Písek uhájil druhou výhru nad Predátory

V minulém domácím zápase IHC KOMTERM Písek s Mělníkem střelecky konzertoval a také proti českolipským Predátorům byli písečtí střelci při chuti. Nejprve se dvakrát prosadil David Míka, poté se přidal bek Pavel Kříž a na 4:1 zvyšoval osm minut před koncem Radek Hovora. Hosté utkání v závěru notně zdramatizovali na jednobrankový rozdíl, který ale potvrdil do prázdné klece kapitán Milan Bláha. V zápase se poprvé v dresu píseckého A-týmu představil útočník Jan Bíza.
2.liga ČR, 31. kolo, so 7.2.2009, KOMTERM ARENA
Písek
Česká Lípa
5:3
1:0, 1:1, 3:2
Branky a nahrávky: 13. Míka (Kica, Kříž), 30. Míka (Kica), 43. Kříž (Bláha), 52. Hovora (Svoboda, Procházka P.), 59. Bláha (Vondřich, Hovora) - 30. Nekvinda (Svoboda), 52. Kašťák (Musil, Hudíček), 55. Oliverius (Šulc J., Šesták). Rozhodčí: Lacina - Krátký, Komárek. Vyloučení: 11:14, navíc Burkoň (10) - Oliverius (10), Svoboda 10 + do konce, Mrkvička 5 + do konce. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 350.
Písek: Pinkas - Burkoň, Svoboda, Procházka P., Kalečík, Kříž, Martinka, Procházka F., Bílek - Bláha, Bíza, Hovora - Míka, Ježek, Kica - Novotný, Mošovský, Vondřich - Slavík, Pitel, Gába
Česká Lípa: Nedvídek - Cafourek, Mrkvička, Svoboda, Klouček, Formánek - Šesták, Oliverius, Šulc J., Hudíček, Musil, Plichta, Kašťák, Nekvinda, Růžek, Peřina, Preussler, Peterka
Hned v první minutě si vyprodukovali šanci Písečtí, obětavým zákrokem ale překazil celou akci Mrkvička. V další minutě se rozjela vlna vylučování. Prvním, na koho rozhodčí Lacina ukázal, byl Svoboda. Za pouhých sedm vteřin se ale trestalo i na domácí straně a písecký tým poslal do sníženého počtu novic Bíza. Formánek, Šulc a Svoboda – tito hráči zamířili během následujících třech minut postupně k menším trestům a leč Jihočeši hráli dlouhou chvíli dvojnásobnou přesilovku, ani jednou se nedokázali v početní převaze brankově prosadit. Teprve na začátku osmé minuty byli hosté po delší chvíli kompletní a karty se obrátili. Bezzubá koncovka ale postihla v přesilovce i Predátory a nadále se tak pokračovalo bez branek.

První branka zápasu přišla při kompletním počtu hráčů ve třinácté minutě – nejprve Ježek na Nedvídka bekhendovou kličkou nevyzrál, poté ale před brankou Predátorů uplatnil svůj důraz Míka a Písečtí šli do vedení – 1:0. Přesilovkou potlačený závar si před Pinkasem vytvořili v šestnácté minutě hosté, ani Peřinova střela si ale cestičku do branky Písku nenašla. Naopak domácí tým mohl své vedení vylepšit. Necelé dvě minuty před koncem první části ideální přihrávkou Hovora připravil brankovou pozici pro Bízu, junior propůjčený z Litvínova ale lehkým zakončením Nedvídka nepřekonal.

Začátek druhé třetiny přinesl šance na obou stranách – nejprve kryl Nedvídek střelu domácího Bláhy, ihned poté zahrozil z protiútoku zkušený českolipský forvard Oliverius. Také druhá dvacetiminutovka byla značně poznamenána vyloučeními a po větší část hry byla mužstva v neurovnaném počtu hráčů. Jakékoliv diskuse rozhodčí Lacina odmítal a Burkoň byl prvním hráčem, jenž vyfasoval osobní desetiminutový trest. Branky utkání padaly pouze v momentech, kdy byla obě mužstva kompletní. Tak tak Pinkas ještě zastavil Cafourka, na začátku třicáté minuty ale přece jenom přišlo vyrovnání – povedenou kličkou bekhendem propašoval puk za Pinkasova záda Nekvinda.

Jenomže odpověď Jihočechů byla bleskurychlá. Střelec večera Míka se ocitl tváří v tvář Nedvídkovi a podruhé v utkání se stal jeho přemožitelem. Domácí byli při chuti, rychlým průnikem se propracoval do slibně vypadající šance Kica, pálil ale nad branku Nedvídka. Českolipský gólman musel vzápětí krýt další střelu – Notovný si sjel na střed a jeho ránu z mezikruží opora Predátorů ukryla v lapačce. Nejhrozivěji vypadající kombinace druhé třetiny se odehrála těsně před druhou sirénou – v přesilovce Predátorů dostal perfektní přihrávku před branku Písku Mrkvička, tváří v tvář odkryté brance ale netrefil puk.

Nepříznivě vypadající skóre z pohledu hostů se snažil dorovnat v úvodní minutě třetí třetiny kanonýr Musil, Pinkas ale proti němu ukázal, jak moc je týmu od Otavy oporou. Nedáš – dostaneš, i tak by se dalo popsat to, co se poté na ledě odehrálo. Musilovu nevyužitou šanci zastínila třetí branka Písku – Bláha našel na modré čáře najetého Kříže, který ranou od modré nedal Nedvídkovi šanci. Tvrdý atak vzápětí poslal k ledu hostujícího Jana Šulce, zákrok na hranici pravidel se ale kupodivu tentokrát obešel bez vylučování. Dvaapadesátá minuta přinesla čtvrtou branku domácích, která se po šedesáti minutách ukázala jako rozhodující – Predátoři dlouho míchali s pukem před brankou Pinkase, když se puku zmocnil Hovora a individuální akci zakončil povedenou střelou pod horní tyčku Nedvídkovy branky.

Hosté ale nepřestali bojovat a pouhých sedmadvacet vteřin stačilo k tomu, aby to zas bylo pouze o dvě branky. Rychlou branku Predátorů zajistil Kašťák. A utkání se změnilo v pořádné drama pět minut před koncem základní části – odražený kotouč vyslal do nájezdu Oliveriuse a ostřílený útočník hostů s klidem na hokejce přiblížil hosty na dostřel. Čas se ale pro hosty nelítostně krátil a nezbývalo jim nic jiného, než zkusit hru bez brankáře. Vyhrané buly domácích ale vybídlo do úniku kapitána Bláhu, který zpečetil vítězství domácích. I přes četný počet vyloučených se v Písku odehrálo kvalitní utkání, na jehož konci se ze třech bodů radovali domácí.

Ohlasy trenérů

Jan Rybáček, asistent trenéra Písku: „Moc jsme spokojeni s tím, že jsme vyhráli. Vítězství se rozhodně nerodilo lehce, protože Česká Lípa má velice kvalitní tým. Navíc mají nového trenéra a každá podobná změna evokuje lepší výsledky a mužstvo se zvedá. Svou kvalitu soupeř prokázal za jasného stavu, kdy nepřestal bojovat a stáhnul naše vedení. My už si ale závěr utkání dokázali pohlídat a dotáhli jsme zápas do vítězného konce. Velmi dobrý výkon předvedl Michal Pinkas, který tým v důležitých chvílích uměl podržet.“

Fotogalerie

Generální podporovatel

Partneři

Partneři ligy