Písečtí dorostenci odvážejí z Liberce důležitý bod

Liberec vedený novou trenérskou dvojicí Nedvěd st. - Peřina je zatím v extraligové tabulce na posledním místě a zápas s Pískem byl pro vývoj souboje o záchranu velmi důležitý. Bílí Tygři se sice dostali do vedení, ale Stanislav Pešta ve 30. minutě vyrovnal a nakonec v závěru Písečtí sahali i po výhře, Gába však šanci neproměnil. Liberec měl po většinu utkání více ze hry, ale obdivuhodný výkon podal brankář Jakub Kovář.
Extraliga dorostu, 12. kolo, čt 7.10.2004, Svijanská aréna
Liberec
Písek
1:1
1:0, 0:1, 0:0
Branky a nahrávky: 7. Ropický (Jaroměřský) - 30. Pešta (Kouba, Járos). Rozhodčí: Neťuka - Hrubý, Podrazil. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Střely na branku: 34:41.
Liberec: Vajner - Sládek, Čejka, Jaroměřský, Seidl, Zákoutský, Kajínek - Smetaník, Langr, Novák - Duda, Ropický, Zeman - Kopic (od 40. Řehák), Falta, Peřina. Trenéři: Jaroslav Nedvěd st. a Jiří Peřina. Vedoucí mužstva: Jiří Duda.
Písek: Kovář Jakub - Mazanec, Kašpar, Maršík, Petele, Járos, Švácha - Bican, Pešta, Kouba - Fořt, Jiřík O., Jiřík K. - Moucha, Kovář Jan (od 20. Gába), Formánek. Trenéři: Václav Baďouček a Miroslav Šperl. Vedoucí mužstva: Vladimír Bican.
Bílí Tygři zahájili utkání lépe a častěji podnikali nájezdy do obranného pásma soupeře. Písek však důslednou obranou nepouštěl domácí útočníky ke střelbě a přesnou kombinací vyrážel k protiútokům. Ve 2. minutě domácí obránce Kajínek „namazal“ ve vlastní obranné třetině přímo na hůl atakujícího Mouchy a brankář Vajner si připsal první zákrok. Odpovědět se pokusil liberecký útočník Peřina. Jeho nahození brankář Kovář v lapačce neudržel a tak musel zaskočit obránce Mazanec a puk odpálit do bezpečí.

Domácí Bílé Tygry podržel brankář Vajner po střelách Járose, Pešty a Bicana. Přílišné útočné choutky hostů Tygři zchladili v 7. minutě. Přihrávku Jaroměřského převzal na červené čáře Ropický a po mantinelu pronikl do útočného pásma. Na pravém kruhu se kličkou zbavil obránce a blafákem, po ledě, překonal Jakuba Kováře v písecké brance.

V 9. minutě, v době kdy trestnou lavici zahříval domácí Peřina, prošel odvážně do útočného pásma písecký Ondřej Jiřík. Liberečtí obránci mu ve střele zabránili v poslední chvíli. Při protiútoku to na hostujícího brankáře zkusil Kopic s chytrostí. Puk, po střele pod nohy, Kovář nekontroloval, ale dojíždějící Falta ho do sítě usměrnit nedokázal. Další šanci neproměnil ani domácí Duda. Těsně před první sirénou se pokusil brankáře Vajnera zaskočit Pešta. Chytře nahozený puk, padající list, skončil bez zásahu brankáře těsně mimo.

Druhá třetina začala obrovským náporem domácích. Střely Zákoutského, Peřiny i Čejky ale hostující brankář Kovář zlikvidoval. Efektně si poradil i s dělovkou Kopice, kterou likvidoval parádním semaforem. V době svého největšího tlaku zapomněl Liberec na obranu a soupeř toho bleskově využil. Přihrávku od Járose převzal na červené Kouba a přesně nahrál doprava, na modrou, Peštovi. Mezi ním a domácím brankářem už nikdo nebyl. Pešta z bodu pro vhazování, střelou těsně nad ledem, Vajnera prostřelil. Z následného vhazování mezi píseckými hráči drze prokličkoval Novák, ale ani on Kováře překonat nedokázal. Lapačka píseckého brankáře byla stejně rychlá, jako střela.

Píseckým vstřelený gól pomohl a opustili svou pasivní hru. Zato na hokejky domácích se začala vkrádat nervozita a z ní pramenily nepřesnosti v rozehrávce. Ve 34. minutě měli hosté výhodu početní převahy, ale využít jí nedokázali. Výsledkem byly pouze dvě střely Kašpara, které Vajner zlikvidoval, stejně jako teč Ondřeje Jiříka po střele Maršíka. Před koncem druhé části hry se dvěma akcemi blýskl liberecký Smetaník. Nejprve sám prokličkoval útočným pásmem, ale na střelu už mu síly nezbyly. Napodruhé se dostal s Novákem do přečíslení, ale jeho spoluhráč z útoku puk do písecké branky usměrnit nedokázal. Znovu se projevila liberecká neschopnost vstřelit branku.

Třetí třetina začala střelou libereckého Sládka. Brankář Kovář byl ale opět na správném místě. Obrovská šance na druhé straně, před libereckou brankou, byla k vidění při vyloučení domácího Čejky, ve 44.minutě. Od modré pálil Fořt a Gábova teč jen těsně minula domácí branku. Stále se hrál útočný hokej a obě mužstva se snažila strhnout vítězství na svou stranu. Ve slibné střelecké pozici se ocitl písecký Karel Jiřík. Svou šanci však zahodil, stejně jako liberecký Duda nedokázal v gól proměnit ideální přihrávku Ropického.

Rozhodnout mohli nejprve hosté. V 56. minutě vyhrál v útočné třetině Gába vhazování a nahrál dozadu Šváchovi. Jeho dělovku vyrazil Vajner před sebe, přímo na Gábovu hůl. Gába správný okamžik ke střele promarnil a přestřelil. Moucha, číhající za brankou, puk vzduchem vrátil zpět do brankoviště, kde však skončil pod těly bránících i útočících hráčů. Na druhé straně se libereckému Langrovi, po akci Nováka se Smetaníkem, brankáře Kováře překonat podařilo, ale branka byla posunuta dříve, než v ní skončil puk. Rozhodčí viděl celou situaci správně a rozpažením branku neuznal. A když si cestu do branky nenašel puk ani po střelách píseckého Kouby a libereckého Zákoutského, rozešli se oba soupeři smírně.

Ohlasy trenérů

Jiří Peřina (Liberec): „Opět jsme doplatili na naší starou bolest, neproměňování šancí. Z největšího tlaku jsme gól dát nedokázali, naopak jsme v té době inkasovali. Po celý zápas jsme byli lepší, ale soupeř vyrážel do nebezpečných protiútoků. V závěru utkání jsme zkoušeli všechno možné, abychom vítězství strhli na naší stranu, ale už to nebylo ono.“

Václav Baďouček (Písek): „Myslím, že s výjimkou úvodních deseti minut ve druhé třetině, kdy nás soupeř jasně přehrával, byla hra vyrovnaná. V době největšího tlaku Liberce jsme dali vyrovnávací gól. Utkání bylo kvalitní a i přes jeho důležitost se hrál otevřený hokej. My jsme se ziskem bodu spokojeni. Každý bod ze hřiště soupeře je pro nás velmi cenný. Příští utkání hrajeme s Litvínovem a doufám, že dnešním zápasem jsme odstartovali úspěšný týden.“

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy