Sparta byla nad síly píseckého dorostu

P r a h a - Písecký dorost se ve čtvrtek večer letos poprvé představil v pražské T-Mobile Areně. Hosté se sice ujali vedení brankou Davida Formánka, ovšem domácí do kone první části čtyřmi góly otočili zápas. Hosté bojovali, ještě za stavu 1:3 nastřelili tyč, ale převaha Sparty, kterou před sezónou posílili hráči ze všech koutů republiky, byla patrná. Písek se ještě pokusil zdramatizovat zápas na začátku závěrečného dějství, kdy snížil na rozdíl tří branek, ovšem sparťan Rybecký necelých sedm minut před kone zlomil písecký odpor. Branky hostí vstřelili David Formánek, Stanislav Pešta a Milan Sibernágl.
Extraliga dorostu, 16. kolo, čt 21.10.2004, T-Mobile Aréna
Sparta Praha
Písek
9:3
4:1, 2:0, 3:2
Branky a nahrávky: 9. Morkes (Rybecký, Mrňa), 11. Kafka (Sem, Regner), 15. Meidl (Kupec), 19. Mrňa (Jobb), 23. Regner (Kafka), 26. Novotný (Sem), 54. Rybecký (Mrňa), 56. Morkes (Rybecký), 60. Regner (Bacovský) – 8. Formánek (Gába), 41. Pešta (Mazanec), 46. Silbernágl (Formánek). Vyloučení: 7:7. Rozhodčí: Krejcar.
Sparta Praha: Neuvirth – Sem, Haschka, Procházka, Spudil, Kosek, Vošmik, Jobb, Malý, Hanzl – Rybecký, Mrňa, Morkes – Kafka, Regner, Kupec – Novotný, Meidl, Bacovský – Sladký, Pacovský
Písek: Jakub Kovář (26. Zeman) – Švácha, T. Kovář, Mazanec, Heindl, Šimoník, Kašpar, Peterle, Maršík – Pešta, Moucha, Silbernágl – Gába, Jan Kovář, Jiřík – Šafář, Kouba, Fořt – Habart, Formánek, Bican.
Ve čtvrtečním mistrovském utkání dorostenecké extraligy zavítal na horký sparťanský led celek z Písku. Jenže úvod zápasu se vyvíjel úplně opačně. Ačkoliv byl po dvaceti třech vteřinách utkání vyloučen hostující Kouba, domácí borci přesilovku využít nedokázali. A jelikož byli Středočeši i v dalších minutách bezzubí a vypracované šance úspěšně zahazovali, zaúřadovali písečtí hráči. Při prvním vážnějším útoku se v rohu uvolnil Gába, přihrál před branku Davidu Formánkovi, který z otočky zavěsil – 0:1.

Sparťany inkasovaná branka okamžitě probudila. Vedení Jihočechů mělo jepičí život. O minutu později totiž využil zaváhání písecké obrany Lukáš Rybecký – do prázdné branky mu servíroval Morkes – 1:1. V jedenácté minutě domácí dokonali obrat. Při signalizovaném vyloučení Kafka propasíroval puk mezi betony brankáře Kováře – 2:1. V 16. minutě se skóre měnilo znovu. Písecká obrana, v T - Mobile Aréně hodně nejistá, si vybrala další slabší chvilku. Písecký Šimoník při výhodě muže v poli trestuhodně ztratil puk a Radek Meidl rozvlnil síť potřetí – 3:1. V sedmnácté minutě o sobě dali vědět i hostující útočníci. Po individuální akci Bicana střílel Pešta, jenže domácí Neuvirth byl pozorný. Pár vteřin poté, co mu v devatenácté minutě pomohla tyčka, blýskalo se na druhé straně. Jobbovu střelu bez problémů dorazil a stav prvního dějství doupravil Pavel Mrňa – 4:1.

Do prostřední dvacetiminutovky vstoupili domácí s výhodou hráče v poli – Formánek byl potrestán za držení, přesilovka však ke gólu nevedla. Ze sítě lovil Kolář pouk počtvrté až v třiadvacáté minutě. Písecká obrana nechala zcela bez povšimnutí duo Kafka – Regner, druhý jmenovaný se v ideální pozici nemýlil – 5:1. Chvilku na to hráli hosté přesilovou hru. A protože si při ní počínali zcela nehokejově a o její závěr se zbytečným faulem v útočném pásmu připravili, přišel krutý trest. Krásnou branku Davida Sema přetavil v šestý úspěch Štěpán Novotný – 6:1.

Půltucet branek vyhnal hostujícího gólmana Kováře na střídačku, jeho místo zaujal Michal Zeman. A drtivému náporu domácích dlouho odolával s čistým štítem, nutno podotknout že s nemalou dávkou štěstí. Hlavně při přesilové hře Sparty v závěru druhé třetiny předvedl několik dobrých zákroků a hlavně jeho zásluhou svítila na světelné tabuli jen šestka.

Po dosavadním vývoji duelu hrozilo, že sparťanští mladíci budou při vstupu do třetí části hry těžko hledat motivaci. Černý scénář se naplnil. Hned ve 41. minutě, kdy Neuvirtha prostřelil Stanislav Pešta 6:2. Ve 45. minutě Kovář vychytal tři šance domácích, zato na druhé straně branka padla. Formánek přihrával a Milan Sibernágl ukázal, že hosté mají chuť koncovku zdramatizovat – 6:3.

Ale domácí jejich touhu nesdíleli. Opět převzali otěže utkání a brzy se prosadili i střelecky. V 54. minutě se trefil Lukáš Rybecký – 7:3. Dvě minuty na to ten samý hráč přihrál před branku Petru Morkesovi a ruce domácích letěly nahoru znovu – 8:3. V poslední minutě utkání uštědřil definitivní ránu bezbranným hostům Tomáš Regner – 9:3. Pár vteřin před koncem měli Pražané na hokejkách ještě desátou trefu, ale na ni již nedošlo.

Ohlasy trenérů

Karel najman (trenér Sparty): Přijel k nám Písek, který je téměř poslední. Písečtí hokejisté z nás měli strach, vycítili jsme to a proto se nám hrálo docela dobře. Zaslouženě jsme zvítězili. Měli jsme sice velmi špatný začátek třetí třetiny, ale naštěstí už se neopakovalo, abychom ztratili body, jako se nám to v poslední době stávalo. álemm se nám to stalo v Budějovicích a prohráli jsme zbytečně brankami v závěru například v Plzni. Téhle ztráty koncentrace se musíme vyvarovat. Pracujeme na tom.

Václav Baďouček (asistent trenéra Písku): Dnešní zápas moc k hodnocení není. Hráli jsme moc zakřiknutě a bázlivě. Věděli jsme, že je na tom Sparta kombinačně velmi dobře a chtěli jsme proto hrát důslednou obranu. Vydrželo ná to však jen osm minut. Po našem vedoucím gólu to vypadalo nadějně, ale pak jsme po chybách v našem obranném pásmu dostali čtyři góly a bylo po zápase. Nakonec jsme to ještě na začátku třetí třetiny chtěli zdramatizovat, svitla maličká naděje, ale nepovedlo se to.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy