Junioři ztratili dobře rozehrané klání, s Chrudimí padli po nájezdech

Nebe a dudy, i tak by se dal v krátkosti definovat průběh dvou posledních duelů písecké juniorky. Zatímco v pátečním střetnutí s hokejisty Ústí nad Labem utekli hrobníkovi z lopaty a zvrátili nepříznivý vývoj střetnutí ve svůj prospěch, nedělní zápas s výběrem Chrudimi je přiměl ochutnat vlastní medicínu a vidět věci z té druhé odvrácené strany příběhu. Písečtí na svůj předcházející heroický výkon poměrně snadno navázali a zažili povedený vstup do utkání, když si v rámci úvodních dvaceti minut dokázali vypracovat příjemné dvoubrankové vedení. Dělat si vrásky nikterak nemuseli ani v nadcházející periodě, během níž své vedení ještě jednou navýšili, měli k dispozici dvě přesilové hry a na vrub jim dokonce šlo jako bonus jedno trestné střílení. Tento idylický scénář pohádky dvanáctého kola se však hochům od Otavy začal spolu s nástupem do třetího dějství pomalu ale jistě hroutit. Hráči Chrudimi zalovili na dně zbytku svých sil a nadechli se k parádnímu obratu, jímž dali hráčům IHC pořádné kapky. O svém triumfu rozhodli po oboustranně poněkud fádním prodloužení až v samostatných nájezdech, po jejichž ovládnutí zvítězili v poměru 4:5 a po zásluze brali bod navíc.
REDSTONE Extraliga juniorů, 11. kolo, ne 20.10.2019, Zimní stadion Písek
Písek
Chrudim
4:5sn
3:1, 1:0, 0:3 - 0:1
Písek: Buchta (Karbulka Jakub) – Vajner, Fríd "A", Andrle, Kulvejt, Cibuzar, Novotný "A", Karbulka Jan, Tampier, Šafář, Přibyl "C", Egert, Kurfürst, Petřík, Brož, Krýner
Chrudim: Matoušek (Dosoudil) – Prýl, Obr, Formánek "A", Pejzl, Šťastný, Odehnal, Felcman, Hykl, Cimburek, Hebek "A", Hrdlička, Heligr, Pavlík, Hledík, Kmoníček, Langr "C"

Skóre zející na výsledkové tabuli po skončení úvodního dějství plně odpovídalo tomu, co v jeho průběhu oba zúčastněné celky předvedly. Zatímco písecká omladina se mohla po zásluze těšit z příjemného dvougólového vedení, hosté měli na svém kontě alespoň motivační trefu za snahu. Prvních pár minut zcela režírovala domácí formace Matěje Přibyla, která svého soupeře zaměstnávala v každičkém střídání. Byl to právě písecký kapitán, kdo měl také zanedlouho spadeno na otevření střeleckého účtu nedělního střetnutí, když potěšil divácké oko krásnou souhrou se svým týmovým kolegou, který mu z levé strany kluziště adresoval přesnou přihrávku na spodek kruhu. Přibylova dobře mířená rána z první však v odkryté části klece své místo nenašla, neboť ji Matoušek vystavil stopku svým svižným přesunem. Plné ruce práce měli hráči Chrudimi i se žluto modrým Matějem Novotným, kterého ne a ne ubránit. Se džbánem pak chodili pro vodu tak dlouho, až se ucho skutečně utrhlo - osamocený písecký útočník využil svého výhodného postavení a svou střelou bez přípravy zacílil do volného prostoru u bližší tyče. Stejné zakončení následně zvolil i střelec Jaroslav Krýner, jenž se svedl prosadit i ze ztížené střelecké pozice, kdy při svém pokusu klesl na ledovou plochu. Rozparáděné domácí pak na pár chvil přibrzdil svou bleskovou odpovědí hostující Dominik Pejzl, jehož parádní příklep ze středu modré čáry rozezvučel po přejití brankové čáry Buchtovu levou tyč. Toto chrudimské korigování skóre nelibě nesl Jaroslav Krýner, kterému se naskytlo zcela volné pole působnosti poté, co pro sebe uzmul kotouč a zužitkoval své rychlé nohy. Matouška nejprve zmátl svižným naznačením a poté zasunul puk za jeho záda. Svým učebnicovým vymícháním soupeřova gólmana tak upravil na prozatímních 3:1.

Na průběh prostřední dvacetiminutovky měl poměrně velký dopad především chrudimský nešvar v podobě nedisciplinovanosti. Do úzkých se poprvé dostali začátkem periody, kdy na trestnou lavici usedl kapitán hostujícího výběru Langr. Hned poté, co se za ním zavřela dvířka, rozjeli Písečtí svou premiérovou přesilovkovou kombinaci. Ta šla po ose Přibyl-Šafář-Jiří Egert, jenž netrpělivě postával na vrcholu pravého kruhu, kam také dostal přesnou přihrávku, kterou už pouze zručně poslal a uklidil do pravého rohu Matouškovy svatyně. Na holích domácích hokejistů byla od oné chvíle logicky patrná větší herní pohoda, jejich projev působil zdravým a jistým dojmem, což se náležitě promítalo do veškerého jejich střeleckého snažení. Společně si takto notovali až do třiatřicáté minuty, kdy byl Matěj Fríd hlavním sudím přistižen při podražení soupeře. Oslabení jeho tým nakonec v pohodě ustál, písecká čtyřka pak svůj prohřešek ještě navíc částečně odčinila svým samostatným únikem, do nějž ji vyslal jeden ze spoluhráčů dlouhým pasem do směru jízdy okamžitě po návratu do hry. Pořádně na mále však měli hosté až po provinění se Dominika Pejzla, který svým nedovoleným zákrokem naservíroval trestné střílení zahákovanému Jaroslavu Krýnerovi. Ten se se svou příležitostí ovšem nepopasoval vůbec dobře a skóre tak zůstalo netknuté.

Třetí třetina nejednou přiměla veškeré přihlížející si nervózně poposednout a svým nenadálým vývojem zároveň nastolila hlodavou otázku, který z výběrů má větší smysl pro dramatično. Varovný prst zdvihli Chrudimští již po necelých dvou minutách, kdy se zdálo, že je jimi písecký brankář podruhé v dnešním zápase překonán, ruce nad hlavy však nakonec zvedali předčasně. Kotouč za záda žlutomodrého gólmana zdárně a bez pochyby dostali až o několik chvil později, kdy pro ně jiskru naděje vykřesal bojovně naladěný a zarputile hrající Nicolas Langr, jemuž se podařilo skórovat i navzdory pádu svou přizvednutou střelou zleva, jež skončila někde v úrovni nad Buchtovým ramenem. A tak se stalo, že někde na přelomu závěrečné dvacetiminutovky hosté viditelně ožili a střelecky výrazně pookřáli. Na dostřel se pak i díky této skutečnosti dostali ve dvaapadesáté minutě, kdy přesný zásah zaznamenal Zdeněk Formánek. Z míry vyvedení Písečtí si po další inkasované brance ještě navíc sami zavařili dalším zbytečným vyloučením, které se jim velice rychle stalo osudným - početní výhodu totiž přetavil ve vyrovnávací trefu Milan Hykl. Vyrovnání sil na ledové ploše nasměrovalo duel do prodloužení, kde měl nejblíže k rozhodnutí písecký Stanislav Vajner, se svou kličkou však v rozhodující okamžik nepochodil a poslal puk pouze na zadní mantinel. Osud celého klání tak musely určit až samostatné nájezdy, v nichž byli šťastnější hokejisté Chrudimi. Těm vítězství vystřelil ve čtvrté sérii Ondřej Šťastný, jenž byl současně jediným úspěšným exekutorem.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy