Těsná výhra přiblížila Žďár k play-off. Písek musí dál bojovat

Podle předpokladů byl ve Žďáru nad Sázavou k vidění vyrovnaný zápas dvou sousedů v tabulce. Vítěz se totiž mohl výrazně přiblížit účasti ve vyřazovacích bojích, tedy za předpokladu, že 11. Trutnov ve 32. kole neuspěje. Důvod k radosti měli tedy po zápase domácí, kteří ve třetí třetině v přesilové hře rozhodli o výhře 2:1 nad nekompletním týmem Jihočechů. Písek zůstává na 10. pozici a dvě kola před koncem základní části má na Trutnov čtyři body náskok.
2. liga ČR sk. ZÁPAD, 32. kolo, so 6.2.2016
Žďár nad Sázavou
Písek
2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 8. Kaňka (Kunstmüller), 43. Březina (Střecha T., Pleva) – 35. Duchoň (Koutenský)
Rozhodčí: Pokorný – Polák, Rampír. Vyloučení: 2:2 Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.
Diváci: 813
Střely na branku: 33:24.
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Pleva, Lojek, Smejkal, Střecha L., Rašner – Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Březina, Gregar, Malec, Vítek, Střecha T., Kovářů, Bureš
Písek: Panec – Semrád, Jirků, Hanus, Škopek, Hřebíček, Pavlíček, Koutenský – Volf, Vlček, Urbanec, Sýbek, Bernad J., Pašek, Ferebauer, Novák, Duchoň

Na utkání byla znát jeho vysoká důležitost a oba soupeři do něho dávali vše, co bylo v jejich silách. Od prvních do posledních sekund se hrálo ve vysokém tempu a diváci si mohli užívat atraktivní hokej skvělé úrovně. Jediným nedostatkem byl nízký počet branek, ale krásné akce a fantastické zákroky brankářů to bohatě vynahradily. Trenér Sobotka se musel obejít bez dvou opor základní sestavy obránce Pavla Staňka a útočníka Lukáše Krupky, ale po zranění se k týmu vrátil opět Tomáš Střecha.

Vstup do utkání měli o něco ostřejší hosté. Hned v první minutě musel Jiří Sláma zachraňovat nebezpečnou situaci, do které se dostal jeden z píseckých hráčů po chybné rozehrávce domácích. Žďárský brankář byl v permanenci i v následujících minutách a několikrát svůj tým podržel důležitými zákroky. Ve druhé polovině úvodní třetiny již domácí srovnali se soupeřem krok v aktivitě a vypracovali si rovněž několik nadějných příležitostí. Ovšem na obou stranách kluziště excelovali gólmani.

Píseckého brankáře Michaela Pance nedokázal tváří v tvář překonat Březina v 11. minutě, ani o tři minuty později Kunstmüller, jenž se šikovně prokličkoval až před branku, ale na Pance nevyzrál. Neujala se ani šance Vítka z přečíslení ani střela Malce z dobré pozice a ani Lojkova rána v závěru třetiny. V posledních sekundách se prosmýkl před Slámu Pašek, ale žďárský strážce svatyně předvedl další skvělý a hodně důležitý zákrok. Nejspokojenější tedy odcházeli po dvaceti minutách do kabin oba brankáři.

Ve druhé třetině pokračoval vyrovnaný a vynikající hokej ve vysokém tempu. Ve velké šanci se opět ocitl Pašek při přečíslení dva na jednoho, ale ani tentokrát na Slámu nevyzrál. Úvod prostřední části však přeci jen patřil spíše domácímu celku, který několikrát zatlačil soupeře, ale Panec stále odolával. Prolomit jeho neprůstřelnost se podařilo až ve 28. minutě. Luboš Kunstmüller vybojoval za brankou kotouč a nasměroval jej před brankoviště, kde se pohotově zorientoval Michal Kaňka a přiklepl puk do branky – 1:0.

Vedoucí branka domácí hokejisty i diváky ještě více nabudila a několikrát byli Žďárští blízko brankové pojistce, ale Panec byl již opět proti. Místo toho přišlo ve 35. minutě vyrovnání. Koutenský nahrál na pravý kruh, odkud ukončil Slámovu neprůstřelnost Jiří Duchoň. A o minutu později mohlo být ještě hůř, když vůbec poprvé v zápase rozhodčí foukl do píšťalky proto, aby některého z hráčů poslal na trestnou lavici a to žďárského Davida Vítka.

Domácí však oslabení sehráli velice dobře a soupeře do žádné vážnější šance nepustili, až ve chvíli, kdy naskakoval Vítek z trestné lavice, musel Sláma ukázat svoji hbitou lapačku, aby zneškodnil nebezpečnou střelu hostů. I po dvou třetinách byl stav nerozhodný a o všem mělo rozhodnout až závěrečné dějství.

V jeho začátku dostali také domácí početní výhodu po faulu Škopka. A Plameny s ní naložily podstatně lépe. Tomáš Střecha si vyměnil kotouč s Plevou a následně našel na pravém kruhu volného Davida Březinu, jenž úžasnou ránou bez přípravy rozvlnil síť písecké branky - 2:1. K vyrovnání mohla hostům pomoci další přesilová hra po faulu Libora Střechy ve 49. minutě. Plameny však tuto ošemetnou situaci zvládly a opět soupeři nedovolily vážnější ohrožení Slámovy branky.

V 53. minutě mohl vnést větší klid do řad domácích Gregar, který byl v úniku faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Žďárský útočník však nedokázal přesně trefit mezírku mezi Pancovými betony a tak z tohoto souboje vyšel jihočeský brankář vítězně. Hosté se snažili o vyrovnání, ale domácí výbornou a zodpovědnou obrannou hrou, podpořenou jistým Slámou, dál drželi těsné vedení. V závěrečné minutě ještě hosté zkoušeli hru bez brankáře, ale ani tato situace již další branku nepřinesla ani na jedné straně. Hokejisté SKLH tak mohli spustit, společně s fanoušky, oslavy důležitého vítězství.

Ohlasy trenérů

Karel Slabý, trenér Písku: Kdybychom v první třetině dali tři góly z těch šancí, které jsme si vypracovali, tak to mohlo být celé jinak. Soupeře jsme přehrávali, ale byla tam naše laxnost a nedůraz. O přestávce jsem klukům říkal, že na to doplatíme, ať tomu jdou naproti, ať se to tak nestane. A stalo se… Domácí perfektně využili přesilovku, to musím říct. Myslím si, ale že bychom si tady dnes alespoň bod zasloužili a je to škoda.

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy