Drama Písek - Strakonice rozhodl Mikeska

Velmi zajímavou podívanou nabídl zápas prvního kola se sousedními Strakonicemi. Už už se zdálo, že utkání bude jasnou záležitostí domácího týmu, písecký Míka totiž již v sedmé minutě zvyšoval na 2:0 a hosté se nedostávali téměř k ničemu. Poté ale přišla druhá třetina a obraz hry se radikálně změnil, Písečtí nevěděli, kam dřív skočit, a dvakrát inkasovali. Třetí třetinu už ale svěřenci trenérů Šperla a Slabého zvládnuli podstatně lépe, díky přesilovkové trefě Ondřeje Mikesky se ujali vedení, které už do konce zápasu pohlídali. Definitivní podobu výsledku dal tři minuty před koncem svým druhým gólem Řehoř.
2.liga ČR sk. STŘED, 1. kolo, st 13.9.2006, Zimní stadion Písek
Písek
Strakonice
4:2
2:0, 0:2, 2:0
Branky a nahrávky: 6. Řehoř (Mikeska, Květoň), 7. Míka (Maroušek), 48. Mikeska (Burkoň, Řehoř), 58. Řehoř (Květoň, Mikeska) - 21. Kozma (Nikodem), 27. Humeník (Šulčík).
Rozhodčí: Horák - Dančišin, Matějček.
Vyloučení: 9:9, navíc Kloud 10 min.
Využití: 2:1. V oslabení: 0:0.
Diváci: 600.
Písek: Kubiš (Husa) - Veselý, Svoboda, Burkoň, Oranský, F. Procházka, Hauer, Neckář (M. Procházka) - Kořánek, Maroušek, Míka - Květoň, Mikeska, Řehoř - Kica, Kašpar, Holec - navíc od 40. min Růžička, Pošmourný (Stropnický)
Strakonice: Špiler – Velíšek, Kuna, Lusk, Řehoř, Slaba, Kloud, Habart – Samek, Šulčík, Humeník, Lonsmín, Heindl, Bartoš, Kozma, Bouška, Nikodém, Procházka, Kadlec, Binder.
První vyloučení Písku v novém ročníku druhé ligy si vysloužil za hákování již po 80 vteřinách hry Petr Kica, první šanci Písku spálil v 3. minutě Tomáš Květoň, první vážnější zákrok si připsal o minutu později Filip Kubiš a konečně - v šesté minutě se poprvé v letošní sezoně zaradoval zaplněný písecký zimní stadion. Byl to úvodní gól letošní druhé ligy vůbec, ostatní zápasy totiž začínaly až v 18:00. O gólové vykročení se zasloužil produktivní útok s Tomášem Květoněm, který přesilovkovou souhru začal a jeho spoluhráči Mikeska s Řehořem dílo dokončili.

Domácí vstoupili do zápasu mnohem aktivněji a další odměna na sebe nenechala dlouho čekat. Maroušek našel u branky volného Míku, který nedal strakonickému brankáři Špilerovi umístněnou střelou nad lapačku šanci. S hosty to vypadalo v tu chvíli všelijak, ale hokejové zbraně rozhodně nesložili a Kubiš se měl co ohánět. Nejdříve svoji stoprocentní šanci neproměnil Bouška, poté písecký gólman přečkal i závar před svou brankou ukončený vyloučením Veselého. Na konci první části dostaly postupně oba týmy výhodu dvojnásobné přesilovky, Písečtí při ní ohrozili Špilera nebezpečněji jen Míkovo tečí Procházkovy střely, Strakonickým skoro minutovou výhodu narušila první přestávka.

Do druhé třetiny vstoupili hosté jako uragán, který na Písek platil. Opravdu jako vítr se prohnal píseckou defenzívou Kozma, objel branku a protože byl Kubiš vyjetý u druhé tyče, zastavila střelu Kozmy až síť písecké svatyně. Hosté se mocně tlačili dopředu, ale Kubiš své mužstvo několikrát podržel, vyznamenal se zvláště při akci tísněného Humeníka. Písečtí však nezůstávali pozadu, což vyústilo v divácky velmi atraktivní hokej nahoru – dolu. V té době už bylo jen otázkou, v které brance puk skončí, gól doslova visel ve vzduchu. A protože domácí tým si šanci vypracovat uměl, ale do střelecké pozice se již nedostal pro prachbídnou finální nahrávku, přišel zákonitě trest. Kubiše smolně překonala obráncem tečovaná střela, autorem branky byl označen Humeník. Najednou měli Strakoničtí navrch, další tutovku sebral Kubiš strakonickému Procházkovi, ale i domácí byli nebezpeční. V oslabení ujel Kořánek a ránou jako z děla rozezvučel horní tyč. Hokejový špílmachr Květoň v zápase nevyčníval tolik jako v přípravných utkáních, přesto si jeden slalom mezi protihráči neodpustil – odstartoval v 38. minutě před vlastní brankou a Slaba musel zatáhnout za záchranou brzdu až u Špilera. Z následné přesilovky vytěžili domácí jenom jedovatou střelu Hauera, kterou však Špiler zpacifikoval.

Stejní hráči svedli souboj i v úvodu třetího dějství, opět vyšel vítězně brankář hostí, který efektně ukryl další pokus Hauera do lapačky. Stejnou zbraň vytasil na Kloudovu ránu i Kubiš, a tak skóre zůstávalo dlouho beze změny. Domácí tým si držel iniciativu, leč přišla chyba na útočné modré a zpětnou nahrávku musel před nájezdem útočníka hasit dlouhým výjezdem Kubiš. Po této momentce našlápl Kořánek a natlačil se před Losmína, který musel faulovat a poslal svůj celek do tří. Květoňův útok hostující čtveřici pořádně zatopil, ale puk poskakoval všude možně, jen do branky se mu přičiněním Špilera nechtělo. Domácím trenérům se poté povedl výborný tah, vybrali si v 47. minutě oddechový čas, aby mohl dvojnásobnou přesilovku dohrát Květoňův útok, což nakonec přineslo svoje ovoce. Vteřinu před návratem prvního potrestaného hráče přece jen procpal puk do branky Mikeska a protrhl tak střeleckou smůlu z přípravy.

Strakoničtí nepřestali bojovat, ale nebyli tolik nebezpeční jako domácí. V 51. minutě volala po gólu další Mikeskova střela, která ale cestu do klece přes ležícího Špilera nenašla, další vzrušení přinesla souhra obránců, kdy Veselý nabil Burkoňovi, ale ten z ideální pozice také minul. V 56. minutě byli hosté blízko dalšímu vyrovnání, kdy se Humeník dostal k odraženému puku, ale Kubiš se prostřelit nenechal. A tak se radovali opět Písečtí - Květoň si počkal, až si mu před branku najede Řehoř, a poslal mu neodolatelnou nabídku ke gólu, že toho rychlonohý útočník nemohl nevyužít – 4:2. S tímto stavem už neudělal nic ani strakonický Heindl, ani ze sóla Mikeska.

Hvězdou zápasu byl po zápase vyhlášen právě písecký útočník s číslem 11 – Ondřej Mikeska.

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy