Junioři v roli profi natěračů: S Vajgarem bylo vymalováno již po první třetině

Po vynucené dvoutýdenní přestávce se písečtí junioři vrhli znovu do boje - do zápasového rytmu je tak trochu nekompromisně vrátil hned premiérový prosincový duel, jímž se stalo atraktivní jihočeské derby s výběrem jindřichohradeckého Vajgaru. Ten k Otavě dorazil v rámci devátého kola nadstavby, o jehož výsledku bylo rozhodnuto nezvykle rychle. Svěřencům trenéra Volfa kombinace čerstvě nabytých sil a výhody domácího prostředí evidentně náramně prospěla, naprosté maximum z ní totiž vytěžili již v rámci úvodní dvacetiminutovky, během níž položili absolutní většinu základů svého nedělního triumfu. Po nevydařeném začátku periody, kdy inkasovali z první vážné soupeřovy akce, modrožlutí mladíci neprodleně zabrali a pěti přesnými zásahy v řadě strhli vývoj klání na svou stranu. V prostředním dějství se oba týmy střelecky zcela odmlčely, kosmetické úpravy se tak staly až záležitostí závěrečné třetiny. V té si každý celek připsal ještě po jedné trefě, čímž dali hráči skóre konečnou podobu 6:2. Dvěma góly dnes svému týmu pomohl Adam Novák, třemi body pak na společný účet přispěl kapitán Vojtěch Šuhaj.
Liga juniorů, 9. kolo, ne 9.12.2018, Zimní stadion Písek
Písek
Jindřichův Hradec
6:2
5:1, 0:0, 1:1
Písek: Buchta - Kocour, Houdek, Hora, Kacbunda, Kurfürst - Žák, Fríd, Šuhaj "C", Matašovský, Novotný, Smetana, Novák A., Přibyl "A", Pechlát, Petřík, Brož
Jindřichův Hradec: Kouba (21. Pachamnn) - Budín, Dúška, Řehout, Novák V. - Fiala, Tržil, Mihulka, Brázda, Kupka, Dýcková, Havelka "C", Michal, Karpov, Kalaj

Asi ze staré jihočeské známosti hodily oba celky v nedělním střetnutí veškeré oťukávací akce za hlavu a do plnění svých hokejových povinností se vrhly takřka okamžitě. I proto se u Otavy v rámci úvodních dvaceti minut upotřebily zejména rychlé nohy - hráči totiž nastolili tempo, jež se stalo příslibem živelného a atraktivního duelu. Ten začal (ne)povedenou kombinací domácího Nováka, který se svižným pasem zpoza brány pokusil najít v mezikruží osamoceného Novotného. Písecká čtrnáctka ovšem v rozhodující okamžik smolně promáchla a kupředu tak mohla poprvé vyrazit i jindřichohradecká dvojice. Ta se předcházející akcí svého rivala silně inspirovala, k její následné realizaci navíc použila větší rychlost a především přesnost, pročež prudká přízemní střela Nikoly Dýckové nakonec znamenala jindřichohradecké vedení 0:1. To ale hokejisté Vajgaru dlouho neudrželi, smáznout ho se totiž za necelé dvě minuty podařilo v početní převaze Janu Kurfürstovi, jehož nahození z pozice pravého obránce zdárně proplachtilo až do cílové destinace nad Koubovým levým ramenem. Gólman hostí snad ani neměl možnost pořádně vyjít z údivu, když ho po jednom z následujících vhazování nesmlouvavě překvapil Ondřej Smetana. Na toho zakrátko navázal střelec Adam Novák, jenž svým počinem stvrdil, že hokej vlastně nejsou žádné čáry. Jednoduše si sjel podél pravého mantinelu, zhruba na vrcholu kruhu se napřáhl a svou nekompromisní ranou odskočil na rozdíl dvou branek. Svou verzi evergreenu padesátkrát a stále poprvé pak představil divákům kapitán domácího výběru Vojtěch Šuhaj, který opět zkusil štěstí se svým tradičním protřelým objetím soupeřovy klece, které pak upgradoval křižnou přihrávkou na Matěje Novotného, jemuž už pouze stačilo s lehkostí jemu vlastní zavěsit do levého rohu. Neustále se sympaticky snažící a jinak srdnatě bojující hosté si pod sebou průběžně řezali větev svou velkou nedisciplinovaností, na kterou v závěru třetiny ještě jednou doplatili, když na propastných 5:1 zaokrouhlil pouhé dvě vteřiny před odchodem do šaten tímto dvougólový Adam Novák.

Prostřední dějství se od událostmi nabité zahajovací periody v mnohém lišilo, možná by se dalo i říci, že v porovnání s bezprostředně předcházející poutavou podívanou, jíž se přihlížející namlsali, dokonce zůstalo za očekáváními. V jeho úvodu se ani jednomu z celků dlouho nedařilo usadit se v pásmu, pročež si diváci mohli do detailu prohlédnout a nastudovat založení útoku v podání obou výběrů. Jako první se z tohoto začarovaného kruhu úspěšně vymotali domácí, jejichž útočné snažení museli hosté od oné chvíle odrážet takřka nepřetržitě. Z tohoto tlaku se hráči Vajgaru na chvíli vymanili až při následné početní převaze, během níž Buchtovi pohrozili alespoň několika málo propagačními ranami. S o něco náročnější zkouškou pak za píseckým maskovaným mladíkem mohla dnes již podruhé přispěchat ještě hostující Dýcková, jež se v předbrankovém prostoru pohybovala zcela bez žlutomodrého doprovodu, se svou možností ale ve finále nenaložila vůbec dobře, čímž jindřichohradecká jiskra naděje opět rychle pohasla. Tyto dva světlé momenty hostujícího výběru pak už ovšem znovu zastínila velká střelecká aktivita domácích, kterou režírovalo především duo Hora-Fríd, jež mělo na šestý a ve vzduchu visící gól Písku opravdu vážně spadeno. Ani těmto dvěma ani nikomu z jejich spoluhráčů se však kotouč do sítě nakonec dostat nepodařilo, což mělo za následek, že druhá dvacetiminutovka vývoj zápasu ani o píď neposunula.

Třetí třetina se nesla v duchu úsloví každý chvilku tahá pilku, na své si v ní - ať už více či méně - totiž přišly oba dva celky. Její začátek ozdobila akce domácího Pechláta, který se od pravého mantinelu prohnal brankovištěm, zaparkoval u levé tyče a z otočky zkusil propasírovat puk jím zvětřenou mezerou, kterou však Pachmann stačil k nelibosti žlutomodrého útočníka za vteřinu dvanáct utěsnat. Se svou možností nepochodil ani písecký Fríd, který se o překonání brankáře pokusil nepříjemnou ranou z bezprostřední blízkosti. Hokejisté Vajgaru se prozměnu i nadále potýkali s množícími se dvouminutovými tresty, nicméně ani to pro ně nebyl důvod k tomu házet flintu do žita. Po vyostřené šarvátce, po jejímž skončení si odkráčela schladit hlavu hned čtveřice hráčů - žlutomodrý dres hájili pěstmi Houdek s Přibylem - se skoro jako kdyby tuplovaně či na truc rozjezdili a to takovým způsobem, že Buchtovi znovu zdárně připomněli, jaké to je lovit puk zpoza vlastních zad. O gól, který pro hosty znamenal jakousi satisfakci, se za Budínovy asistence postaral rychlým protiútokem Lukáš Dúška. Tím sice Jindřichohradečtí zdaleka neskončili, gólman Písku ale od onoho okamžiku již více nepochybil. Poslední šanci na korigování výsledku měli hosté při opětovném vyloučení domácího Přibyla, proti čemuž se ale důrazně ohradil Vojtěch Šuhaj, který vteřinu před koncem utkání završil pro svůj tým vyhlížený půltucet.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy