oranský, Pavel Procházka, Svoboda, Hauer - Kořánek, Kašpar, Řehoř - Květoň, Mikeska, Kubeš - Pošmourný, Maroušek, Míka - od 41. navíc Kica, Gajovský, Holec
Pelhřimov: Kaiseršot (11. - 28. Kousal) - Číhal, Kutílek, Matějka, Smetana, Hurda, Kiss, Domin, Chmel, Frühauf, Beránek, Digrin, Svoboda, Fertál, Ištvánik, Skořepa
Utkání se rozjelo relativně zostra, takže čtyři stovky diváků zpočátku nevnímaly mráz na tribunách tak intenzivně. Maroušek za přispění jednoho z pelhřimovských obránců netrefil odkrytou klec, když se pak s Míkou řítili na jediného protihráče, minul jen o vlásek. Petr Matějka však ukázal, že na ledě jsou i hokejisté v červenobílém, a jeho nadějný pokus prosvištěl klečícímu Pinklasovi kolem hlavy. Jenže dříve, než se hosté odhodlali k dalšímu z útoků, zchladil je přesnou ranou zápěstím schovanou za bránícího hráče Květoň. Zanedlouho, když IHC hrálo svoji první přesilovku, se nenechal od puku odstavit Hauer, a za útočnou modrou čárou jej předal Míkovi. Před nestorem píseckého hokeje se rozevřela dálnice místa – takže následoval přesně místěný nápřah a Kaiseršot se červenal. Letící puk si totiž našel cestu mezi jeho betony.

O nepříliš vysokém sebevědomí brankáře Spartaku svědčí i to, že se okamžitě po tomto gólu nechal vystřídat. Mezi tyče se nepostavil nikdo jiný, než Roman Kousal – jednadvacetiletý třebíčský odchovanec, kterého si pozornější fanoušci jistě pamatují z jeho loňského působení v Písku, kde kryl záda Petru Svobodovi. Svého bývalého spoluhráče okamžitě uvítal prudkým pokusem Veselý, odražený skákavý kotouč pak nedokázal správně usměrnit Řehoř.

Diváci se ještě šourali z chodeb, pod tribunami, když v čase 20:29 série rychlých přihrávek dopravila puk na hokejku nepokrytého Jana Řehoře. Jeho projektil kopírující zemský povrch zastavila až branková síť za Kousalovými zády. Ještě v téže minutě – tedy jedenadvacáté – se utrhlo duo Květoň – Mikeska. První jmenovaný volil střelu, z druhé vlny spěchající Kubeš dorážel, ovšem bez úspěchu.

Neckářovo vyloučení – druhé písecké v zápase – už vypadalo, že zůstane nevyužité jako to první, jenže dvě vteřiny před návratem ‘Basy‘ na led se u zadního hrazení zjevil Skořepa a naservíroval trestuhodně nepokrytému Frühaufovi, který pod Pinkasem dokázal malou černou gumu protlačit. Varování nestačilo. Domácí nepřidali, aby zvýšili svůj náskok, a tak přišla šestadvacátá minuta, v ní Skořepou vyhrané vhazování a okamžitá bezmyšlenkovitá rána Digrina, která lehce zacinkala na protilehlou tyčku. Pro oko nezaujatého diváka znamenala nádherné snížení na 3:2.

V osmadvacáté minutě se kvůli zraněným tříslům poroučel z hostující branky Roman Kousal a brankoviště se vydal střežit opět Jakub Kaiseršot. Tento fakt jako by dodal píseckým střelcům více sebevědomí…

Blízko premiérovému gólu v A týmu byl zanedlouho Oranský pálící do horního rohu klece, jenže radost mu na poslední chvíli zmařil Mikeska, který byl násilně natlačen do brankoviště, a zřejmě od jeho těla se kotouč odrazil mimo.

Hosté se následně dokázali dvakrát vyfaulovat, takže Písek dostal luxusní možnost v podobě minutu a pětačtyřiceti vteřin trvající dvojnásobné početní výhody. A modrožlutí s ničím neotáleli. Míka nabil od pravého mantinelu Hauerovi, jehož DĚLOVKA nemohla přinést nic jiného než čtvrtou branku. V pokračující klasické přesilovce výborně přečetl situaci Pinkas a vyhozený kotouč urychleně vrátil na Oranského. Hosté nestačili vystřídat ani zformovat řady, takže Kašpar mohl přiťuknout Řehořovi, a ten mezi kruhy Pavlu Procházkovi. Ofenzivně opět příznivě naladěný bek zamířil pod horní tyčku a rázem vypadalo skóre veseleji. Koncem druhé třetiny zabojoval v útočném pásmu Pošmourný a uvolnil Míku. Tato slibně vyhlížející pozice však zůstala nevyužita.

Jestliže uběhlých čtyřicet minut alespoň trochu zahřálo návštěvníky zimního stadionu díky pohledným akcím domácích, v poslední dvacetiminutovce už obecenstvo mrzlo. Pelhřimovští se totiž chvílemi jen zoufale bránili soupeřově převaze a zakázaná uvolnění se stala jejich nejčastější aktivitou. Se startem třetiny se sice musel Pinkas zapotit, to když postupně Chmel, Digrin, Frühauf a Skořepa tloukli v brankovišti do puku, avšak jejich následné pohledy ke stropu mluvily za vše. Květoň pak z úniku nastřelil tyč.

Do závěrečné části nasadili trenéři Šperl se Slabým také mladíky Holce, Gajovského a Kicu, kteří přece jen oživili hru. Na Miroslava Holce byly hned v jeho prvních dvou střídáních spáchány dva fauly, potrestáno bylo ale jen držení Kisse. Svoboda v závěru ještě pustil do šance Kutílka a ojedinělá Frühaufova střela narazila na Pinkasovu tyčku, jinak se už neudálo nic důležitého.

Ohlasy trenérů

Miroslav Šperl (trenér Písku):

„Chtěli jsme tento zápas začít jinak, než se tady hrálo například s Kolínem a myslím si, že naše počáteční nasazení bylo dobré, přesně jak jsme si představovali. Potom jsme trochu polevili a přestože jsme hráče o přestávkách upozorňovali, aby si nemysleli, že je zápas hotový, tak se nám začátek druhé třetiny nevydařil a opět jsme přidali až za stavu 3:2, kdy jsme využili dvě přesilovky a od hostů dostali branku až na 5:2. Ve třetí třetině jsme chtěli nasadit čtyři útoky, abychom vyvinuli větší tempo, ale Pelhřimov hrál zbytečně moc tvrdě a vypadalo to, že někteří jejich hráči byli na naše vysazení, což hru hodně rozkouskovalo. Tím se náš původní záměr o vyšší nasazení díky vyloučením naprosto rozházel a třetí třetina bohužel byla z celého zápasu nejhorší.“

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy