Junioři si sáhli na dno svých sil

Takhle vypjaté zápasy nepřináší juniorská liga do Písku příliš často. S ostrým nástupem z obou stran se vzhledem ke kvalitě pražského týmu počítalo. Následovalo šťastné vedení domácích, ihned nato jejich totální pětiminutový kolaps okorunovaný čtyřmi inkasovanými góly a střídání brankářů – to vše se natěsnalo do úvodních dvaceti minut. Po první přestávce totiž začalo domácí mužstvo dřít v tom pravém smyslu slova. Po třech minutách se podruhé trefil Jiří Fořt a dal tak Píseckým naději. Půl zápasu potom modrožlutí pustili své protihráče v podstatě jen k ojedinělým výletům k brankovišti, které od 20. minuty střežil Marek Čunát. Jenže měli ještě jednoho soupeře – pověstné štěstí. Všechny odražené puky směřovaly tam, kde nebyl žádný domácí hráč, přihrávky přeskakovaly hokejky… A navíc nebyl chybou rozhodčího uznán třetí Fořtův zásah na začátku posledního dějství! Viditelná snaha tak zůstala jen snahou.
Liga juniorů , 4. kolo, pá 30.9.2005
Písek
Hvězda Praha
2:4
1:4, 1:0, 0:0
Branky: 12. Fořt (Klas, Ondrejec), 24. Fořt (Pešta, Ondrejec) – 15. Urban (Nesvadba), 16. Kukla (Hybš, Bílek), 18. Hybš (Moravec, Kukla), 20. Moravec (Urban) Vyloučení: 4:7, navíc Ondrejec 10 minut OT Využití: 0:1
Písek: Vojta (20. Čunát) – Petele, Maršík, Švácha, Jankovský, Železný, Klas – Stropnický, Hora, Šimoník – Pešta, Ondrejec, Fořt – Kouba, Jiřík, Formánek – Bican.
Hvězda Praha: Haspeklo – Bílek, Bártů, Holub, Homonický, Hořák, Hybš, Kratochvíl, Kraus, Kukla, Moravec, Nesvadba, Petráček, Slavík, Urban, Velehradský, Verbík
Nedlouho po úvodním buly se do nebezpečného zakončení bekhendem prodral kapitán Hvězdy Tomáš Urban. Ten v utkání vyčníval nejen svým výborným výkonem ale také dvoumetrovou postavou, která dělala domácím obráncům časté problémy. Úvodní minuty obecně patřily spíše pražským hráčům a více práce měl proto Tomáš Vojta. Jenže dlouhodobé obléhání jeho území nevyneslo hráčům z hlavního města žádné ovoce. Po jednom z okamžiků, kdy uzavřeli bránící pětici v obranném pásmu, se puku zmocnil Petr Ondrejec a namísto jednoduchého vyhození volil svou typickou jízdu do útočného pásma. Za modrou čárou poslal přihrávku do druhé vlny Klasovi, který našel na pravé straně Fořta. Jeho střelecký pokus se ve skrumáži před brankou odrazil tak, že gólmanu Haspeklovi prosvištěl mezi nohama. Písečtí jako by se nechali snadným vedením ukolíbat a začali zapomínat na obranu. Jako varování, které však vzhledem k pozdějšímu vývoji nevzali domácí beci nijak vážně na vědomí, byl průnik Hybše přes tři hráče a následné ohrožení Vojty.

Lehkovážný pokus Jankovského o obhození Urbana znamenal přečíslení. Mohutný forvard posunul na Nesvadbu, který mu krásně přiťukl do volného prostoru a Tomáš Urban nerušeně a úspěšně praktikoval na domácího brankáře svůj blafák. A to byl teprve začátek. Přesně minutu nato si proklestil cestu po levém mantinelu Hybš, a protože domácí se ve čtyřech stáhli před Vojtu, aniž by bránili jediného protihráče, dostal křížný pas zákonitě neobsazený Kukla a nerozpakoval se bez přípravy poslat puk pod horní tyčku. A písečtí obránci excelovali i nadále. Verbík doslova a do písmene přebruslil Maršíka, ovšem Vojta stál na správném místě a ukryl kotouč ve svých chráničích. Za nenápadnou hru vysokou holí byl v 18. minutě vyloučen Klas a na trestné si pobyl pouhou půlminutu. Další přihrávku napříč pásmem napálil z voleje na Vojtovu klec Kukla, ovšem netrefil. Jenže obrana IHC zapomněla na Hybše u druhé tyče, a ten vrátil odraženou střelu za záda domácího brankáře. První písecká formace sice odpověděla s vervou při několika dorážkách Peteleho střely, všechny pokusy ale dostaly nálepku ‚neúspěšné‘. Školení z efektivity mohli modrožlutí sledovat nedlouho poté. Urban prošel přes Klase tak jednoduše, jako prochází člověk otevřenými dveřmi, a na opačnou stranu pásma poslal rozjetému Moravcovi gólovou nabídku, která nezůstala nevyužita. Tomáš Vojta, ač nelze tvrdit, že by inkasované branky byly přímo jeho vina, se poroučel na střídačku a mezi tyče se postavil Čunát. Ihned po přestávce se mu přijel představit Urban, nový muž na hřišti ale jeho ránu úspěšně zneškodnil.

V polovině 24. minuty vyhrál Ondrejec v útočném pásmu vhazování na Peštu, který bez přípravy provětral Haspekovy betony, ovšem na nic nečekající Fořt pohotově udal puku souřadnice na cestu za brankovou čáru. Čunát následně udržel naděje na zvrat hbitým položením do Nesvadbovy kličky, krátce nato schoval Verbíkovu bombu do náruče. Iniciativu tak mohli konečně přebrat domácí útočníci… Jenže, jak už bylo z míněno v úvodu, štěstí si tentokrát vybralo jiný objekt svého zájmu. To by totiž vyražená Stropnického střela nepřeskočila v nadějné pozici Horovi čepel hole, Hybš by si přihrávku domácího kapitána srazil do brány a ne několik centimetrů vedle nebo by Ondrejcův útok po mohutném náporu protlačil puk za Haspeklova záda.

Ta v tomto směru nejhorší rána ale přišla na startu závěrečné části hry. Peštova nepřesná rána se odrazila od zadního hrazení na hokejku Fořta, který ji usměrnil do brány. Gól to evidentě byl, ovšem sudí nestál ve správné pozici, takže hostující obrana vyškrábla puk zpoza brankové čáry a žádná změna skóre se nekonala. Deset minut před koncem dostali Písečtí dobrou příležitost. Jednu z posledních. Petráček sestřelil Šmoníka a vyfasoval dvojnásobný trest za hrubost. Jenže namísto nacvičených přesilovek předvedli hráči okolo Petra Stropnického jen zoufalou snahu bez efektu. Naopak pět minut před závěrečnou sirénou mohl veškeré šance zmrazit Nesvadba, Čunát mu ale potenciální radost zkazil. Na druhé straně hřiště putoval puk po ose Šimoník – Stropnický a dorážející Hora, ovšem bez konečného úspěchu. Stejně tak neuspěl Fořt, jenž opět pálil po odrazu původní střely, tentokrát mu ale v hattricku zabránil obětavým skokem sám brankář Haspeklo. V 59. minutě odvolal trenér Rybáček Čunáta z branky a jeho svěřenci zaútočili v šesti. Ovšem i ta největší příležitost, Horova teč Šváchovy rány, skončila mimo tyče…

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy