Dorost vyválčil výhru v Olomouci i díky hattricku Točíka

Starší dorostenci srdnatě bojují o vyhnutí se extraligové baráži. V Olomouci nejprve Písečtí vedli, ale domácím se podařilo stav otočit. Stejný kousek se podařil ale i Jihočechům, kteří nakonec vyválčili všechny tři body.
Extraliga staršího dorostu, sk. střed, 12. kolo, so 22.2.2014
Olomouc
Písek
5:6
2:2, 1:2, 2:2
Branky a nahrávky: 9. Heža (Tomek, Kuba), 20. Janás (Štefka), 32. Ministr (Kuba), 49. Horký (Hes, Beier), 60. Spurný (Ministr) – 3. Bárta (Bednařík), 15. Bednařík (Rod), 26. Radoš (Pokorný, Točík), 31. Točík (Marcilis), 50. Točík (Turek), 52. Točík (Marcilis). Rozhodčí: Minář, Kika – Novotný, Šimčík. Vyloučení: 4:4 navíc Janás (OLO) 10 min. OT. [NESP]. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 75. Střely na branku: 36:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 4:2, 4:3, 4:4, 4:6, 5:6.
Olomouc: Pospíšil – Spurný, Hes (C), Beutl, Kolovratník, Tomek, Marek, Horák, Škoda, Zelený – Melichárek, Štefka, Heža, Beier, Janás, Horký, Dittrich, Hajšman, Ministr, Kuba.
Písek: Fogl – Sentenský, Kadlec, Turek, Červinský, Šergl, Radoš, Hanus, Koutenský – Bárta, Pokorný, Skala, Rod, Bednařík, Duchoň, Šergl, Marcilis (C), Točík, Pixa.

Starším dorostencům Olomouce znovu nevyšel vstup do utkání, když Mora inkasovala hned ve druhé minutě. Bednařík se prodral přes tři domácí hráče a jeho následnou střelu vyrazil Pospíšil přímo na hůl zcela volného Františka Bárty, který už pouze dorážel puk do zcela prázdné brány. Následně se do několik nebezpečných situací dostala Olomouc, když nejdříve Spurný nastřelil tyč a následně nechal Melichárek svým zakončením vyniknout Fogla v bráně Písku, který vychytal olomouckého hráče ve velmi těžké pozici.

Hanáci hráli poté svou první přesilovou hru, ve které se dočkali své první branky v utkání, když Tomkovo nahození od modré čáry tečoval mezi betony Fogla Jakub Heža. Byl to však znovu Písek, kdo šel opět do vedení, když ve 14. minutě ujel domácí obraně Lukáš Bednařík, který překonal Pospíšila svým zakončením mezi betony domácího brankáře.

Mora navázala na páteční utkání, kdy se Hanákům povedlo vyrovnat stav utkání v posledních minutách první třetině, a i proti Písku vyrovnala Olomouc tentokráte pouhých 45 sekund před koncem první části, když Štefka nahrál Davidu Janásovi, jenž svou pohotovou střelou překonal Fogla. Písku se povedlo vstřelit ještě jednu branku, ale bohužel pro hostující celek prošla Točíkova střela brankovou čáru až po závěrečné siréně, a tak nemohla být branka uznána.

Ve 25. minutě neudržel nervy na uzdě domácí Janás, který si od hlavních sudích vysloužil desetiminutový osobní trest. V té samé minutě se zároveň znovu dostali do vedení hostující, když Jan Radoš překonal z velmi těžké pozice Pospíšila střelou do levého růžku olomoucké brány. Zhruba v polovině utkání to bylo již o dvě branky, protože domácí obrana si po prohraném vhazování špatně rozebrala hráče a Marcilis předložil puk před Pospíšila Dominiku Tomčíkovi, který poslal nechytatelně puk do domácí klece.

Poté však přišla trochu kuriózní situace, protože Písek dostal výhodu a Fogl se již vydal na svou střídačku, ale hostující hráči si ve vlastním obranném pásmu špatně přihráli, a puk tak nakonec skončil v opuštěné kleci. Třetí gól Olomouce byl následně připsán Tomáši Ministrovi. Mora mohla opět vyrovnat v závěru druhé třetiny, když ve vlastním oslabení ujížděl z levé strany Heža, ale domácí útočník svou střelou přestřelil Foglovu bránu.

Do třetí třetiny vstoupili Hanáci mnohem lépe a na domácích hráčích bylo vidět velké odhodlání něco s vývojem utkání udělat. Veškerá aktivita domácích nakonec vyvrcholila ve 48. minutě, kdy z pravé strany nahrál Hes Michalu Horkému, jenž svým pohotovým zakončením nedal Foglovi šanci. Hostující trenér si po čtvrté inkasované brance vzal oddechový čas, který očividně zabral velice dobře, protože ani né za minutu vybídnul Turek Dominika Točíka k samostatnému úniku, který písecký útočník zakončil střelou pod břevno olomoucké brány.

Mora mohla následně vyrovnat v nabídnuté přesilové hře, ale i zde znovu ujel domácí obraně Dominik Točík, který tentokráte zvolil zakončení mezi betony Pospíšila, a zkompletoval tak svůj hattrick v tomto utkání. Hanáci ještě v závěru utkání vyzkoušeli hru v šesti, která nakonec přinesla ještě jeden puk za zády Fogla, když střelu Ministra vyrazil hostující brankáře před sebe, kde se jej zmocnil Lukáš Spurný, jenž si objel ležícího brankáře a vstřelil puk do zcela prázdné klece.

Olomoučtí starší dorostenci tak nenavázali na včerejší vítězství proti Mladé Boleslavi, když podlehnuli na svém ledě Písku 5:6. Naopak Písek dnešní výhra těší o to víc, protože včera podlehnul vysoko Vsetínu 0:8.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): Opět se nám nevydařil vstup do utkání, kdy jsme inkasovali rychlý gól. Povedlo se nám však jako včera vyrovnat zápas ještě v první třetině, kdy jsme vyrovnali v poslední minutě první třetiny. Od druhé třetiny jsme však začali tahat za kratší konec a Písek byl postupně lepším týmem. Hlavně se hostům dařilo využívat jejich samostatné úniky, které jsme bohužel nedokázali pokrýt.

Roman Heindl (IHC Písek): Měl jsem trošku obavy po včerejším utkání ve Vsetíně, kde jsme prohráli vysoko 0:8, jestli utkání proti Olomoci zvládneme. Našli jsme v sobě morální sílu a utkání jsme zvládnuli lépe. Naštěstí se nám povedlo vstřelit i hodně branek. Jen tedy nešťastný gól by ten, který jsme si ve své výhodě vstřelili sami, a to nás trochu srazilo dolů. Ve třetí třetině jsme potom opět odskočili a utkání již dovedli do vítězného konce. Chtěl bych kluky pochválit za skvělý výkon.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy