Rychle zpátky na zem…

Po úspěšné čtyřzápasové sérii výher, která vyšvihla juniorku na relativně solidní šesté místo ligové tabulky, přišel opět pád. Drtivý pád. Pražská Hvězda, která při prvním vzájemném měření sil obdržela od IHC solidní balík v podobě debaklu 0:6, ovládla tentokrát suverénně písecký led. Téměř bezchybný brankář Svoboda, disciplinovaný výkon celého mužstva a proměněné šance rozhodly ve prospěch hostů v poměru 2:5. Než se Jihočeši stačili rozkoukat, lovil Tomáš Vojta ze sítě třetí puk a raději přenechal své místo Dědičovi. Ten si udržel neprůstřelnost jen do poloviny utkání, kdy už byl tím pádem stav značně nelichotivý 0:4. Pak sice malinkou jiskřičku naděje vykřesal na doraz bojující Kica, nadlouho ale zůstal mezi žlutomodrými střelci osamocen. Nakonec Svoboda přece jen kapituloval ještě alespoň jednou, to už ale Hora pouze opět snižoval jen na tříbrankový rozdíl, konkrétně na konečných 2:5.
Liga juniorů, 26. kolo, pá 17.12.2004
Písek
Hvězda Praha
2:5
0:3, 1:1, 1:1
Branky: 35. Kica, 55. Hora (Michal Procházka, Jungbauer) – 12. a 49. Rendla (Malý, Novák – Adam), 3. Adam (Šmíd), 7. Malý (Korešovský), 31. Jánský (Šmíd) Rozhodčí: Rejthar - Český, Pešek Vyloučení: 6:8 Bez využití
Písek: Vojta (12. Dědič) – Mikl, Michal Procházka, Filip Procházka, Oranský, Burkoň, Jankovský – Jungbauer, Hora, Kica – Ondrejec, Nikola Gajovský, Holec – Stropnický, Margeta (22. Šimoník), Oulík – od 33. navíc Křepelka
Zápas se ještě nestačil ani pořádně rozjet a Písek už musel dotahovat. Brankář Vojta špatně rozehrál, pouze na hůl Šmída, a ten okamžitě našel jednoduše zakončujícího Adama. Inkasovaná branka zpočátku jako by domácí správně nabudila. Začali se také tlačit do zakončení, ovšem svá kouzla začal pomalu z rukávů tahat i hrdina utkání, gólman Karel Svoboda. V 5. minutě pěkně vysunul Holec Kicu, píseckému kanonýrovi ale nezbývalo nic jiného, než z ostrého úhlu Svobodovi vyprášit betony.

Jako kůl v plotě si asi musel připadat Tomáš Vojta při druhém gólu. Oranský rozehrál z rohu pouze na hůl Korešovského, a jelikož i druhý bek Mikl se nacházel kdesi jinde, jen ne před bránou, mohli střelu svého kapitána nerušeně dorazit dva nehlídaní útočníci v červeném. Povedlo se to Malému. Domácí borci však ani nyní nesložili zbraně, čehož důkazem byla aktivita Holce, který obral o puk jednoho z obránců a našel dobře postaveného Jungbauera, jehož střele se do cesty postavily Svobodovy chrániče. Další střídání prvního útoku (jenž utkání začínal ve složení Jungbauer – Holec – Kica) přineslo opět krušné chvilky před brankoviště hostí. Po kombinaci, do níž se zapojili všichni jeho členové zakončoval nepřesně znovu Jungbauer a Hvězda se dostala do rychlého protiútoku, který zužitkoval Rendla. Vojta byl odvolán a hájit tyče se vydal Michal Dědič. Ten stačil do konce třetiny dobře vykrýt slibný pokus Kukly.

Ihned po startu prostřední třetiny zaspala obrana Písku a trojice Korešovský, Malý, Černý prověřila Dědičovy schopnosti. Ve 22. minutě přišla rutinní srážka Teodora Margety s jedním z protihráčů. Domácí opora si při ní ale obnovila zranění kotníku a byla nucena odstoupit, což znamenalo velmi citelnou ztrátu pro tým.

Svěřenci trenéra Malého se v útočné činnosti alespoň na chvíli zvedli zanedlouho při hře čtyř na čtyři. Časem, po nevybíravém zákroku Šmída na Mikla, dostali žlutomodří výhodu dvojnásobné početní výhody. Nejaktivněji Svobodu testovali Burkoň s Filipem Procházkou, vždy však neúspěšně. Ještě při přesilovce předvedl mladší z Procházků, Michal, své perfektní bruslení, když po Miklově zaváhání na modré čáře elegantně dojel unikajícího Malého a čistě jej odstavil. Ta samá minela jako píseckému kapitánovi se pak povedla i Jankovskému, tentokrát zachraňoval Dědič. Ani on ale posléze nestačil na zakončení Jánského, které přišlo po opětovném nedůrazu beků.

K ofenzívě zaveleli Kica s Jungbauerem. Prvně jmenovaný vydřel střeleckou pozici svému parťákovi, ale ani on, ani hned nato Kica sám, nevyzráli na výtečného Svobodu. Při svém vůbec prvním střídání v této sezóně se ke střele dostal Karel Křepelka a jím vyslaný projektil prolétl po ledě těsně kolem tyče. No pak to tam už konečně spadlo…

Petr Kica už se na to nemohl dívat! Když soupeři opět zastavili útočné snažení domácích a vrhali se na zteč, rozhodl se lídr kanadského bodování IHC něco s tím rychle provést. Na vlastní pěst dobruslil útočníka Hvězdy až do vlastního obraného pásma, jako by se nechumelilo mu prostě vzal puk a hurá na bránu! Sotva přejel modrou čáru, prudce švihl zápěstím, načež se ozval charakteristický zvuk nárazu tvrdé gumy na plexisklo. To už si “Píďa“ nedělal starosti s beky, kteří ho stíhali, a raketovou rychlostí vypálený kotouč mu díky odrazu od hrazení přistál opět na čepeli hokejky. Svoboda se rychle stačil vzpamatovat z úvodní rány a pokoušel se Kicovu dorážku taktéž vykrýt, tentokrát se ale štěstí přiklonilo na opačnou stranu, tedy na tu žlutomodrou.

Obránce hostí Šafář, by se asi nejradši neviděl na ledě ve 38. minutě, kdy poznal, co znamená zkoušet zastavit rozjetého Burkoně. Styl, jakým ho písecká dvaačtyrycítka zesměšnila, byl hodně potupný. Nicméně následný střelecký pokus skončil tak jako tak jen v lapačce Karla Svobody.

Dědič svou bránu hrdinně uhájil v oslabení v polovině závěrečné části proti Hybšovi a Kuklovi, ovšem další bleskový přechod do útoku v gólovém podání Adama a Rendly o minutu později znamenal pátý zásah Pražanů. O drobnou kosmetickou úpravu se postaral v čase 54:00 Jan Hora tečující střelu Michala Procházky, která přišla okamžitě po Jungbauerem vyhraném vhazování.

Písečtí dostali ještě jednu slibnou možnost v podobě přesilovky pět na tři, při ní si ovšem cestu do sítě nenašly ani povedené rány Filipa Procházky. V samotném závěru zápasu pak oba týmy nevyužili samostatný nájezd, takže se skóre už nezměnilo.
Pro pořádek: Nejprve se Petr Ondrejec snažil efektně ve středním pásmu sklepnout na rozjetého Holce, puk ale dosedl naprosto ideálně na hůl opačným směrem směřujícího Šmída. Dědič zůstal pro jistotu stát na brankové čáře jako tvrdé Y a útočník Hvězdy mu trefil hokejku. A nakonec, Tomáš Burkoň v podstatě od vlastní brány vyslal přesný pas Gajovskému na útočnou modrou, “Káně“ však tentokrát neměl svůj den, což potvrdil i tímto nepovedeným únikem. Konec!

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy